Jedinstveni dizajn etikete za vina Sv. Vital Piquentum, kroz koji priroda govori, osvojio je zlatnu Kocku na 97-om izdanju prestižnih ADC nagrada

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

Jutros u ranu zoru primili smo vijest iz New Yorka, gdje je kreativnim liderima Studija Sonda iz Vižinade, Jeleni Fiškuš i Seanu Poropatu, uručena zlatna ADC kocka za dizajn ambalaže!

Sjajan dizajn etikete, koji je za Vinski podrum Buzet d.o.o. i njihovu seriju vina Sv. Vital Piquentum radio Studio Sonda iz malene Vižinade, zaokružio je tako nevjerovatni niz nagrada na nekim od najvećih svjetskih natjecanja u dizajnu zlatom na ADC 97th Annual Awards.

Impresivni portfolio nagrada koje je osvojila ova zbirka vina kroz koju priroda govori na samoj etiketi, a koji je odavno prešao dvocifrene brojke, sada je bogatiji za jednu od najprestižnijih nagrada struke, nakon osvojenih nagrada među kojima su LIA, Red Dot, Fedrigoni, IdejaX i druge.

Okosnica ideje za dizajn Piquentum Sv. Vital etikete počiva na osvještavanju godine berbe istaknute na vinima, a koja nerijetko, usljed korištenja pesticida u vinogradu i balansiranja okusa u podrumu, gubi svoj smisao, budući da okusi postaju konfekcijski i nepovezivi s realnim vremenskim uvjetima. Kako Piquentum vina dolaze iz netretiranog vinograda te se bore za poštivanje ciklusa istinske prirode, nihove etikete žele biti ne samo dekorativne već i edukativne. Osvještava se tako upravo važnost razumijevanja godine istaknute na boci. U suradnji s Državnim Hidrometeorološkim zavodom prikupljeni su podatci o vremenskim uvjetima na teritoriju vinograda (od 2011 – 2015 g) , a količina oborina iskorištena je kao varijabla koja najbolje grafički pokazuje različitost prirode iz godine u godinu. Etikete prikazuju količine oborina u litrama po mjesecima u godini proizvodnje vina. Prikaz započinje s mjesecom listopadom prethodne godine, a završava s mjesecom berbe – rujnom tekuće godine.