Ova ponuda, koja slijedi, ozbiljna je, istinita i trajna

This article is also available in: English

Piše: Ekrem Dupanović

Zadnjih decembarskih dana susretao sam se sa dosta ljudi, uglavnom mlađih, i pitao ih o njihovim novogodišnjim željama. Dobar dio njih je rekao da bi željeli promijeniti posao, naći neki sigurniji i bolje plaćen, ali da je to danas vrlo teško. Nikada nisam razumio ljude koji kažu kako ne mogu naći posao. Prije bi čekali da im ga neko ponudi nego da se sami potrude i nađu posao koji znaju i žele raditi, pa čak i u firmi u kojoj bi željeli raditi. Naravno, ako se ne radi o nekom javnom poduzeću u kojem postoje stroge zakonom propisane procedure kada se i kako se neko zapošljava.

Svih ovih godina koliko radim, a radim punim kapacitetom duže od četiri i po decenije (i još se nisam umorio), ja sam rješavao probleme svojih poslodavaca, ili sam radio na realizaciji vlastitih ideja koje sam želio ostvariti, ali su one opet bile posvećene poslovnom i svakom drugom uspjehu poslodavaca koji su me plaćali da radim za njih (kad sam otvorio svoju agenciju, ostao sam bez plate). Svojim zapošljavanjem niko ne rješava svoj problem, već problem onoga ko ga zapošljava. Ako saradnik to nije u stanju, od posla nema ništa. Koga zanimaju nečiji egzistencijalni problemi i to što mora zaraditi da bi mogao normalno živjeti ili izdržavati porodicu? Socijalnim pitanjima bavi se država, a ne poslodavci. Njih zanima šta ćete uraditi za njih, pa samim tim i za sebe. Ja ne razumijem šta znači da neko danas ne može naći posao, da je nezaposlen, a želi raditi. Šta god da znate raditi, za šta god da ste se obrazovali, smislite “proizvod” koji možete prodati potencijalnom poslodavcu, otiđite na razgovor i prodajte mu to, prodajte mu svoju priču. Storytelling! Ako potencijalni poslodavac shvati da ćete mu donijeti poboljšanje i rezultate u poslu, odmah će vas zaposliti. Ali, ako mislite da će vam neko davati platu da dolazite na posao, provedete na radnom mjestu osam sati i odete kući, varate se. Zaboravite, sjedite kući i uživajte u svojoj nesposobnosti.

Sve ove godine ja sam određivao gdje ću raditi i pod kojim uslovima, ali sam garantovao rezultat, pretvarao ga u ciljeve koje sam onda ostvarivao.

Evo, to može izgledati ovako. Ova ponuda, koja slijedi, ozbiljna je, istinita i trajna. Ja sam izdavač portala Media Marketing koji svakodnevno prati dešavanja u komunikacijskoj industriji regije i svijeta. Pošto čitate ovaj tekst, pretpostavljam da već radite, ili biste željeli raditi, u komunikacijskoj industriji. Možda ste u potrazi za boljim poslom i većom platom. Ja vam dajem fer ponudu. Ako znate pisati tekstove o oglašavanju i PR-u, o sponzorstvu u kulturi i umjetnosti ili o ženama u komunikacijskoj industriji – dobro došli! Imate ideja kako biste poboljšali sadržaj našeg portala ili čak želite biti njegov urednik, garantirate da ćete svojim idejama povećati posjećenost portala i broj fanova na Facebooku te broj pratilaca na Twitteru? Vi ste idealni za nas. Više posjeta i veći broj klikova, to znači bolju ponudu oglašivačima i sponzorima, više novaca, a i vama automatski dobru i sve bolju platu. Imate li talenta i volje za prodaju oglasa na portalima te za sklapanje ugovora o sponzorstvu i organizaciju evenata, takve saradnike trebamo k'o koru hljeba. Vi sami odredite visinu plate i sve druge uslove svog rada i dajte mi samo 24 sata da vam nacrtam šta trebate uraditi za mjesec dana da bih vam isplatio dogovoreni iznos. Pri tome budite sigurni da ću se silno truditi da vam stvorim uslove i pomognem da ostvarite svoje rezultate i zaradite odličnu platu. Stavit ću vam na raspolaganje sve moje kontakte i iskustvo koje sam sticao 46 godina. Ne, rad kod nas nije kancelarijski posao (iako, naravno, imamo kancelarije); izvori informacija, oglašivači i sponzori ne sjede u našim, već u svojim uredima. Vi sami sebi odredite radno vrijeme te da li želite stalni radni odnos na neodređeno vrijeme ili honorarni posao. Svejedno je gdje živite i gdje ćete raditi. U Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Kuršumliji ili Maloj Krsni. Važno je da ste kreativni, ambiciozni, da imate viziju vašeg ličnog razvoja i viziju posla kojeg radite te da ostvarujete dogovorene rezultate. Može? Moja e-mail adresa je ekrem@media-marketing.com. Javite se!