Amazon se sve jačim koracima širi u Evropi, i sada traže agenciju koja će im pomoći u tome

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

JWT I WUNDERMAN SE SPAJAJU U ‘WUNDERMAN THOMPSON’

WPP će spojiti globalnu oglaivačku agenciju J. Walter Thompson i digitalnu agenciju Wunderman u novi entitet, „Wunderman Thompson“, koji će imati sjedište u New Yorku i Londonu.

Globalna CEO agencije Wunderman, Mel Edwards (lijevo) bit će CEO nove agencije, dok će dosadašnja CEO JWT-a Tamara Ingram (desno) preuzeti ulogu globalne predsjednice novog entiteta.

Špekulacije o takvom spajanju već neko vrijeme su prisutne, u jeku napora novog CEO-a WPP-a Marka Reada da konsolidira i pojednostavi strukturu grupe.

Wunderman Thompson će imati radnu snagu od oko 20.000 uposlenika na 90 tržišta, a WPP najavljuje kako će nova agencija biti u potpunosti operativna početkom 2019. godine.

Saznajte više ovdje.

AMAZON PRIME VIDEO TRAŽI AGENCIJU ZA ŠIRENJE U EVROPI

24 sata: WPP formira Wunderman Thompson; Amazon Prime Video traži agenciju u Evropi; Oglasi za junk food zabranjeni u londonskom javnom transportu; Dolce & Gabbana u problemima u Kini… 4

Amazon Prime Video traži agenciju koja će raditi na kampanjama za Francusku, Italiju i Španiju.

Prema tvrdnjama upućenih u cijelu stvar, među agencijama koje su u utrci za novi account su Droga5 London, Fold7 i MullenLowe, a početni sastanci održani su prošle sedmice.

Amazon Prime Video pojačava svoju evropsku ekspanziju, uz strategiju stvaranja originalnih sadržaja koji će biti bliski lokalnoj publici, dok je Evropska Unija s druge strane podržala novu regulativu koja će zahtijevati od streaming usluga da osiguraju da je najmanje 30% njihovog sadržaja lokalnog karaktera.

E-TRGOVINA OJAČALA ZA BLACK FRIDAY; POSJETE TRGOVINAMA OPALE

24 sata: WPP formira Wunderman Thompson; Amazon Prime Video traži agenciju u Evropi; Oglasi za junk food zabranjeni u londonskom javnom transportu; Dolce & Gabbana u problemima u Kini… 2

Trgovci koji su imali spremnu digitalnu strategiju za protekli Black Friday imaju razloga da trljaju ruke nakon skoka u online i mobilnoj potrošnji tokom ovog shopping praznika u SAD-u.

Reuters izvještava da su Amerikanci odlučili ostati kod kuće i pregledavati robu putem digitalnih platformi, što je rezultiralo padom posjeta fizičkim trgovinama.

Prema podacima Adobe Analytics, online prodaja u SAD-u porasla je za 23% u odnosu prošlu godinu, na 6 milijardi dolara, a ova kompanija prati 80% najvećih 100 trgovaca u SAD-u. Na dan zahvalnosti također je zabilježen rast od 28%, na 3,7 milijardi dolara.

Istraživanje kuće RetailNext pokazalo je da je neto prodaja u fizičkim trgovinama pala tokom ovog vikenda za 4% do 7% u odnosu na prošlu godinu, što je rezultat pada u posjetama između 5% i 9%.

Pročitajte više ovdje.

LONDON ZABRANIO OGLASE ZA JUNK FOOD U JAVNOM TRANSPORTU

24 sata: WPP formira Wunderman Thompson; Amazon Prime Video traži agenciju u Evropi; Oglasi za junk food zabranjeni u londonskom javnom transportu; Dolce & Gabbana u problemima u Kini… 1

Zabrana oglašavanja brze hrane bit će nametnuta u cijeloj mreži javnog transporta u Londonu početkom iduće godine, unatoč oštrom protivljenju oglašivačke industrije.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan najavio je koncem prošle sedmice kako će od 25. februara iduće godine biti zabranjeni svi oglasi za brzu hranu i bezalkoholna pića s masnoćama, soli i/ili šećerom koja se smatraju „manje zdravima“ prema smjernicama Ministarstva javnog zdravstva Engleske.

Prema oštrim novim ograničenjima, koja su uslijedila nakon javne rasprave za koju gradonačelnik tvrdi da je pokazala široku podršku ovakvom potezu, zabranit će se oglasi za proizvode poput cheeseburgera i čokolade.

FMCG brendovi i lanci brze hrane još uvijek će moći oglašavati svoje zdravije proizvode, kao što su neslani kikiriki, grožđice i pića bez šećera, no neće ih moći promovirati pomoću generalnog loga kompanije.

Ovoj odluci protive se strukovna tijela oglašivačke industrije u Velikoj Britaniji, koja dovode u pitanje učinkovitost nove politike i naglašavaju da će ovakav potez naškoditi prihodima prometnih kompanija.

Pročitajte više ovdje.

DOLCE & GABBANA NA UDARU ŽESTOKIH KRITIKA U KINI NAKON UVREDLJIVE KAMPANJE

Dolce & Gabbana se suočava sa ozbiljnim negodovanjem kako potrošača tako i vlasti u Kini, prestižnom tržištu za luksuzne brendove, nakon što je njihova marketinška kampanja pošla po zlu.

Kompanija se našla na udaru kritika nakon što su na Weibo platformi objavili  oglas za promociju svoje prve modne revije u Šangaju, a koji su mnogi korisnici okarakterisali kao rasistički. Kampanja je prikazivala mladu kineskinju koja pokušava jesti italijanska jela poput špageta ili pizze sa štapićima, što je brzo izazvalo lavinu prijekora od lokalnog stanovništva.

Kineski društveni mediji preplavljeni su kritikama, a polemika se produbila nakon što je suosnivač Stefano Gabbana navodno iznio rasističke komentare na Instagram stranici kompanije, za koji su kasnije tvrdili da je hakiran.

Prema pisanju Bloomberga, Dolce & Gabbana su bili prisiljeni otkazati svoju modnu reviju nakon što su slavne osobe i influenceri zaprijetili bojkotom, i nakon što su i vlasti izrazile svoje nezadovoljstvo.

Od kraja prošle sedmice, nekoliko e-trgovina povuklo je Dolce & Gabbana proizvode sa svojih stranica u Kini. Sajtovi JD.com i Tmall na primjer nisu davali nikakve rezultate za pretrage termina Dolce & Gabbanapiše Financial Times.

Suosnivači kompanije, Domenico Dolce i Stefano Gabbana čak su objavili i izvinjenje na Weibu prošlog petka, koje možete pogledati ispod.

Saznajte više ovdje.