Osnivač internet giganta Amazon, Jeff Bezos, nedavno je izjavio da će ova kompanija sigurno jednog dana propasti, piše The Guardian

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

HDD: GORAN TRBULJAK- OBLIKOVANJE LINIJOM MANJEG OTPORA

U petak 23. studenog 2018. u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba Goran Trbuljak: Oblikovanje linijom manjeg otpora. Izložba po prvi put na jednom mjestu predstavlja djelovanje tog istaknutog hrvatskog suvremenog umjetnika u području grafičkog dizajna, te uključuje Trbuljakov dizajn i grafičko uređivanje časopisa (Polet, Novine Galerije SC, Film, Gordogan, Svijet), izložbene plakate (Galerija suvremene umjetnosti, Galerija SC, Galerija VN), kataloge, filmske plakate i špice, ali i nekoliko primjera umjetničkih radova realiziranih u formama karakterističnim za dizajn. Kustos izložbe je Darko Fritz.

24 sata: HDD: Oblikovanje linijom manjeg otpora; EACA potpisala kodeks o dezinformacijama; Bezos predviđa propast Amazona; Kinezi će biti većinski kupci luksuza 2

Izložba Gorana Trbuljaka Oblikovanje linijom manjeg otpora ujedno je i nastavak neformalne serije izložbi posvećene upravo odnosu i dodirima suvremene umjetnosti (i specifično konceptualne umjetnosti) i grafičkog dizajna.

EACA POTPISALA KODEKS O DEZINFROMACIJAMA

24 sata: HDD: Oblikovanje linijom manjeg otpora; EACA potpisala kodeks o dezinformacijama; Bezos predviđa propast Amazona; Kinezi će biti većinski kupci luksuza 1

Forum za dezinformacije (lažne vijesti) od svibnja radi na Kodeksu o dezinformacijama s ciljem učinkovitijeg rješavanja dezinformacija.

EACA je jedna od 11 organizacija koje pripadaju Radnoj skupini, koja predstavlja platforme i oglašivačku industriju (uključujući Google, Facebook, Europski savez za standarde oglašavanja i Svjetsku federaciju oglašivača). Radna skupina je sredinom listopada službeno predala Kodeks o dezinformacijama Mariyi Gabriel, povjerenici Europske komisije. Ovo je prvi put da se industrija, što uključuje i platforme i oglašivače, složila oko doprinošenja smanjenju izloženosti građana lažnim vijestima.

Potpisivanjem Kodeksa, EACA se obvezala raditi na podizanju osviještenosti njenih članova o Kodeksu, poticanju da se posvete povećanom nadzoru vezano za plasiranje oglasa te transparentnosti o tome zašto korisnici vide određene oglase. Kodeks je produkt šestomjesečnog perioda u kojem se Radna skupina sastala više od 30 puta da bi radila na nacrtu Kodeksa, konzultirajući se tijekom tog procesa s vlastitim glavnim sjedištima i članstvom te primjenjujući povratne informacije od Europske komisije.

Kodeks je sada otvoren za dodatne potpisnike, a Europska komisija će nastaviti nadgledati napredak potpisnika te će u prosincu 2018. izdati izvještaj o provedenim akcijama. Više o Kodeksu o dezinformacijama možete naći na sljedećem linku.

BEZOS PREDVIĐA PROPAST AMAZONA

Osnivač internet giganta Amazon, Jeff Bezos, nedavno je izjavio da će ova kompanija sigurno jednog dana propasti, piše The Guardian.

Na posljednjem sastanku direktora Bezosa sa zaposlenima svoje kompanije, napravio je iznenađujuće upozorenje da će se Amazon, koji trenutno vrijedi oko bilion dolara i koji se smatra najvećim internet servisom na planeti, jednog dana suočiti s vlastitom smrću.

“Ustvari, predvidio sam da će jednog dana Amazon propasti. Amazon će bankrotirati. Ako pogledate velike kompanije, njihov životni vijek traje 30, a ne sto godina”, rekao je Bezos zaposlenima, prema snimku koju je objavio CNBC.

Bezos se bavio ovim pitanjem podstaknut zadnjim zbivanjima u Searsu, nekadašnjem najvećem online maloprodajnom lancu na svetu, koji je u oktobru proglasio bankrot nakon što nije uspio da uđe u tržišnu trku s Amazonom.

“Ako se počnemo fokusirati na sebe umjesto na naše kupce, to će biti početak našeg kraja. Moramo pokušati da odložimo taj dan što je duže moguće”, dodao je on.

KINEZI ĆE BITI VEĆINSKI KUPCI LUKSUZA

24 sata: HDD: Oblikovanje linijom manjeg otpora; EACA potpisala kodeks o dezinformacijama; Bezos predviđa propast Amazona; Kinezi će biti većinski kupci luksuza 3

Kinezi će postati pokretačka snaga za tržište luksuza, navodi se u studiji konsultantske kuće Bain, koja pokazuje da će oni do 2025. godine učestvovati s gotovo polovinom u globalnoj kupovini skupocjene robe.

Kineski kupci će za samo šest godina imati 46-procentni udio u svjetskoj prodaji luksuzne robe, čija će vrijednost, prema procjenama, iznositi oko 365 milijardi eura, prema studiji Baina, izrađenoj za Altagamu, italijansko udruženje proizvođača luksuznih proizvoda, prenosi AP.

Prošle godine, dobrostojeći kineski građani su imali udio od trećine u ukupnoj svjetskoj kupovini odjeće, asesoara i kozmetike. Prema Bainu, procenjuje se da će prodaja skupocjene robe ove godine zabilježiti rast od 2,0 posto na 260 milijardi eura, isključujući luksuznu umjetnost, dizajn i dekoraciju.