Lekcije koje su podijeljene u MENA Strategy Report izvještaju izvučene sui z dobitničkih kampanja WARC nagrada za najbolje strategije MENA regije u 2018.

This article is also available in: English

WARC je objavio svoj drugi MENA Strategy Report izvještaj koji ispituje trendove u marketinškoj strategiji na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, uz lekcije naučene iz analize prijavljenih radova za WARC nagrade.

Lucy Aitken, urednica studija slučaja u WARC-u, komentarisala je najnoviji izvještaj: „Na temelju dubinske analize rezultata ovogodišnjih MENA Strategy nagrada, stavili smo razmišljanja iza kampanja u kontekst kako bismo utvrdili kako najbolje strateške ideje odgovaraju na potrebe potrošača i unapređuju brendove na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi.“

Prema WARC-ovom izvještaju, disrupcije su ono što potiče rast u MENA regiji, budući da su ovogodišnji pobjednici pokazali revolucionarna razmišljanja u sektorima koji su zreli za disrupcije. Bilo da se radi o Nissanu koji je osvojio Grand Prix za izmišljanje potpuno nove mjerne jedinice relevantne za regiju, ili prehrambenog brenda koji potiče porodice da budu svjesnije otpada koji se stvara u vrijeme  Ramazana, uspješne kampanje pokazale su kako promjena teme razgovora može biti moćan strateški alat.

U izvještaju se također navodi kako je nemoguće ignorisati ravnopravnost spolova kao jedno od glavnih pitanja. Iako su mnoge kampanje imale za cilj pokazati svoju podršku ženama, ono što se razlikovalo kod kampanja kao što su Nissanova #SheDrives ili Cook with Her kompanije Puck, bio je način na koji su ciljale muškarce, potičući ih da aktivno sudjeluju u ostvarivanju progresa i jednakosti.

Još jedan od nalaza izvještaja je da snažni lokalni uvidi predstavljaju ključ za rast brenda. Pobjedničke kampanje lokalnih brendova pokazale su snagu i značaj lokalnih uvida koji dovode do moćnih strateških ideja. To su najzornije pokazale dvije kampanje iz Libanona: jedna je pokazala razumjevanje i suosjećanje sa onima koji pate zbog sporih internet veza u zemlji, dok je druga koristila nacionalni ponos kojeg osjećaju Libanci koji žive u inozemstvu.

Iako je stvarna vrijednost influencera i dalje tema žustrih rasprava širom industrije, ovogodišnji pobjednici ponudili su konkretne primjere kako influenceri mogu biti od neprocjenjive vrijednosti u transformaciji brendova.

Kampanja The Chronicles of Oufa za EGBank radikalno je promijenila način na koji mladi Egipćani percipiraju ovaj brend u svijetu finansijskih usluga, jer su se identificirali sa pomalo infantiliziranim likom Oufom. S druge strane, STC-ova kampanja HouseWiFis imala je dopadljive likove koji su privukli majke u Saudijskoj Arabiji. Ovi influenceri igraju važnu ulogu u vrijeme brzih promjena u regiji.

Sažetak izvještaja MENA Strategy Report 2018 dostupan je ovdje. Kompletan izvještaj dostupan je samo WARC pretplatnicima na WARC.com.