Brendovi troše 16% svojih marketinških budžeta na marketinške tehnologije, a očekuje se da će ovi budžeti porasti za 10% u narednih 12 mjeseci

This article is also available in: English

Jedno novo istraživanje koje procjenjuje trenutnu i buduću situaciju industrije marketinških tehnologija (martech) pokazalo je da ovo tržište u SAD-u i Velikoj Britaniji raste eksponencijalno, jer potražnja za novim alatima i dalje raste.

Anketa koju su ove sedmice objavili globalna računovodstvena firma Moore Stephens i WARC, globalno tijelo posvećeno učinkovitosti oglašavanja i medija, uključila je više od 500 britanskih i sjevernoameričkih brendova i agencija te potvrdila da martech industrija cvjeta.

Rezultati pokazuju da brendovi u prosjeku troše 16% svog marketinškog budžeta na marketinške tehnologije. Istraživanje je također otkrilo da se vrijednost martech industrije za ova dva tržišta procjenjuje na 34,3 milijarde dolara.

Marketeri najčešće koriste martech alate za elektronsku poštu, te ih to trenutno čini 85%. Većina također koristi alate za društvene medije i CRM, a alate za optimizaciju iskustva i saradnju trenutno koristi oko trećine ispitanika (37%). Međutim, ovi potonji imaju izglede za značajan porast. Istraživanje otkriva da će dodatna četvrtina ispitanika ulagati u alate za optimizaciju iskustva i saradnju u sljedećoj godini.

Mnoge kompanije žele povećati ulaganje u marketinške tehnologije: gotovo polovica (46%) velikih brendova u Velikoj Britaniji i više od trećine (38%) u SAD-u žele povećati svoje investicije u narednih 12 mjeseci. Samo 7% američkih kompanija i 4% britanskih žele smanjiti ova ulaganja.

Prilikom razmatranja onoga što marketere sprječava u implementaciji martech alata, najviše ih navodi ograničene budžete, tj 42%. Kada su u pitanju marketinške i komunikacijske agencije, 57% navodi da je glavna prepreka ulaganju nedostatak razumijevanja dostupnih marketinških tehnologija, dok isto navodi tek četvrtina anketiranih brendova.

Sažetak izvještaja o marketinškim tehnologijama dostupan je ovdje, dok je cjelokupan izvještaj dostupan WARC pretplatnicima.

Webinar koji će raspravljati o nalazima ovog izvještaja održat će se 2. oktobra/listopada 2017., a ovdje se možete registrirati.