Apple ponovo na prvom mjestu; tehnologije vrijede $1 trilion

Piše: Lauren Johnson

Nakon guranja sa Google-om za prvo mjesto u posljednjih nekoliko godina, Apple je ponovo na tronu najvrijednijeg brenda na svijetu, prema Top 100 listi najvrijednijih brendova iz BrandZ-a

Apple sa sjedištem u Cupertinu, Kalifornija, držao je prvu poziciju u godišnjim istraživanjima, koje naručuje WPP i Millward Brown, za 2013, 2012. i 2011. godinu, ali je prošle godine posrnuo iza Google-a. Iako je Apple Watch zatalasao malo u ovoj godini, iPhone 6 je ono što je zaista povećalo vrijednost brenda za 2015-u godinu.

Apple-ov porast bio je uvelike nošen lansiranjem iPhone 6 i pokazivanjem njihove stalne posvećenosti inovacijama i pogodnostima za potrošače,“ naglasio je Mario Simon, CEO Millward Brown Vermeer. „Iako su neki bili skeptični zbog Apple-ovog novog rukovodstva, kompanija je ostala vjerna svome brendu i nastavila je graditi na svojoj jakoj baštini prelijepo jednostavnih proizvoda i inovacija.“

Prema ovom istraživanju, naručenom iz WPP-a i Millward Brown-a, vrijednost Apple-a je porasla za 67 posto u ovoj godini, na ukupnih 247 milijardi dolara, dok je Google porastao za 9 posto, na ukupnih 173,7 milijardi dolara, čime je zguran na drugu poziciju.

Slično kao i u studijama u proteklih nekoliko godina, tehnološki brendovi i dalje dominiraju na listi, generirajući ukupnu vrijednost od 1 trilion dolara, što je jednako jednoj trećini od ukupnih 3.3 triliona za sve brendove zajedno.

Pored toga, sva četiri ovogodišnja top-brenda, Apple, Google, Microsoft i IBM, su tehnološke kompanije, a kategorija kao cjelina je ukupno porasla za 24 posto.

Facebook-ov uspon na poziciju 12 je također značajna promjena u ovoj godini. Vrijednost giganta iz Menlo Parka u Kaliforniji porasla je za 99 posto, prvenstveno zbog njegove sposobnosti da unovči svoju platformu i Instagram. Kada su u pitanju brojke za najnovije tromjesečje, Facebook kaže da 73 posto njegovih prihoda dolazi iz mobilnih tehnologija.

Kada je u pitanju elektronska trgovina, Alibaba je ove godine po prvi puta ušla na listu sa vrijednošću of 66 milijardi dolara, što je bilo dovoljno za poziciju 13. Ovaj kineski igrač je pomogao maloprodajnoj kategoriji da postigne rast od 24 posto, te su najvredniji e-commerce brendovi na ovogodišnjoj listi Amazon i Alibaba, iako nijedno od njih nemaju fizičke prodavnice od cigle i maltera.

U smislu tradicionalnijih marketera, Visa, AT&T, Verizon, Coca-Cola, McDonalds i Marlboro su svi rangirani u top 10 brendova na lisi.

Detaljnu listu možete pogledati ispod: