Novi spot zaokružuje originalnu priču, ovaj put fokusirajući se na ponovno korištenje i odgovornu potrošnju, istovremeno hvaleći kvalitet brenda

This article is also available in: English

Godine 2002., Ikea Kanada izbacila je oglas s tužnom pričom o jednoj skromnoj stolnoj lampi. Ovaj danas kultni spot, koji je izvorno režirao slavni Spike Jonze, dobio je svoj nastavak punih 16 godina kasnije. Ikea je smatrala kako priča o svima omiljenoj lampi očajnički treba nastavak, a pogotovo imajući u vidu da se cjelokupna strategija brenda znatno promijenila.

Oglas jednostavno naslovljen ‘Lamp 2‘ nastavlja tamo gdje je izvorni stao. U prvom spotu pratili smo tužnu priču o jednostavnoj crvenoj stolnoj lampi, čija vlasnica je odbacila nakon što je kupila novu. Lampa u spotu ostaje usamljena na pločniku, i dok je gledamo kako kisne, uz melanholičnu muzičku pozadinu, ne možemo a da ne osjetimo određenu povezanost sa tim skromnim predmetom. Odjednom, čovjek ulazi na scenu, i poručuje nam svima: „Mnogi od vas se loše osjećaju zbog ove lampe. To je zato što ste ludi. Ona nema osjećaja, a nova je mnogo bolja“, što je odmah učinilo ovaj oglas nezaboravnim. Pogledajte izvorni spot ispod:

Nastavak se sada vrti oko Ikeine nove strategije People and Planet Positive koja se usredotočuje na uklanjanje svih jednokratnih plastičnih materijala iz njenog asortimana proizvoda i restorana, ali i obvezu da se kompanija pretvori u potpuno cirkularan biznis do 2030. godine. Kompanija se obavezala da svoje proizvode učini dugotrajnijim, uz korištenje održivih materijala koji se mogu u potpunosti reciklirati, te će imati programe koji omogućuju „second-life“ ili drugi život proizvoda.

U skladu s ovom strategijom stvoren je i novi spot, koji koristi priliku da ispriča novu priču o Ikeinoj kvaliteti proizvoda i dugovječnosti. U spotu je kompanija željela ispričati priču o bitnosti toga što ljudi žele zadržati svoje proizvode duže, voljeti ih duže, i koliko je to bolje po cijeli svijet. Pogledajte novi oglas ispod:

Spot je kreirala agencija Rethink, a ovaj put je u režiserskoj stolici bio Mark Zibert.