Internet div je također obećao ojačati svoje protokole za razmjenu podataka nakon što se saznalo o propustu

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Novi skandal sa sigurnošću podataka, u kojem je pogođeno više od pola miliona korisnika Google+ društvene mreže, potaknuo je krovnu kuću Alphabet da konačno donese odluku o gašenju svoje platforme za društvene medije.

Ranije ove sedmice otkriveno je da su podaci o privatnim profilima više od pola miliona korisnika proslijeđeni stotinama vanjskih programera. Googleovi rukovoditelji brzo su donijeli odluku da zatvore društvenu mrežu koja se već suočavala sa problemima i nije uspijevala privući željeni broj korisnika, a iz kompanije su izdali i obećanje o jačanju svojih protokola za razmjenu podataka.

Googleova istraga o praksi dijeljenja podataka s aplikacijama treće strane otkrila je ozbiljne propuste još u martu, da bi nakon najnovijih vijesti kompanija donijela odluku o zatvaranju, iako ne postoje nikakvi konkretni dokazi da je neki od programera iskoristio ranjivosti sistema ili zloupotrijebio podatke koji su im bili na raspolaganju na bilo koji način.

Dramatični odgovor na situaciju uslijedio je nakon šestomjesečne šutnje, jer se Google odlučio prešutjeti detalje propusta, što je The Wall Street Journal pripisao strahovima od privlačenja dodatne pažnje regulatora usred raširene debate o sigurnosti podataka nakon skandala sa Cambridge Analyticom.

Google s druge strane tvrdi da specifičnosti ovog propusta nisu ispunjavali kriterije kompanije za obznanjivanje vijesti za javnost.