32. izdanje Epica nagrada će nagraditi odgovornost i maštu, a dolazi i sa novom kampanjom koju je radila agencija Wieden + Kennedy

This article is also available in: English

Jedina globalna kreativna nagrada koju dodjeljuju isključivo novinari posvećeni industriji komunikacija i kreativnosti, Epica Awards, predstavila je svoju 32. sezonu vijestima o posebnoj oglašivačkoj kampanji kojom će se festival predstaviti ove godine, novim nagradama i novom cijenjenom predsjedniku žirija.

Epica će svoj sljedeći sastanak žirija, konferenciju i svečanost dodjele nagrada još jednom održati u Amsterdamu od 12. do 15. studenoga. Svečana ceremonija održat će se u KIT Royal Tropical institutu u Amsterdamu, dok će ovogodišnji predsjednik žirija biti Tony Chambers, direktor brenda i sadržaja magazina Wallpaper*.

On je opisao poziv u žiri: „Kao neko ko je strastveno predan dizajnu, brendiranju i komunikacijama, oduševljen sam što ću se moći pridružiti novinarima na tim poljima kako bih utvrdio koji su to trenutno najinovativniji kreativni radovi.“

Agencija Wieden & Kennedy Amsterdam uradila je novu oglašivačku kampanju koja će predstaviti nagrade ove godine, a odražava nepristran pristup Epica nagrada i njeno jedinstveno pozicioniranje.

Osim toga, Epica je najavila i uvođenje dvije nove Grand Prix nagrade. Responsibility Grand Prix će odavati priznanje najboljim  radovima koji promovišu opšte dobro, uz podršku ACT Responsible, organizacije koja podržava oglašavanje sa višim ciljem.

Alternative Media Grand Prix bit će dodijeljen najoriginalnijoj kampanji na ne-tradicionalnim kanalima kao što su ambijentalni projekti, iskustveni projekti, događaji i slično.

Tu su i dvije nove kategorije ove godine na koje treba obratiti pažnju: Topical & Real Time Advertising, koja pokriva aktivnosti koje su reakcija na aktualne događaje; i naravno povratak World Cup Advertising kategorije.

Urednik Epica nagrada Mark Tungate rekao je ovim povodom: „Kao i obično, uvijek se pokušavamo razvijati zajedno s industrijom, a osjećali smo da oba ova Grand Prixa nedostaju: jedan koji će posebno prepoznati kreativnost za dobre svrhe, i drugi koji slavi originalnost u cijelom nizu kanala izvan tradicionalnog oglašavanja,“ rekao je on, i dodao: „Bit će nam zadovoljstvo predstaviti ove i druge nagrade u Amsterdamu, jednu od naših omiljenih lokacija koje smo posjetili tokom godina, zbog njegove kreativne vitalnosti.“

Također je zahvalio sponzorima i partnerima Epica nagrada: Adobe, ACT, AdForum, Euronews, Lürzer's Archive i Screen Vision Media.