Valicon svojim istraživanjem dokazao da su podaci Audience Measurementa netačni

This article is also available in: English

Elvir Švrakić, CEO Hayat TV Sarajevo i predsjednik Udruženja medijske industrije BiH, uputio je ovih dana otvoreno pismo agencijama i medijima u BiH s namjerom da još jednom skrene pažnju na alarmantno stanje u medijskoj industriji izazvano djelovanjem, kako Švrakić kaže, „kriminalne medijske grupe“. Obzirom na ozbiljnost situacije koja može dovesti do raspada medijskog tržišta u BiH, ovo pismo prenosimo u cjelijni:

Poštovane kolegice i kolege,

Nadam se da ste dobro i zdravo, i da ste odmorili.

Ovim vas putem želim podsjetiti na sva dešavanja oko istraživanja u BiH, i sve probleme koji su doveli do ovog stanja :

 1. Svi ste upoznati sa dokazima da su firme Audience Meseaurment i TV1 vlasnički povezana lica, preko osnivača off shore kompanija na Cipru, Hasena Mašovića, te preko osobe koja stoji iza svega, Safeta Oručevića. Svi ste dobili ove dokaze koji su i danas javno dostupni na digitalnim mrežama.
 2. Svi ste upoznati da je Institut za mjeriteljstvo BiH potpuno netransparentno i nelegalno donio Odluku o uvrštavanju ove oblasti u mjeriteljstvo
 3. Svi ste upoznati da je šest pravnih lica angažovalo nezavisnog istraživača, Valicon, koji je u telefonskoj anketi na dva time slota, na bazi 1.000 domaćinstava, uporedio rezultate i time dokazao da rezultati gledanosti koje dobijamo od AM nisu ni približno slični onim koje je dobio Valicon.
 4. Svi ste upoznati da je istraživač AM lažirao rezultate monitoringa emitovanih reklama na televizijskog mreži Mreža, za šta postoje nepobitni dokazi, snimci ali i monitoring koji je radila nezavisna monitoring kuća Mareco index Bosnia, čime su direktno oštetili većinu međunarodnih klijenata
 5. Svi ste upoznati da je sedam pravnih lica povelo postupak kod Konkurencijskog vijeća i dobilo spor, čime je AM kažnjen zbog netransparentnog poslovanja sa 30.000 KM, a odgovorno lice sa 5.000 KM, jer nije dostavilo Konkurencijskom vijeću dokumentaciju :
 6. Registraciju firme, odnosno imena stvarnih vlasnika kompanije
 7. Ugovor sa Nilsenom
 8. Većina vas je upoznata da je deset pravnih lica od AM tražilo audit, reviziju i to: BHT, PINK, ATV, Hayat, Plus, Universal media, Aquarius, Direct media, Media house i Fabrika, te smo nakon dva i po mjeseca prepiske i odbijanja sastanka, dobili odgovor : „No,u vezi sa istim želimo napomenuti da bi audit bio mjerodavan i opravdan, isti se treba raditi u ime cijele industrije, a ne samo dijela iste, te treba raditi u tom pravcu,“ te „Audit će se napraviti nakon Establishment Surveya, koji je već dogovoren.“
 9. Svi ste upoznati da je Nielsen na sastanku u Zagrebu, kojem smo prisustvovali Nataša Tešanović i ja, zabranio korištenje imena Nielsen na svim dokumentima AM
 10. Svi ste upoznati da je Nielsen kiparskoj off shore firmi NMAM, osnivaču sarajevske firme AM, prodao hardware i software, te da su sadašnji njihovi jedini poslovni odnosi – održavanje licence
 11. Svi ste upoznati da smo proveli proceduru tendera, te da smo dobili i firmu koja je ponudila najbolje tehničke i finansijske uslove. Jasno nam je da među nama imamo pojedinaca koji svojim indolentnim ponašanjem nisu dozvolili da se ova procedura dovede do kraja – nisu prisustvovali skupštinama, nisu odgovarali na mailove, . . .

Shodno pomenutom ističem da smo svi upoznati sa činjenicama, te da smo odgovorni za stanje na tržištu, da smo saučesnici i odobravamo rad „kriminalne medijske grupe“.

Dio pravnih lica, članica UMI, je svojim radom, pravno ili medijski, obavijestio nadležne državne i entitetske organe, kao i širu javnost.

Dio pravnih lica, članica UMI, se ponaša totalno neutralno, indolentno, potpuno impotentno.

Dio pravnih lica, članica UMI, sve informacije koje razmjenjujemo, prosljeđuje članovima „kriminalne medijske grupe“, kojoj se od kraja prošle godine pridružio i Ivan Ćaleta.

U skladu sa svim rečenim, smatram da su se stekli uslovi za raskid ugovora sa sadašnjim istraživačem, a to su na skupštinama UMI predlagali i potencirali pojedini članovi.

Ujedno smatram odgovornim one koji „sjede i šute“, jer ćemo iduće godine izgubiti istraživača, bez ikakve alternative i izazvati haos na tržištu.

Pozdrav,
Elvir Svrakic
CEO Hayat Sarajevo