Provjerite šta će obilježiti logotipe stvorene ove godine, prema predviđanju aplikacije Canva

This article is also available in: English

Izvor: Canva

Iako su logotipi sastavni dio brenda i njegove prepoznatljivosti, oni ne moraju nužno uvijek ostati isti. Tokom godina, kompanije sa Fortune 500 liste dotjerivale su svoje logotipe kako bi se prilagodile vremenu, a osvježavanje vlastitog loga moglo bi biti upravo ono što kompanija treba da bi privukla pozornost publike.

Canva je predvidjela 10 trendova logoa za koje očekuju da će biti popularni 2019. godine.

1. Semi-Flat logotipi

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019.

Reflect Architecture / Inbox by Gmail

Pomalo trodimenzionalni izgled daje osjećaj kao da je logo izdignut iznad stranice, što izgleda posebno upečatljivo online.

2. Logotipi sa gradijentima

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019. 1

Startany logo by Over The Moonble / Yellow Tree logo by Cajvanean Alexandru

Instagram se odlučio za gradijentni izgled u svome rebrandingu 2016. godine, a platforma od tada konstantno raste. Gradijenti omogućavaju širu paletu boja, stvarajući nešto jedinstveno i svježe.

3. Logotipi inspirisani 80-ima

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019. 2

MTV / Santa Cruz Skateboards

Grafički dizajn 80-ih činile su odvažne boje, upečatljivi uzorci i čvrsto uvjerenje u maksimalizam. U 2019. godini ovaj stil se vraća.

4. Textbox logotipi

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019. 3

Mozilla / National Gallery of Victoria / Modern Flipbooks / Duke University Press

Kutije sa tekstom nisu nova ideja, ali njihova svestranost je ono zbog čega mislimo da će ljudi i u 2019. prihvatati ovaj trend.

5. Geometrijski oblici

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019. 4

LW Roofing Services logo by Richard Baird/Logo by Mark Bloom

U grafičkom dizajnu, oblici komuniciraju različita značenja, što se može pozitivno odražavati po brand. Koristite geometrijske oblike u minimalističkom formatu kako bi dobili moderan i uglađen logo, koji će biti prepoznatljiv u cijelom nizu medija.

6. Neonski logotipi

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019. 6

Serial Thriller

Neonski logotipi će doživjeti svoju renesansu, što bi moglo biti povezano i sa predviđanjem popularnosti stilova iz 80-ih ove godine. Neon je efikasan način da budete vidljiviji, zahvaljujući odvažnoj tipografiji i paleti boja.

7. Logo od samo jedne slike

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019. 5

iTunes / Brent Schoepf

Instagram, Dropbox, Pepsi, Apple i Target – svi oni koriste jednu sliku kao svoj logo. Uz dobar marketing i svijest o brendu, logotipi koje čini samo jedna slika imaju potencijal da budu efikasniji od riječi.

8. Rukom crtani logotipi

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019. 7

Awwwards / IreneFlorentina

U svijetu u kome je grafički dizajn postao izrazito digitaliziran, rukom crtani logotipi potrošačima ulijevaju osjećaj autentičnosti.

9. Logotipi tankih linija

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019. 8

Mark Bloom / Patti Murphy

Minimalistički inspirisano korištenje jednostavnih linija još jedan je trend koji će dominirati u 2019. U velikoj mjeri slično kao i sa geometrijskim oblicima, linije komuniciraju emocije i informacije, a pri tome su svestrane i lake za prilagodbu.

10. Logotipi oblih slova

Canva predviđa najveće trendove logo dizajna u 2019. 9

Leica / Creative Boom

Slova sa krivuljama i oblinama su savršena za jednostavan dizajn, i vašoj publici komuniciraju osobnost vašeg brenda. Ovaj stil takođe daje retro osjećaj, čime komunicira da ste tu već neko vrijeme (iako možda i niste).

Ukoliko želite i više mišljenja o trendovima za 2019. provjerite iscrpniji članak Canva-e o trendovima u dizajnu logotipa 2019.