Igrajući na kartu transparentnosti, brazilski modni brend Basico ponudio tri cijene, sa i bez marže

This article is also available in: English

Izvor: TrendWatching

Brazilski modni brend Basico predstavio je svoju Black Friday Transparente akciju (Transparentni Black Friday), u sklopu koje potrošačima daje tri cjenovne opcije za isti artikal.

Naime, brend je na svojoj online prodajnoj stranici naveo tri različite cijene za dio proizvoda iz portfolia. Najviša cijena je „originalna“ cijena, koja uključuje profitnu maržu kompanije. Srednja cijena pokriva troškove poslovanja i marketing, ali bez profitne marže. Najniža cijena jednostavno pokriva osnovnu proizvodnju i temeljne operativne troškove. Kupci mogu odabrati koju cijenu će platiti, dok kompanija sugerira da će se proizvodi, čak i po najnižoj cijeni, „dugoročno isplatiti“.

Opskrbni lanac u industriji mode na zlom je glasu upravo zbog nedostatka transparentnosti i čestih slučajeva eksploatacije. Tako su kupci u Zarinim trgovinama nedavno pronašli poruke od neplaćenih radnika ubačene u odjevne predmete koje su kupili. Kao rezultat toga, ovo nije prva inicijativa usmjerena na transparentnost: kampanja iz Basico kompanije slijedi slične akcije brendova kao što su Honest By, Everlane i Oliver Cabell.

Da li će Basico svojom transparentnošću uvjeriti kupce da se sami odluče za višu cijenu? Vjerovatno ne, ali to i nije bitno. Kupci cijene kada oni imaju kontrolu, i što je još važnije, u dobi glass box brendova, kupci sve više očekuju jasne i iskrene informacije o tome što se događa unutar kompanije, a ne samo o proizvodima na policama.

S velikom (kupovnom) moći dolazi velika odgovornost. Koje dijelovi vašeg poslovanja – od formiranja cijena do izvora nabave – biste vi mogli otkriti svojim korisnicima? I da li bi pri tome mogli da im jasnije prikažete gdje to idu njihovi novci?

Više o najnovijim trendovima možete saznati sa TrendWatching-om.