Urednik Epica nagrada o svemu što je Epica

This article is also available in: English

Marc Tungate je urednik Epica nagrada, ili preciznije, kako je sam sebi dao titulu, on je ‘editorial director’. U toj ulozi, on je domaćin žirija, on je voditelj cjelokupnih nagrada, i urednik godišnje Epica knjige koja sažima sve najbolje prijavljene radove svake godine. Pored toga, piše i za sestrinski sajt Epica nagrada,  Adforum.

Započeo je karijeru kao novinar u lokalnim novinama na zapadu Engleske, a kasnije je radio u odnosima s javnošću u Londonu prije nego će se vratiti u novinarstvo u magazinima PR Week, Media International i francuskom magazinu Stratégie, što ga je i dovelo u Pariz.

Mark je strastven pisac, pa pored članaka koje piše za neke od najznačajnijih medija u industriji, do sada je objavio i sedam knjiga o marketingu i oglašavanju, uključujući i Adland: A Global History of Advertising i The Escape Industry: How Iconic and Innovative Brands Built the Travel Business.

U razgovoru koji slijedi, on govori o svemu što predstavljaju Epica nagrade, koje će se održati ovog novembra u Amsterdamu.

Epica se ove godine vraća u Amsterdam. Zašto?

Mark Tungate: Očigledan odgovor je da je Amsterdam jedan od najvažnijih europskih kreativnih čvorišta, što je svakako istina. Ali kažem to svaki put. Istina je i da je Amsterdam idealan logistički: to je otvoren i prijateljski grad, smješten u srcu Evrope, gdje svi govore engleski. Imamo veliku podršku od našeg lokalnog partnera, magazina Adformatie. Osim toga, novinari u našem žiriju uvijek uživaju u dolasku u Amsterdam, iako im ostavljamo vrlo malo vremena za zabavu.

Kako birate predsjednika žirija?

Mark Tungate: To je odluka koja se donosi kroz internu diskusiju cijelog Epica tima. Drago mi je što će predsjednik ove godine biti Tony Chambers, direktor brenda i sadržaja u dizajn časopisu Wallpaper*. To je časopis kojeg pratim godinama, ali ono što je zaista bitno je činjenica da uvijek tražimo vodeće novinare ili izdavače koji predstavljaju kreativnost i inovacije. Tony sigurno odgovara tom opisu.

Šta uopšte čini novinare kvalificiranim da sude o kreativnosti?

Mark Tungate: Ne zaboravite da mnogi novinari u našem žiriju pišu o kreativnosti  cijeli svoj život. Neki od njih su uronjeni u svijet oglašavanja, PR-a ili dizajna mnogo duže i od onih koji su zapravo napravili prijavljene radove! Stoga oni imaju objektivan, kritički pristup. Da napomenem, to ih ne čini negativnim – zapravo, sudeći po atmosferi u prostoriji za žiriranje, mogu reći da oni zaista uživaju gledati ove radove.

Šta je novo na Epica nagradama? Nove kategorije? Nove velike nagrade?

Mark Tungate: Apsolutno. Ponovno smo uveli našu kategoriju Svjetskog prvenstva, koja se pojavljuje svake četiri godine. Uspostavili smo i novu kategoriju, Topical & Real Time Advertising, posvećenu oglašavanju na aktuelne teme i u stvarnom vremenu, odražavajući tako 24-časovnu prirodu brend komunikacije. Što se tiče Grands Prix nagrada, imamo novi Grand Prix za odgovornost, posvećen radovima sa svrhom te Grand Prix za alternativne medije, jer smatramo da je neke sjajne radove danas gotovo nemoguće kategorizirati. Konačno smo spojili nagrade za print i postere, kako bi stvorili jedan Grand Prix za Print. To nam omogućuje da zaista promoviramo i odamo počast printu. Nama, kao novinarima, print još uvijek zauzima posebno mjesto u našim srcima.

Šta primjećujete kao trendove među prijavama ove godine?

Mark Tungate: Malo je rano za reći, ali sudeći prema trendovima u industriji, mislim da možemo očekivati više oglašavanja sa višom svrhom. Izgleda da većina brendova danas prihvaća da su oni privlačniji potrošačima ako se obavežu da će se na neki način odužiti svijetu. Kreativna upotreba podataka i dalje će biti tema, a možda će i upotreba umjetne inteligencije početi da izbija u prvi plan.

Hoće li biti kreativne konferencije prije samih nagrada?

Mark Tungate: Da, godišnji Creative Circle događaj održat će se u fantastičnom KIT Royal Tropical Institutu, nacionalnom spomeniku koji je već godinama posvećen proučavanju subtropskih kultura. Ovogodišnja tema je „Hoće li odgovornost ubiti kreativnost?“ Format je posve drugačiji jer će se odvijati u obliku okruglih stolova s oglašivačima, agencijama i medijima. Ideja je raspraviti da li je poštivanje osjetljivosti oko roda, inkluzivnosti, raznolikosti i drugih aktuelnih tema obeshrabrujuća za odvažne komunikacije sklone rizicima. Možete li biti politički sigurni, a da ne postanete dosadni?

Šta možemo očekivati na ceremoniji nagrada?

Mark Tungate: Možete očekivati mene i moju leptir mašnu, kao i obično! Zapravo, ceremonija se također održava u Royal Tropical Institutu, pa će tako i ovdje ambijent biti osobito veličanstven. Predstavit ćemo po prvi put Creative Leaders Tribute priznanje, za osobu koja je njegovala kreativnost i pomjerala njene granice. Svake godine se trudimo odati počast sjajnim radovima, ali također ostaviti dovoljno vremena za zabavu i umrežavanje. Budući da je produkcijska kompanija Sizzer još jednom zadužena za zabavu na plesnom podiju – a oni su vrlo dobri u tome – nadamo se da ćemo postići tu ravnotežu.

Koja je vaša uloga u Epica nagradama?

Mark Tungate: Tokom sezone nagrada domaćin sam za dva žirija, preliminarnom i glavnom, a također služim kao voditelj ceremonije. Također ću voditi nekoliko naših redovnih predstavljanja. Ja sam novinar po vokaciji, tako da je veći dio moje godine zaokupiran pisanjem i objavljivanjem naše godišnje knjige, i stvaranjem originalnog sadržaja za našu web stranicu. Ostatak vremena samo sjedim s nogama na stolu, pretražujući internet u potrazi za najboljim svjetskim oglasima. To je sjajan posao.