Kristijan Gregorić i Zenel Batagelj kažu da su tek odigrali prva poluvremena svojih života te kako je pred njima period u kojem mogu realizirati sva svoja znanja i iskustva

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Kristijan Gregorić je Adriatic Region Managing Director i Partner u kompaniji Valicon. Nakon godinu i po dana od dolaska u Valicon priča šta je novo u kompaniji i na regionalnom tržištu, ali i o odgovornosti regionalnog direktora te o tome kakva je strategija Valicona u Regiji.

Poduzetništvo i Valicon su za Kristijana novi način stvaranja, nova vrsta odgovornosti. Ono čemu teži jeste posvećenost, strast i pozitivna atmosfera u timu. „Mi imamo strahovito talentirane mlade ljude i to me veseli. Danas nas je oko 60 profesionalaca u Adriatic regiji. Najveći izazov je u tome kako okupiti, uskladiti i motivirati sve te ljude koji imaju različita znanja, vještine i talente, da bi se dobili kompleksni i kvalitetni projekti“, ističe Kristijan.

Na konstataciju da danas svi pričaju o transformaciji, pa tako i sve globalne istraživačke kompanije, odgovara: „Valicon je završio tu transformaciju. Mi smo regionalna marketing consulting kompanija te ističemo da adhoc istraživanja moraju biti TU jer pravi insight, onaj AHA momenat će uvijek trebati. Nove usluge moraju biti to the point, brza i inovativna biznis rješenja, a ne samo istraživanja.“

Kristijan Gregorić 20 je godina bio klijent i to je strana koju jako dobro poznaje. Kaže da je istinski problem researcha u interpretaciji i da će to biti problem sve dok to ne shvate i klijenti. „Interpretacija i insight su vredniji od nekoliko brojki iz istraživanja. Mi u Valiconu klijentima nudimo Business rješenja. Nije to transakcijski odnos, nego odnos i rad sa klijentom zajedno. Četvrt stoljeća rada sa velikim klijentima iz telekomunikacija, financijskog sektora, FMCG-a, turizma… Kad imate puno iskustva u radu s klijentima, to vam daje sasvim jedan drugačiji pogled na business. Shvatite da je sve baš kao što je i u životu. Svatko od nas je drugačiji i poseban, tako je i svatko od naših klijenata (kao i njihovi brandovi i poslovni modeli) drugačiji, poseban i jedinstven. Na taj im način treba i pristupati te, u konačnici, ponuditi tailor made, brz i jednostavan pristup koji je po mjeri svakog zasebnog klijenta. Samo tako se može stjecati povjerenje klijenata, graditi dugoročan odnos s njima i uvjeriti ih da u nama imaju pouzdanog partnera.“

Valicon je redizjanirao svoj model organizacije. I u funkcionalnom i u upravljačkom smislu je prava regionalna kompanija. Na ovu konstataciju Kristijan je spremno pojasnio organizacionu strukturu po principu Business Unit koje su rasprostranjene u cijeloj regiji.

„Stavljam naglasak na kros-funkcionalnu suradnju i organizaciju kroz Business Unite. Valicon je radno okruženje koje potiče inovativnost, poduzetnost i stvaranje novih poslovnih prilika. Meni je osobno u fokusu raditi s timom na daljnjem razvoju liderskih vještina i znanja uz tzv. bottom-up pristup, gdje ljudi aktivno na svim nivoima sudjeluju u donošenju odluka i u realizaciji aktivnosti vezanih uz poslovnu strategiju i ciljeve kompanije. Otvorenost, dijalog, timski rad i jasan fokus na prioritete osnovni su elementi kojim nastojim poticati ljude u Valiconu“.

Govoreći o rezultatima i ciljevima, Gregorić objašnjava da su Valiconovi  prioriteti u Adriatic regji sustavno podizanje konkurentnosti kompanije, zadržavanje visoke razine kvalitete proizvoda i usluga, tj. poslovnih rješenja, a potencijal vidi i u inovacijama te tzv. reinovacijama novih riješenja na čemu, kako kaže, već dosta aktivno rade i ove godine. Jedno od takvih odličnih postojećih, ali sada obogaćenih rješenja, je i Brand.ICON v2.0, u okviru kojeg se koristi LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) metoda kako bi se, uz veću produktivnost i kreativnost, ispričala još bolja priča branda.

„Od ove godine smo se organizirali uz uobičajen fokus na svako od tržišta u regiji i na Business Unite. Jedno od tih je i BU New development. Ismir Omeragić iz Sarajeva vodi taj streem u cijeloj regiji. Fokus je na postojećim produktima, ali i na novim područjima za rast kao što su turizam, branding & upravljanje destinacijom i sadržajem, zatim novosti koje imamo oko profiliranja svih komunikacijskih kanala, Neuro marketing, …

Kad smo već kod Sarajeva – naša ekipa tu je stvarno jaka i sa iskustvom. U Sarajevu je naš centar za svu istraživačku analitiku BU Operativa koju vodi Dženis Midžić. Jako sam ponosan što možemo razvijati mlade ljude i imati u Sarajevu operativni centar za cijelu regiju. Cilj je podignuti Centar na novu razinu regionalne suradnje s fokusom na povećanja efikasnosti rada na marketinškim projektima te smanjivanje troškova uz povećanje produktivnosti u 2018.

BU Analitika i SPSS (i nova softverska rješenja) za regiju vodi Aleksandar Milanović iz Beograda. Tu ćemo još veći fokus imati na uslugama i analitičkim projektima gdje smo regionalni eksperti. Po meni je potencijal za analitiku i analitička rješenja veoma velik.

U Zagrebu je regionalni  BU Centar za financijske i osiguravateljske proizvode koji vodi Josip Tvrtković.

Zatim imamo Center for branding excellence kojeg vodi Mirna Batagelj, ključni FMCG ekspert regije, uz neizostavnu pomoć tima LEGO® SERIOUS PLAY® facilijatora na čelu sa Jakom Omanom, te ekspertima na tom području Kristinom Črep, Jelenom Vukelić i Naidom Misimović.

Kovijana Zeković u Ljubljani je, po mom je mišljenju najjača osoba u regiji za Retail Business  i kod nje je Center of  excellence za retail i FMCG.

Matjaž Robinšak i Andraž Zorko su vrhunski eksperti za široko područje service sektora, medija i top consultinga na području političkih pitanja.“

Kristijan dodaje da je Valicon vrlo jak u digitalizaciji i novim tehnologijama. „Ako neko kompetentno može pričati o digitalizaciji i novim tehnologijama onda je to moj prijatelj i partner Zenel Batagelj. Naš business model je suradnja sa globalnim igračima iz ove regije na području digitalnih usluga, kao što su Infobip, Iprom i, naravno, IBM sa kojim surađujemo već četvrt stoljeća. Naš biznis je data business, a tu je public blockchain jedina prava stvar. O tome je Zenel  napisao i poseban blog koji ćemo podijeliti na društvenim mrežama.“

Kristijan ističe da je Zenel zadnje dvije godine bio fokusiran na razvoj platforme koja, uz uvažavanje GDPR, transformira osobne podatke u digitalno blago sa kojim se može trgovati, a po drugoj strani, omogućen je razvoj novih usluga koje do sada nisu bile moguće.

„Kratko o GDPR. Danas imamo potrošače koji nemaju podatke, i kompanije koje ih imaju. Koriste ih, a da najčešće za to nemaju pravo. To što mi u Valiconu radimo jeste da omogućimo da potrošač svoje podatke dobije u vlasništvo te sam odlučuje kako se mogu koristiti. Svako korištenje sustav bilježi i pravično djeli zaradu među svima involviranima: na vlasnike podataka, na one koji su razvili uslugu sa dodatnom vrijednošću, platformom koja to omugućava i kompanijama koje omogućavaju zahvat podataka. Kompanije koje imaju puno podataka o potrošačima na taj način mogu napraviti od toga nove profitne točke. Do sada su samo bili troškovi“, kaže Zenel Batagelj.

Usluge koje se razvijaju imaju ogroman globalni potencijal. U Valiconu rade na spajanju svojih panela sa podacima koje prikupljaju telefoni – ali legalno! Na osnovu toga imat će odlična singlesource analitička rješenja, da ne pričamo o novim mogućnostima za targetiranje.

Zenel nastavlja: „Uz ekipu iz Valicona koja je razvijala analitiku i panele tu su i novi stručnjaci – Mihael Modic, koji je deset godina radio za Deutsche borse, Gregor Zavcer, koji je od početka u novoj distribuiranoj ekonomiji koja se bazira na Ethereumu i Viktor Tron, vođa distribuirane baze podataka Swarm. Tu su još i pojedinci koji pokrivaju pravo i razvoj novih usluga, a sve zajedno povezuje, za početak, slovenski poslovni ekosistem. Za internacionalizaciju povezali smo se sa Deloittom.“

Projekt Datafund ima i poseban status jer vlada i regulatori znaju za njega. Oni su jako važni jer se projekat dotiče stvari koje pravno još nisu jasno definisane.

Ako pitate Kristijana da li su se Zenel i on umorili od stalnog traženja, osvajanja i implementiranja novog, odgovorit će vam vrlo jednostavno: „Zenel i ja smo odigrali prva poluvremena naših života. Pred nama je period u kojem možemo realizirati sva naša znanja i iskustva. Fun starts now. We are just starting.😊“