Kodeks o dezinformacijama je dio Akcijskog Plana protiv dezinformacija koji je Europska Unija usvojila kako bi ojačala suradnju između njezinih članica i institucija EU-a u cilju proaktivnijeg rješavanja opasnosti dezinformacija

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

WIENER OSIGURANJE VIG I KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ OSTVARILI SURADNJU NA PODRUČJU ODNOSA S JAVNOŠĆU

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group i agencija za odnose s javnošću, Komunikacijski laboratorij, potpisali su ugovor o suradnji na području komunikacijskih aktivnosti.

„Drago nam je da smo počeli dugoročnu suradnju s Komunikacijskim laboratorijem u godini kada obilježavamo 20 godina poslovanja. Vjerujemo da će njihovi savjeti i stručnost doprinijeti ostvarivanju poslovnih ciljeva, ali i izgradnji odnosa te otvorenoj komunikaciji s nama važnim dionicima.“, izjavila je Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG.

„Ponosni smo na suradnju s Wiener osiguranjem, naša zadaća prije svega bit će izgradnja odnosa, svakako veselimo se realizaciji svih komunikacijskih aktivnosti osobito u ovoj slavljeničkoj godini za Wiener osiguranje VIG.“, istaknula je Manuela Šola, vlasnica i direktorica PR agencije Komunikacijski laboratorij.

HDD [D]RAZGOVOR: MARIO ANIČIĆ/DIZAJN, EKSPERIMENTALNI TISAK I NEZAVISNA KULTURA

24 sata: Komunikacijski laboratorij u saradnji sa Wiener osiguranjem; HDD [D]Razgovor; Privremeni EACA izvještaj o dezinformacijama; Britanski parlament definirao “Digitalne gangstere”… 2

U četvrtak 21. veljače s početkom u 20 sati u HDD galeriji održat će se [d]razgovor na temu Dizajn, eksperimentalni tisak i nezavisna kultura. Ovaj javni razgovor je popratno događanje uz izložbu Marija Aničića Tiskaj bez crne, ekstremno upojno! koja daje pregled dizajna Marija Aničića i Jele Dominis za udrugu Drugo more u Rijeci od 2002. do 2015. U razgovoru će sudjelovati dizajner Mario Aničić, Davor Mišković iz Drugog mora te Bojan Krištofić i Marko Golub.

Razgovor predstavlja priliku da se detaljnije porazgovara o temama koje je otvorila sama izložba, kao što su pitanje odnosa dizajna i nezavisne kulture, specifična pozicija Rijeke u kontekstu inovativnih kulturnih i umjetničkih praksi, na koje načine dizajn odražava one vrijednosti koje zastupa udruga Drugo more i scena kojoj pripada, kako je dizajn za Drugo more poslužio kao podloga za eksperimentiranje s tehnologijom i medijem tiska i zagovaranje inovacija u istome itd.

OBJAVLJEN PRIVREMENI EACA IZVJEŠTAJ O DEZINFORMACIJI

24 sata: Komunikacijski laboratorij u saradnji sa Wiener osiguranjem; HDD [D]Razgovor; Privremeni EACA izvještaj o dezinformacijama; Britanski parlament definirao “Digitalne gangstere”… 1

EACA (The European Association of Communications Agencies), izvještava o mjerama poduzetima u vezi Kodeksa o dezinformacijama. Mrežne platforme i trgovačka društva koja predstavljaju industriju tržišnog komuniciranja podnijeli su svoje izvještaje u kojima pokazuju koje su korake poduzeli kako bi poštivali svoje obveze prema Kodeksu o dezinformacijama. U izvještajima se vidi da su potrebna daljnja ulaganja u drugim područjima kako bi se ojačala pouzdanost mrežnih sustava i zaštita korisnika.

Kodeks je dio Akcijskog Plana protiv dezinformacija (Action Plan against disinformation) koji je Europska Unija usvojila prošloga prosinca kako bi ojačala suradnju između njezinih članica i institucija EU-a u cilju proaktivnijeg rješavanja opasnosti dezinformacija.

Popis platformi koje su podnijele svoje izvještaje možete pronaći ovdje.

BRITANSKI PARLAMENT ZATVORIO ISTRAGU PROTIV FACEBOOK-A O PRIVATNOSTI I KONKURENCIJI TE ETIKETIRAO DRUŠTVENE „DIGITAL GANGSTERS“

24 sata: Komunikacijski laboratorij u saradnji sa Wiener osiguranjem; HDD [D]Razgovor; Privremeni EACA izvještaj o dezinformacijama; Britanski parlament definirao “Digitalne gangstere”…

Definicija „Digitalni Gangster“ pojavljuje se na 42. stranici izvještaja o istrazi koju je pokrenuo britanski parlament nakon afere Cambridge Analytica, i indirektno je usmjerena ka svim društvenim medijima, ali posebno Facebooku zbog namjernog kršenja zakona o privatnosti i konkurenciji.

Nakon 18 mjeseci istrage, odbor za digital Ministarstva kulture, medija i sporta optužio je Marka Zuckerberga za nepoštivanje britanskog parlamenta odbijanjem da odgovori na 3 specifična pitanja: da upozorava da izborni zakoni koji su na snazi ​​više nisu dovoljni zbog uplitanja vanjskih agenata, da traži od vlade da otvori daljnje istrage o referendumu za neovisnost Škotske 2014. i za izlazak iz EU 2016. i opće izbore 2017. godine.

Demokracija je ugrožena zbog uplitanja „dark adverts“, dezinformacija i vanjskih utjecaja, a velike tehnološke tvrtke moraju preuzeti odgovornost za ono što se objavljuje, kao i svi izdavači, ne skrivajući se iza izjave da su jednostavno platforme, izjavio je parlamentarac Damian Collins, predsjednik istražnog povjerenstva, naglašavajući da „tvrtke poput Facebooka imaju ogromnu moć na tržištu koja im omogućava da zarađuju novac tako što maltretiraju manje konkurente i programere koji se oslanjaju na te platforme kako bi došli do svojih klijenata“.

APPLE KUPIO DATATIGER AGENCIJU ZA DIGITALNI MARKETING

Regulatorna prijava otkrila je da je Apple kupio kompaniju DataTiger, posvećenu digitalnom marketingu i specijaliziranu za praćenje kupovnog puta klijenata.

Apple je posljednjih godina okupio zanimljiv portfelj tehnoloških kompanija uključujući aplikaciju za prepoznavanje zvuka Shazam te Texture, uslugu za pretplate na digitalne časopise. Ali iz kompanije daju tek šture informacije o potencijalnim aplikacijama novostečenih kompanija.

Apple i DataTiger tako nisu željeli komentarisati za Bloomberg o detaljima ovog partnerstva, iako se nagađa kako bi ovaj startup mogao biti koristan Appleu u njihovim sopstvenim marketinškim aktivnostima, ali i kao proizvod u sklopu njihovog Services poslovanja.

ZARA NALJUTILA KINEZE „RASISTIČKIM“ OGLASOM

24 sata: Komunikacijski laboratorij u saradnji sa Wiener osiguranjem; HDD [D]Razgovor; Privremeni EACA izvještaj o dezinformacijama; Britanski parlament definirao “Digitalne gangstere”… 4

Zara je najnoviji u nizu modnih brendova koji su naljutili kineske internet korisnike, koji su brend optužili za rasizam i za „poružnjavanje“ Kine sa svojim oglasima.

Naime, oglas koji je Zara objavila na svome Weibo računu, prikazao je kinesku manekenku Li Jingwen, i promovirao je novu liniju ruža ovog brenda. Oglas je prikazao Jingwen s pjegicama i minimalnim make-upom, što je naljutilo kineske fanove brenda.

Kritičari su oglas opisali kao ponižavajući za kineske žene i tvrde da brend želi ocrniti kinesku ljepotu. Kineske žene favoriziraju čistu, blijedu kožu kao ideal ljepote, i većina oglasa u modnoj industriji se oslanja na ovakav izgled.

Glasnogovornica Zare izjavila je za kineski portal Sina.com da brend nije imao namjeru uvrijediti ikoga, niti da su željeli da model izgleda ružno. Prema njenim riječima, brend jednostavno želi prikazivati modele u njihovom prirodnom izgledu.