Upravo to možete otkriti u ovoj interesantnoj infografici koju nam donosi 16Best.net

This article is also available in: English

Uobičajena je stvar da jedna velika kompanija posjeduje još nekoliko velikih kompanija. Danas zapravo postoji nekih desetak kompanija na netu koje posjeduju sve ostale, otkriva 16Best.net, koji je stvorio zanimljivu infografiku koja nam donosi nešto slično „obiteljskom stablu“ najpoznatijih kompanija online svijeta.

Jeste li znali da je nedavno (u decembru 2017.) Apple kupio Shazam za 400 miliona dolara? Sigurno znate da Facebook posjeduje i Instagram i WhatsApp, i da je Microsoft kupio LinkedIn, Skype, MSN i Bing? Međutim, prije nego što je postao dio kompanije Microsoft, Skype je zapravo bio pod okriljem eBay-a. Kada pogledate sve velike akvizicije kompanija koje su se desile tokom godina, shvatate da je svijet zapravo veoma malen, a sve vodeće kompanije nekako su uvijek isprepletene. To je poput sapunice biznisa. Budući da se puno toga događalo s vremenom, ispod možete pogledati interesantnu infografiku koju je spremio 16Best.net, da biste vidjeli „Ko posjeduje koga?“ (Who Owns Who?) na internetu, s kratkim uvidom u kompaniju koja će prema predviđanjima ove godine razbiti duopol Facebooka i GoogleaAmazon. Kliknite na infografiku ispod da dobijete cijelu sliku.

Osnovan 1994. godine, Amazon je u početku bio poznat kao Cadabra Inc. Osnivač, predsjednik i CEO kompanije Amazon, Jeff Bezos, imao je viziju da izgradi mjesto gdje će ljudi moći kupiti bilo šta, ali je također želio da ta kompanija bude snažno usredotočena na svoje kupce. Amazon je u početku prodavao samo knjige. Danas je to jedan od najvećih trgovaca svijeta, koji prodaje sve, od softvera i elektronike do igračaka, nakita i još mnogo toga.

Amazon zapošljava 541.900 ljudi, a prihodi kompanije iznose 135,98 milijardi USD. Prema istraživanju, Amazon ima oko 300 miliona korisnika. Kompanija svakodnevno isporučuje oko 3 miliona paketa i prodaje više od pola milijarde proizvoda.

Najveća akvizicija koju je Amazon ikad napravio dogodila se u junu 2017., kada je Amazon kupio Whole Food Markets za 13,7 milijardi dolara. Kompanije koje su navedene ispod Amazon je kupio ili u cijelosti, ili je kupio dionice u tim kompanijama. Prva akvizicija koju je Amazon izvršio dogodila se 1998. Godine, kada su preuzeli PlanetAll. Iste godine Amazon je kupio još četiri kompanije: Bookpages.co.uk, Junglee, Telebook i IMDB.

1999 je bila još jedna dobra godina za Amazon, a u njoj su kupili 16 kompanija! Neke od njih uključuju Gear.com, Alexa Internet, MindCorps Incorporated, Back to Basics Toys, GeoWorks, Drugstore.com i LiveBid.com. Godine 2002. ovaj online gigant je kupio CDNow.com, a 2004. Joyo.com e-trgovinu. Između 2005. i 2010. Amazon je kupio više od 20 kompanija, a samo neke od njih su Shopbop, Brilliance Audio, CreateSpace.com, Zappos, Stanza i Woot.

U razdoblju od 2010. do 2016. godine Amazon je kupio još 25 kompanija, a među najprofitabilnijim akvizicijama bili su Twitch, Annapurna Labs i Kiva Systems. Godine 2017. Amazon je kupio Harvest.ai, Do.com, GameSparks, Body Labs i kao što je već spomenuto, Whole Foods Market, što je bila njihova najveća akvizicija ikad.