U duhu „digitalne jednostavnosti“, i potpuno uvjereni u snagu njihovog kultnog loga, kompanija se odlučila na hrabar korak

This article is also available in: English

Po prvi put od nastanka njihovog slavnog loga u 1968. godini, Mastercard potpuno uklanja svoje ime iz danas već kultnog logotipa.

Logotip Mastercarda s crvenim i žutim krugovima nesumnjivo je jedan od najlegendarnijih vi najprepoznatljivijih vizuala na svijetu, a kompanija je uvjerena da kružići mogu stajati samostalno, bez ikakvih slovnih elemenata, na svim digitalnim i fizičkim komunikacijama, uključujući sponzorske materijale i maloprodajne lokacije.

Brend je u izjavi rekao da je ovaj „fleksibilan, moderan dizajn“ u skladu s postizanjem digitalne jednostavnosti i omogućit će bolju učinkovitost u cijelom digitalnom ekosistemu.

Raja Rajamannar, direktor marketinga i komunikacija u Mastercardu, istaknuo je da su njihova istraživanja pokazala da „više od 80% ljudi“ prepoznaje njihov simbol bez imena brenda. „Pronalaženje sebe u digitalnom dobu zahtijeva modernu jednostavnost“, rekao je Rajamannar, dodajući kako se kompanija „osjeća spremnom poduzeti sljedeći korak u evoluciji brenda“.

Mastercard je ovu promjenu najavio na Sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show  – CES) u Las Vegasu.