Da li je izgradnja direktnih odnosa sa potrošačima pravi put naprijed?

This article is also available in: English

Izvor: WARC

Marketeri bi trebali „početi razmišljati o svijetu bez oglasa“, izjavio je Marc Pritchard, direktor za brendove u Procter & Gambleu.

„Rekao bih da su dani oglašavanja kakvog ga poznajemo danas odbrojani, i moramo početi razmišljati o svijetu bez oglasa“, rekao je Pritchard delegatima na CES-u ove godine.

Rast okruženja bez oglasa, bez obzira radi li se o OTT streaming platformama ili pametnim zvučnicima, upareno sa upotrebom alata za blokiranje oglasa, te udaljavanje od linearnih elektronskih medija, samo su neki od faktora koji pridonose tom trendu.

Jedan od načina na koji se kompanije poput P&G-a mogu povezati s potrošačima je putem pametnih proizvoda i rješenja, kao što je „pametna“ četkica za zube brenda Oral-B ili digitalna platforma Olay Skin Advisor, koje kupcima pružaju personalizirani pristup u segmentu zdravlja i ljepote.

Izgradnja ovakvih izravnih odnosa s potrošačima „može nam omogućiti da počnemo ostvarivati ​​viziju koju pokušavamo postići već neko vrijeme – a to je prelazak sa rasipničkog masovnog marketinga na masovnu izgradnju brenda u odnosima jedan-na-jedan“, rekao je Pritchard, te je dodao: „A kada imate takve tehnologije ugrađene u proizvode, one ih zapravo čine još važnijim za iskustvo koje gradi brend. Mislim da bi to eventualno moglo zamijeniti oglašavanje onako kakvog ga mi poznajemo.“

I ako je već tradicionalno oglašavanje pod pritiskom, Pritchard tvrdi kako će glad za unaprijeđenom korisnošću i personalizacijom biti popraćena jačom željom potrošača da saznaju za šta se njihov brend zalaže.

„Naši brendovi imaju funkcionalni i emocionalni aspekt,“ objašnjava Pritchard naglašavajući kako je emocija komponenta marketinškog miksa koja se ne smije zanemariti.

Top rukovodilac za marketing najvećeg svjetskog oglašivača stoga predlaže holistički fokus na iskustvima kao ključan u strategiji P&G-a na ovom polju.

„Razmišljamo o svakom aspektu iskustva potrošača i pokušavamo ga učiniti boljim: proizvod, pakiranje, komunikacija, iskustva u trgovinama, iskustva online, iskustva u upotrebi, nakon upotrebe, i kako je sve to međusobno povezano,“ dodao je on.

(Za više informacija pročitajte WARC-ov detaljan izvještaj: P&G’s Pritchard considers “a world with no ads”.)