Kao i svi drugi podaci o osobnim navikama, podaci koje prikupljaju naši automobili mogu se koristiti u marketinške svrhe

This article is also available in: English

Izvor: TheZebra

Moderni automobil pridružio se drugim umreženim uređajima u svojoj sposobnosti da prati i prikuplja osobne podatke vozača.

Pored očigledne zbirke informacija koja uključuje vozačke navike (da li vozač voli brzu vožnju ili koliko naglo koči) moderni automobili mogu pružiti i mnogo suptilnije razine podataka.

Ovi podaci se već standardno koriste za stvaranje sigurnijih i učinkovitijih vozila, pa tako ne iznenađuje da je Audi A5, automobil koji je iznimno tehnološki potkovan i ‘pametan’, najbolje ocijenjena limuzina u polju sigurnosti u 2018. od strane Kelly Blue Booka.

Ali od GPS-a npr., automobil može saznati gdje osoba živi i radi, pa čak i gdje voli popiti piće. Kao i svi drugi podaci o osobnim navikama, ovakvi podaci se mogu koristiti za marketinške svrhe kako bi se osiguralo da ciljane poruke dosežu prave klijente.

Računari ugrađeni u automobile mogu pomoći boljem razumijevanju korisničkog iskustva za vozače i mogu stvoriti profile koji uključuju glazbu koju slušaju, koliko su teški, pa čak se i povezati sa njihovim kontaktima.

U ovom trenutku proizvođači automobila nisu pretjerano ograničeni brojnim pravilnicima oko načina na koji dijele ove podatke. GM je već stvorio aplikaciju za kupovinu iz samog vozila, nazvanu GM Marketplace, koja koristi upravo ove podatke kako bi se vozači njihovih automobila ciljali sa pravim oglasima, a te informacije se mogu koristiti za čitav niz marketinških poruka, od onih za osiguranje pa do prodaje bezalkoholnih pića.

The Zebra portal je sastavio infografiku ispod koja baca svjetlo na razne vrste podataka koje automobili trenutno prikupljaju, i kako potrošači odgovorno koriste te podatke.

Auto Draft 98