Ugledni magazin je iskopao najveće „failove“ brendova ove godine, a za početak mali spoiler, Facebook ih je imao toliko da je dobio sam svoju listu

This article is also available in: English

Izvor: Adage

Za kraj godine, ugledni američki časopis AdAge osvrnuo se na godinu iza nas i iskopao najveće promašaje koje su brendovi napravili ove godine, kao svojevrsno upozorenje za nadolazeću godinu. Kao što časopis primjećuje, mnogi brendovi još uvijek nisu ovladali najjednostavnijim pravilom marketinga: „Nemojte ljutiti ljude.“

Provjerite koje su bile najveće pogreške brendova u ovoj godini:

H&M-ov gaf sa duksericom

Ovaj lanac trgovina odjeće objavio je oglas sa crnim dječakom u dukserici na kojoj je pisalo „coolest monkey in the jungle“. Mnogi su brend prozivali za rasizam, a H&M se čak suočio i sa zatvaranjem trgovina zbog prosvjeda i sigurnosnih problema za dijete koje je bilo model u kampanji

Fat-shaming gaf brenda Revolve

Duks sa natpisom „biti debeo nije lijepo, to je samo izgovor“ također je izazvao buku. Ovaj proizvod saradnje između brenda LPA i niza slavnih osoba, uključujući Lenu Dunham, prodavan je u trgovinama brenda Revolve, ali ubrzo je povučen.

Amazonovi problemi sa stranicom

Sajt ovog diva e-trgovine počeo je ludovati samo nekoliko minuta nakon što je počeo njihov 36-satni Prime Day. Ipak, više od 100 miliona proizvoda prodano je za ovaj izmišljeni blagdan.

Totalni promašaj Victoria's Secret sa LGBTQ populacijom

CMO kompanije Ed Razek izjavio je za Vogue da transrodni i plus-modeli ne bi trebali učestvovati u njihovim modnim revijama. Ubrzo nakon toga, ovaj brend koji ionako ima poslovnih problema najavio je nagli odlazak izvršne direktorice Jan Singer.

Snapchat redizajn odbio korisnike

Redizajn ove društvene platforme bio je toliko loše prihvaćen da su korisnici pisali peticije da se vrati stari dizajn. Kompanija je saopštila kako su samo zbog ove katastrofe izgubili 2 posto svojih korisnika. Čak je i Kylie Jenner kritikovala aplikaciju.

Heinekenov promašeni slogan

Heineken je lansirao slogan „sometimes lighter is better“ u želji da pormovira svoje light pivo. Mnogi su oglas kritikovali kao rasistički, a na čelu ljute mase bio je Chance the Rapper sa više od 7 miliona svojih Twitter pratilaca. Heineken je priznao da je ovaj slogan „bio promašaj“.

Mastercardova greška sa doniranim obrocima

Potrošači su se žalili da je humanitarna inicijativa ove kartične kompanije, vezana uz svjetsko prvenstvo u fudbalu, preusiljena. Naime, brend je objavio da će u saradnji sa U.N. World Food Programme donirati 10,000 obroka svaki put kada jedan od njihovih ambasadora Lionel Messi ili Neymar zabiju gol. Javnost je pozvala Mastercard da jednostavno donira obroke. Kampanja je ubrzo otkazana.

Marriottov gaf u Kini, i hakiranje podataka

Marriott je riskirao svoje planove širenja u Kini kada su naveli „Tibet, Hong Kong, Macao i Tajvan“ kao zemlje u anketi o kupcima, jer Kina sve ove četiri zemlje smatra svojim teritorijama. Kineske vlasti zatvorile su web-stranicu Marriotta u Kini, i aplikaciju na sedam dana. Osim toga, Marriott je pretrpio jedno od najvećih hakiranja podataka u historiji, u kojem je pogađeno 500 miliona njihovih korisnika. Sada se suočavaju sa kolektivnom tužbom.

Rasistički oglas Dolce & Gabbane

Niz oglasa koji prikazuju kinesku ženu koja sa mukom pokušava da jede talijansku hranu izazvali su bijes potrošača u kini i optužbe za rasizam (a treba reći da ovo nije bio prvi put). Modni brend Dolce & Gabbana otkazao je svoju modnu reviju u Šangaju nakon toga.

Milioni grešaka Facebooka

Div među društvenim medijima imao je previše promašaja da bi se naveo tek jedan, pa je AdAge napravio zasebnu listu samo za ovu kompaniju.