Aquarius je poznat kao jedna od vodećih full service agencija u Bosni i Hercegovini, sa više od 20 godina rada, i privilegija je biti dio tako snažnog tima

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Vanja Partalo je Account Manager u banjalučkoj agenciji Aquarius. Ima odličan senzibilitet u komunikaciji koju realizuje u relacijama klijent-agencija, istrajnost i upornost provođenja projekata do detalja. Niz samostalno realizovanih projekata za agencijske klijente. Angažman na emisji m:agazin koji se producira za klijenta m:tel, a čiji je Vanja urednik i voditelj. Oni koji je dobro poznaju kažu da je pred njom sjajna karijera. U advertisingu najviše voli dinamiku, u Aquariusu je impresionira to što je dio tako snažnog tima, u njenom poslu accounta misli da ponekad sve zavisi i od položaja zvijezda nekog određenog dana. Iako voli kameru (a i kamera, izgleda, nju), za sada ne razmišlja o napuštanju agencijskog posla sve dok svakodnevno donosi nove zavrzlame i zagonetke.

Upoznajte je. Vanja je vrlo zanimljiva djevojka.

MEDIA MARKETING: Što te je to privuklo da počneš raditi u oglašivačkoj industriji?

Vanja Partalo: Dinamika. Već pred kraj studija na Filološkom fakultetu, shvatila sam da mi je učenje, samo po sebi, postalo jednolično i da to nije oblast u kojoj mogu da dostignem svoj maksimum. Očekivan potez u tom trenutku bio je iskorak ka nevladinom sektoru. To sam i uradila. Postala sam aktivan član jedne studentske organizacije, a ubrzo i, kako to vole reći, „mladi lider“, te sam shvatila da mi odgovara kreativni haos te vrste. Poslije me je sve nekako spontano vodilo ka oglašivačkoj industriji. Zapravo sam samo nastavila da „skačem“ iz izazova u izazov. Ima nešto posebno u toj nepredvidljivosti.

MEDIA MARKETING: A što te je dovelo u agenciju Aquarius?

Vanja Partalo: U agencijske vode sam najprije zaplovila kao mlada PR-ovka i počela da se učim osnovama od starijih, iskusnijih kolega. Nakon osnova, logično, došlo je vrijeme za usavršavanje, kako to već ide, a Aquarius, kao jednu od najstarijih i najiskusnijih „institucija“ advertajzinga u BiH, upakovala  sam u listu svojih želja. Ta želja se, srećom, nakon par godina i ispunila.

Aquarius agencija je poznata kao jedna od vodećih full service agencija u Bosni i Hercegovini, sa više od 20 godina rada, i privilegija je biti dio tako snažnog tima. Radim sa, mogu slobodno da kažem, najboljim stručnjacima iz ove oblasti i, što je najvažnije, srećna sam kada je u pitanju posao koji obavljam.

MEDIA MARKETING: Vodiš projekte nekih od najvećih agencijskih klijenata. Kod klijenta zastupaš interese agencije, a u agenciji se boriš za svog klijenta, tražiš najbolji tim, najbolje uslove… Kako rješavaš taj „sukob interesa“?

Vanja Partalo: Vjerujem da tu nema pravila. Sve zavisi od projekta, klijenta, situacije, a ko zna, možda i položaja zvijezda nekog određenog dana. Mnogo se čak i improvizuje i rješava u hodu. Zapravo, gotovo svakodnevno. Iz mog ugla, bitno je da mogu da vidim i jasno razlučim interese i jedne i druge strane. Ako mogu da ih prepoznam, do rješenja se lakše dolazi. Da je često haotično, jeste, ali vjerujem da je sve rješivo uz dobru komunikaciju, organizovanost i obostrano razumijevanje.

MEDIA MARKETING: Za tebe kažu da si vrlo uporna u provođenju projekata, da vodiš računa o detaljima i da si perfekcionista. Šta to u praksi znači?

Vanja Partalo: Znači da se uvijek razmišlja unaprijed. Da u toj trci sa svim poteškoćama i rizicima, uvijek budete najmanje jedan korak ispred. Nemoguće je da svaki put uspijete u tome, ali gledam da tamo gdje jednom zapnem, ne zapnem opet. Taj moj mali mehanizam za sada funkcioniše sasvim lijepo.

MEDIA MARKETING: Pojavljuješ se i u ulozi urednika i televizijskog voditelja u emisiji m:agazin, koju realiziraš za m:tel kao agencijskog klijenta. Potreba, svestranost, talenat ili nešto drugo?

Vanja Partalo: U pitanju je kombinacija svega, rekla bih. Taj angažman je, kao i većina drugih u koje sam ulazila, došao sasvim iznenadno i prihvatila sam ga objeručke kao zanimljiv izazov. I kako bi rekli, na prvu smo kliknuli. Nakon godinu dana rada, nastavljamo sa još jednom sezonom m:agazina, projektom koji sam u potpunosti prihvatila i koji mi je vremenom postao izuzetno drag, a ima mnogo toga korisnog i zanimljivog da ponudi široj javnosti.

MEDIA MARKETING: Da li je bilo situacija u kojima si propitivala samu sebe da li je ovo posao za tebe?

Vanja Partalo: Svakodnevno. I odgovor je uvijek DA. Čak mislim da je prirodno i korisno da se pojedinac preispituje na taj način, a često i poslovni pritisci tako zahtijevaju. Ipak, sve dok su rezultati rada vidiljivi, učite i razvijate se, a ujedno se osjećate ugodno u svom radnom okruženju, odgovor je, vjerujem, uvijek potvrdan.

MEDIA MARKETING: Šta mladi lideri trebaju naučiti i neizostavno usvojiti od svojih starijih kolega?

Vanja Partalo: Da proces učenja zapravo nikada ne prestaje. To često zaboravljamo i dozvolimo sebi da se utopimo u rutinu i radimo mehanički, a oni naizgled hrabri, ili dovoljno ludi, se čak prerano i smatraju „gotovim proizvodom“ bez potrebe za dodatnim usavršavanjem. Iako ovaj posao počiva na osnovama komunikacije, dešava se da je baš to karika koja nedostaje.

Iskustvo starijih kolega je u većini slučajeva na raspolaganju, samo je potrebno da zatražimo poneko parče s vremena na vrijeme. Ipak, mladi su često preponosni, previše vjeruju u sebe ili premalo vjeruju drugima. Radije će sve sami, a kritike uglavnom teško prihvataju.

MEDIA MARKETING: A šta bi obavezno trebali odbaciti iz tog nasljeđa?

Vanja Partalo: Površnost. Mlad čovjek ima mnogo želja i nestrpljiv je da ih čim prije postigne. Nekada se desi, pa preskočiš stepenicu-dvije, ali je zdravije i korisnije usporiti tempo i pažljivo savladati svaku prepreku. Dakle, nedostaje nam strpljenja. Tome se i sama učim svakodnevno. Važno je biti temeljan i graditi sebe i svoje iskustvo na osnovu niza različitih poduhvata, postepeno. Ne samo kvantitativno, već i kvalitativno gledajući.

MEDIA MARKETING: Kada govorimo o ludim i hrabrim idejama, opće je uvjerenje da komunikacijskom industrijom vlada strah. Agencije je strah da ne izgube klijenta, klijenta je strah da ne izgubi posao. Kako pobijediti taj strah i koliko vi mladi možete doprinijeti da industrija izađe iz tog stanja?

Vanja Partalo: Valjda je to taj, generalno govoreći, sveprisutni strah od drugačijeg i težnja ka jednostavnijem i sigurnijem izboru. Mladi, srećom, naročito na našim prostorima, imaju unikatne i posebne zamisli. Po mojim iskustvima, niti jedna zamisao nije glupa, a to je često strah koji mlade spriječava da daju svoj maksimum. Mnogo se ustručavamo.

Nekada je jednostavno potrebno određenu ideju pametnije upakovati, kako bi nosila vidljivu korist za klijenta, širu javnost, a samim tim i za agenciju. A vjerujem da svaka dobra i dobro realizovana ideja uvijek posluži kao okidač za još nekoliko dobrih. Zato je svaka od izuzetno velikog značaja za cjelokupnu industriju.

MEDIA MARKETING: Šta savjetuješ svojim vršnjacima? Da ti se pridruže u ovoj industriji, ili da pokušaju naći bolji posao?

Vanja Partalo: Savjet na prvu bi bio da svako radi ono što voli i u čemu se pronalazi. Ipak, poznato je da je stvarnost dosta drugačija, nažalost. Posao ove vrste zahtijeva dosta vještina, želje za učenjem i čeličnih živaca, ali i zadovoljstva i lične satisfakcije koju nosi. Probati, zašto da ne. Uvijek sam za.

MEDIA MARKETING: U budućnosti sebe i dalje vidiš u komunikacijskoj agenciji, ili kao urednicu i voditeljicu na televiziji?

Vanja Partalo: Urednički i voditeljski posao posmatram kao teren čiju sam glavninu već istražila i koji sa uživanjem održavam. Ipak, rad u agenciji, naročito one kompleksnosti kakvu ima Aquarius, svakodnevno donosi nove zavrzlame i zagonetke, tako da se za sada savršeno lijepo vidim u nastavku baš te priče.