Facebook će se nastaviti prilagođavati dinamičnom okruženju koristeći potencijal videa i internetske trgovine

This article is also available in: English

Piše: Anita Sedlić, Content Manager, Dialog komunikacije

Tek smo zakoračili u 2017. godinu, stoga je pravo vrijeme da promotrimo trendove koje će nam ona donijeti. I dok se prije par godina pompozno najavljivala propast Facebooka do 2017. godine, svjedoci smo upravo suprotnoga razvoja scenarija. Najveća društvena mreža pokorila je sve izazove koji su joj se našli na putu, a u novoj godini sprema se osvojiti novi teritorij!

S ukupno 1.79 milijardu aktivnih korisnika svakoga mjeseca, Facebook se postavio na sam vrh društvenih mreža. Zajedno s porastom internetske populacije, raste i broj njegovih korisnika. No, ne raste samo ta brojka. Prema podacima GlobalWebIndexa, mjesečna stopa posjećenosti Facebooka na većini tržišta iznosi oko 95%+; a 75% njegovih korisnika pristupi mu više od jedanput u danu što ga svrstava čak i ispred Whats Uppa (73%).

Paradoksalno, dok broj fanova raste, sve manje njih spremno je dijeliti svoj sadržaj na društvenim mrežama. Mjesta za paniku ipak nema: iako korisnici objavljuju manje, oni i dalje nastavljaju posjećivati Facebook. Kako bi se pobrinuo za engament i u budućnosti, Facebook će nastaviti prilagođavati se dinamičnom okruženju koristeći potencijal videa i internetske trgovine, točnije social commerca.

Video

Jednostavno pitanje: ako fotografija govori tisuću riječi, koliko ih onda tek govori video? Sudeći prema statistici, mnogo! Samo prošloga mjeseca, pola korisnika Facebooka pogledalo je video, petina korisnika pogledala je Facebook live video, a isto toliko ih je podijelilo svoj video s ostalima. Impresivno, zar ne? Upravo navikavanje korisnika na konzumiranje videa na društvenim mrežama otvara Facebooku mogućnost za ulazak u svijet online TV-a.  Jasno, izboriti se za svoje mjesto pod suncem na ovom kompetitivnome tržištu neće biti lak zalogaj, ali uz iskustvo emitiranja Amazon Prime pilot emisija na Facebooku tijekom kolovoza 2016. i resurse koji Zuckerbergu stoje na raspolaganju, ovo je izazov kojemu se svakako treba veseliti.

Social commerce

Dok su u azijske društvene mreže, poput WeChata i Linea, prepoznale benefite koje social commerce sa sobom nosi, u ostatku svijeta njegov je potencijal uglavnom neprepoznat. Upravo zato veseli Facebook Marketplace! No, hvalevrijedna ideja koja omogućava ljudima da izvuku najviše iz svojih online odnosa dobiva na težini tek kada se promotre brojke. Gotovo 30% korisnika Facebooka u Americi okreće se društvenim mrežama prije online kupovine proizvoda kako bi ga istražili, dok 8 od 10 njih barem jednom mjesečno kupuje proizvode online. Kada je pak o Hrvatskoj riječ, prema istraživanju koje je proveo Perpetuum Mobile, čak 75,4% građana kupuje putem interneta.

Ipak, svegašest odsto odraslih korisnika Facebooka, prema GlobalWebIndexu, spremno je kupovati putem društvenih mreža. U tom završnom koraku, većina bi ipak pribjegla klasičnom e-commercu. No, Facebook Marketplace svakako predstavlja velik iskorak k upoznavanju korisnika Facebooka s benefitima social commerca.

Pred nama je nova godina, stoga se opustimo i dopustimo Facebooku da nas ponovno iznenadi funkcionalnostima kojima će braniti svoje mjesto na samome vrhu. I naravno, ne zaboravite poigrati se s njima u svojim digitalnim kampanjama.