Kreativna ideja je ta koja čini razliku

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Fotografije: Žiga Intihar

U Portorožu su se i ove godine okupili stručnjaci kreativnih industrija, kako bi učestvovali u najutjecajnijem kreativnom festivalu regije, Golden Drumu. Preko 1000 njih imalo je prilike poslušati predavanja lidera svjetskog glasa, upoznati se sa najnovijim trendovima u industriji, i proslaviti najbolje radove koji su prijavljeni iz 38 evropskih država.

Uz bogat program – edukativni i natjecateljski – ne čudi da je Golden Drum još jednom zabilježio sjajne brojke, a još manje čude pohvale koje čujemo za ovogodišnji festival od naših sagovornika. Ali željeli smo saznati nešto više o festivalu i iz prve ruke, a koga bolje pitati o ovogodišnjim iskustvima i budućim planovima festivala nego njegovu predsjednicu, i CEO-a Slovenske oglašivačke komore, Mojcu Briščik.

Media Marketing: 25. Golden Drum u nekim osnovnim brojevima (broj radova, broj delegata…)

Mojca Briščik: 1.200 kreativnih ideja iz 28 država te više od 1.000 delegata iz 38 evropskih država. Među 28 država prijiaviteljica najviše je radova prijavila Rumunija (188), slijedi Rusija (149). Svoje je radove prijavilo 196 različitih agencija, 28 agencijskih mreža i čak 103 nezavisne agencije.

Najviše prijavljenih radova, očekivanih nešto manje od 60%, dobili smo u takmičarskoj sekciji ŠTA i to najviše u skupinama Reach, Craft i Film. U takmičarskoj sekciji ZAŠTO vodeća skupina je bila Social good, slijedili su je Entertainment i Activation.

Media Marketing: Jedini ste festival u Evropi i svijetu koji u svom takmičarskom dijelu poostavlja pitanje »Zašto« – temeljne razloge različite komunikacijske prakse. Da li se taj potez isplatio?

Mojca Briščik: Apsolutno. Ta sekcija suštinski odražava trenutno stanje u oglašavanju. Prije svega propituje profesionalnu etiku i društvenu odgovornost kao temeljne teme koje su prisutne u struci. Uzimajući u obzir očekivani broj prijavljenih radova i prve reakcije članova žirija, napravili smo prave korake – u takmičarskom dijelu se sada razlikujemo od ostalih kreativnih/oglašivačkih festivala, a pri tom vjerujemo da ta sekcija ima još prostora za rast.

Media Marketing: Kako je Adriatic regija reagirala ove godine po broju prijavljenih radova?

Mojca Briščik: Veseli nas da Golden Drum u očima Adriatic regije još uvijek igra važnu ulogu. To se, prije svega, odražava u prijavljenim radovima. Najviše radova je došlo iz Srbije (37) i Slovenije (32), slijede Makedonija sa sedam radova i Hrvatska sa šest. Ove godine smo iz regije imali dva prijavljena rada više nego prošle godine, ukupno 82 rada. Od svega je najpoticajniji podatak da su urpavo radovi iz naše regije osvojili neke od najvećih nagrada.

Pregled nagrađenih radova iz Adriatic regije:

  • One Poster For Peace by New Moment New Ideas Company Belgrade: Golden Drum in group Craft, category Best Art Direction in Silver Drum in group Out of home, category Leisure, Entertainment, Culture & Education
  • #Unwanted by McCann Beograd, McCann Podgorica: Golden Drum in group Reach, category Public and Community relations in Silver Drum in group Craft, category Best use of music
  • #check it by Publicis Belgrade – Silver Drum in group Activation
  • Red Ball by New Moment New Ideas Company Belgrade – Silver Drum in group Out of home, category Health, Beauty & Fashion

Nagrađeni radovi – Adriatic Awards:

  • Golden Drum Adriatic was awarded to entry #Unwanted by McCann Beograd and McCann Podgorica
  • Silver Drum Adriatic was awarded to entry One Poster For Peace by New Moment New Ideas Company Belgrade
  • Bronze Drum Adratic was awarded to entry #check it by Publicis Belgrade
Mojca Briščik: Za oglašivače će uvijek prvi sagovornik biti kreativne oglašivačke agencije, a tek onda konsultantske kompanije koje znaju upravljati podatcima 1

Adriatic Award

U ime festivala želim čestitati svima nagrađenima i onima koji su se uvrstili među finaliste.

Media Marketing: Zadovoljni?

Mojca Briščik: Svakako! Ne samo da nam je uspjelo zadržati broj prijavljenih radova na prošlogodišnjem nivou, ako uzmemo u obzir pad broja prijavljenih radova na festivalima koji su se dogodili prije našeg, već smo ove godine zabilježili očit porast prijavljenih radova od strane mladih kreativaca (Mladi bubnjari) te u Portorožu ugostili više delegata nego prošle godine i to iz čak 38 država.

Osim toga, nepobitna je činjenica da smo ove godine doveli zaista velika imena iz naše industrije u Portorož što ukazuje da ćemo postavljeni cilj – rast festivala u godinama ispred nas – odlučno ostvariti. Golden Drum je u 25 godina dokazao zašto je relevantan sagovornik i agencijama, i oglašivačima.

Media Marketing: Pošto ste pregledali sve prijavljene radove, da li su pobijedili vaši favoriti, kakav ste bili prognozer?

Mojca Briščik: Ne bih kazala favoriti. Moju su pažnju, na »prvu loptu«, osim agencija koje su bile nagrađene ove godine u Cannesu, privukle i agencije 180heartbeats + JvM za Unilever – Unbreakable rainbow i Y&R Prague za Reporter Magazin – Questioning …

Naravno, spisak je mnogo duži. Na sreću ja o tome nisam morala odlučivati. Za sve se pobrinuo međunarodni žiri od 22 člana pod vođstvom Dušana Drakalskog, Chief Creative Officer Europe, Ray Productions, Czech Republic i Adriana Botana, Global Executive Creative Director, McCann Worldgroup.

Media Marketing: Koje je predavanje na vas ostavilo najveći utisak, jedno ili više njih?

Mojca Briščik: Najveći utisak je ostavio Sir. John Hegarty. Svojom jednostavnošću i izvan festivalskih obaveza posredno je predstavio našu industriju kao izuzetno nadahnjujućom, kao nešto što jednostavno želiš raditi. Osim njega, istakla bih još neke stručnjake kao što su Barry Wacksman, EVP, Global Chief Strategy Officer, R/GA, New York, Justin Billingslej, CEO, Publicis Emil, UK, Pietro Leone, Global Chief Operating Officer, Geometry Intelligence, UK – tri govornika čiji će prezentirani sadržaji imati veliki uticaj na razvoj i djelovanje naše struke. Radovala sam se i Davidu Pivki, Slovencu koji je upornim radom i ljubavlju prema sportu uspio pridobiti povjerenje Nikea (Brand Communication Director, Nike EMEA).

Mojca Briščik: Za oglašivače će uvijek prvi sagovornik biti kreativne oglašivačke agencije, a tek onda konsultantske kompanije koje znaju upravljati podatcima

John Hegarty

Media Marketing: Po čemu ćete najviše pamtiti ovogodišnji Golden Drum?

Mojca Briščik: Prije svega po atmosferi koja je vladala na festivalu te zanimljivim komentarima mlađih generacija kako gledaju na iskusnije i uvaženije kolege čija su imena već ispisana zlatnim slovima.

Kako mi je u vrijeme festivala gotovo nemoguće poslušati sva predavanja, doživjela sam ih iz druge perspektive. Doslovno bih sjela među učesnike i slušala komentare, prije svega mlađih kreativaca.  Sasvim iskreno mogu kazati da je iskustvo bilo neprocjenjivo. S vama ću podijeliti komentar mladog poljskog kreativca (mlađi od 30 godina), koji se odnosi na predavanje Mauriusza Jana Demnera. Nakon predavanja je s velikom dozom ozbiljnosti komentirao kako može 60-godišnjak s toliko energije skakati po pozornici i okupljene u dvorani uvjeriti da s njim vležbaju, i povrh svega voditi jednu od najuspješnijih agencija u Austriji. Tu se njegov komentar onoga što je vidio i čuo nije završio nego je u dahu nastavio kako ne zamišlja da će raditi za jednu ili dvije agencije cijelog života. Prije svega, potresao me je zadnji dio njegovog komentara. Rodilo mi se pitanje da li je to »state of mind« nove generacije i kako na to gledaju vodeći u agencijama? Šta to znači sa stanovišta ulaganja u razvoj mladih kadrova i zašto se gubi taj osjećaj pripadnosti? Ekreme, možda je to pitanje za čitaoce Media Marketing portala iz mnogih agencija.

Media Marketing: Kako se osjeća Golden Drum kao dvadesetpetogodišnjak? Da li mu se godine uopšte poznaju i, ako se poznaju, kako?

Mojca Briščik: Zreo, prekaljen, promišljen, a još uvijek pun energije, posebno sad kada se vratio na slovensku obalu, u Portorož. S jedne strane je iskusan, a s druge pun entuzijazma za razvoj.  Sigurno je da na njega neposredno utiče oglašivačka industrija koja se mijenja i koja svake godine donosi nešto novo i od festivala zahtijeva da to slijedi.

Media Marketing: Kakva je, onda, po vašoj ocjeni budućnost festivala?

Mojca Briščik: Ubijeđena sam da će festivali uvijek postojati. I, kao što je nedavno kazao dr. Stephan Vogel, iz agencije Ogilvy&Mather Germany, povezavši na svojstven način festivale s olimpijskim igrama: »Kada ne bi postojale olimpijske igre, da li bi iko istrčao 100 metara za manje od 10 sekundi?«

Kao što sam već mnogo puta do sada kazala, festivali su ogledalo stanja naše industrije. Istovremeno nagrađuju ideje i omogućavaju razmjenu najbolje prakse. Vjerujem da festivali daju odgovor na pitanje da li je neko dobar. Kad imaš nagradu u rukama svi znaju da jesi!

Media Marketing: Koji će trendovi karakterisati industriju u godinama koje su pred nama?

Mojca Briščik: Industriji će biti potrebna veća transparentnost i pošten odnos. Poštenje kao cjelovitost robne marke, što vodi ka povjerenju koje se odražava u boljim prodajnim rezultatima. Isto tako će se povećati obim »in-house« rada u marketinškom odjelu kojeg sada obavljaju marketinške agencije, posebno ako govorimo o robnim markama. Uspon kompanija koje kupuju konsultantske agencije, prije svega u digitalnom sektoru, još je jedan od trendova koji će trajati.

Ubijeđena sam da će za oglašivače uvijek prvi sagovornik biti oglašivačka agencija koja vlada područjem kreativnosti, a tek onda će na red doći konsultantske kompanije koje znaju upravljati isto tako važnim aspektom za postizanje cilja, a to su podatci.

Lično vjerujem da su kreativne ideje u središtu komunikacije robne marke, možemo ih nadzirati tehnologijom (svih vrsta), ali bez kreativnosti isti rezultat neće nikada biti ostvaren. Kreativna ideja je ta koja čini razliku.