U osnovi svake komunikacije jeste širenje dobrog glasa i istinite poruke o onome što radimo

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Uskoro će se navršiti sedam godina od kako na portalu Media Marketing svakodnevno objavljujemo vijesti, intervjue, komentare, kolumne i druge sadržaje o regionalnoj i svjetskoj komunikacijskoj industriji. I svo to vrijeme najveći problem nam je nedostatak vijesti iz agencija koje se bave komuniciranjem. Često pomislim da zapravo ne rade ništa, pa nemaju šta komunicirati, ili ih je stid onoga što su uradili pa zato ne žele strukovnoj javnosti pokazati svoje radove, ili jednostavno misle da su dovoljni sami sebi i da im nikakva komunikacija s okruženjem nije potrebna.

Mi izlazimo, dakle, sedam godina, što je gotovo pola dosadašnjeg radnog vijeka Marije Vićić u komunikacijskoj industriji. Ima dva puta više iskustva od nas i danas predstavlja najsvjetliji primjer kako u komunikacijskoj industriji komunicirati kompaniju koja se bavi komuniciranjem.

Marija Vićić je Communication Director for Creative Excellence Adriatic and Nordics u I&F McCann Grupi. Za komuniciranje agencija iz sastava Grupe ima na raspolaganju tim koji svakodnevno radi na kreiranju vijesti i komunikaciji sa medijima kojima su te vijesti namijenjene. Vrlo je posvećena svom poslu i razvoju regionalne komunikacijske industrije što su prepoznali i organizatori PRO.PR konferencije dodijelivši joj Infigo nagradu za ovu godinu.

Media Marketing: Na nedavno održanoj PRO.PR konferenciji uručena vam je Infigo nagrada. Općenito, ova bi se nagrada mogla smatrati i nagradom za životno djelo, ali vama je za takvu nagradu rano. Zato mi se ova nagrada doima kao priznanje za vaš dosadašnji doprinos razvoju komunikacijske struke u Srbiji i Adriatic regiji. Kako ste je vi prihvatili?

Marija Vićić: Moram priznati da sam se izuzetno iznenadila. Svaka nagrada je velika čast i priznanje, a naročito kada se radi o Infigo nagradi koja se može smatrati nagradom za životno delo. Na nagrade gledam kao na još veću motivaciju za naredni period. Želela bih ovdje da naglasim da je ovo nagrada za celokupan tim širom Adriatik regiona sa kojim svakodnevno radim na unapređenju komunikacija.

Media Marketing: Dok se kod većine agencije tek u nekim može naći  piarovac koji se profesionalno bavi komuniciranjem agencije, a ne klijenata, u I&F McCann Grupi imate tim koji vodi PR Grupe i njenih članica, a za odnose s javnošću klijenata imate posebne timove. Šta biste na osnovu iskustava I&F McCann Grupe mogli savjetovati agencijama?

Marija Vićić: Iz dugogodišnjeg iskustva, koje nije samo agencijsko već i novinarsko, uvidela sam da ne možete dobro komunicirati druge ako jasno, efikasno i kredibilno ne komunicirate kompaniju u kojoj radite. Svaka agencija ima svoj set-up, naš je bio taj da kreiramo tim koji će biti podrška agencijama.

Svim kompanijama bih preporučila da ulažu u znanje iz domena PR-a i osnažuju ljude da komuniciraju. Da bi se dobar glas čuo, potrebno je da postoji i neko ko ga kreira.

Media Marketing: Da li možete istaći neku kampanju za koju mislite da je ostavila poseban trag u javnosti?

Marija Vićić: Posle 15 godina rada, teško je istaći specifične projekte. Volim projekte koji su napravili razliku u zajednici, bilo da je to agencijska zajednica ili šira, društvena. Ali, ako bih morala da izdvojim neku kampanju, mislim da bi to bila kampanja #Neželjena koju smo nedavno realizovali u Crnoj Gori. Istakla bih kreativnost i požrtvovanost svih kolega iz Podgorice, kao i Beograda, koju su nesebično radili na realizaciji kampanje. Ne samo da je kampanja zaživela u društvu, ona je napravila i konkretnu promenu. I to je ono što posebno motiviše u ovom poslu.

Media Marketing: Na PRO.PR-u je istaknuto da PR-ovci dobro rade na promociji klijenata, ali su loši u promociji samih sebe. Zašto je to tako?

Marija Vićić: Ne bih se u potpunosti složila sa tom konstatacijom. Mislim da su dobri rezultati klijenata najbolja promocija naše usluge. Komunikaciona industrija se često preispituje na temu samopromocije. Moj odgovor na to je: fokus i disciplina, kao i rad sa strukom i stalno građenje dobrih odnosa između agencija.

Media Marketing: Mi u MM-u imamo najviše problema s tim nekomuniciranjem agencija. Teško dobijamo informacije jer agencije ne komuniciraju, iako po prirodi svog posla čine vrlo jak stub komunikacijske industrije. Šta bi trebalo učiniti da agencije otvorenije komuniciraju sa svojim javnostima?

Marija Vićić:  Reč komunikacija, u svom korenu na latinskom jeziku, znači ‘deliti’. Danas, deljenje informacija podrazumeva veliki broj kanala i verujem da se agencije odlučuju na koji način će komunicirati u skladu sa svojim strateškim opredeljenjem. I&F McCann Grupa otvoreno komunicira sa svim javnostima jer smatramo da ono što naši timovi rade služi unapređenju industrije, inspiraciji i osnaživanju mladih talenata.

Media Marketing : Dobar primjer vlastitog PR-a je McCann Newsletter kroz koji komunicirate sve ono važno što se u agencijama I&F McCann Grupe od juga do sjevera Evrope dogodilo između dva izdanja. Jedini ste u regiji koji na ovaj način redovno komunicirate. Šta želite ovim postići i kakvi su rezultati?

Marija Vićić: Svetski trend je da newsletter, kao kanal komuniciranja, beleži stalni rast. Posle dve godine, zadovoljna sam da je baza naših korisnika, a samim tim i čitanost, sve veća. To je velika zasluga tima koji radi na njemu. Zajednički kreiramo sadržaj za ciljnu grupu koja ga čita, i to nije nimalo lako niti jednostavno jer se radi o različitim javnostima i sadržaj mora biti informativan, zanimljiv, relevantan i edukativan. Redovno opipavamo puls interne i eksterne javnosti i u skladu s tim radimo na daljem unapređenu tog kanala komunikacije. Posebno mi je drago da smo i druge agencije inspirisali da krenu istim putem.

Media Marketing: Odnedavno ste postali zaduženi za komunikaciju McCann agencija ne samo u Adriatic regiji, već i u Nordijskom regionu gdje I&F McCann takođe posluje. Da li je teško raditi u dva različita regiona?

Marija Vićić: Data mi je prilika da dalje gradim svoje znanje i radim na tržištima koja su van naše regije, kao i da svojim iskustvom doprinosim daljoj komunikaciji agencija. U sistemu agencija koji uvezuje različitosti imala sam prilike i do sada da radim na različitim, a sličnim tržištima. To iskustvo i moja znatiželja su mi pomogli da bolje razumem specifičnosti Nordijskog regiona kao i potrebe naših agencija. Dodatno, velika podrška u tome su i moje sjajne kolege koje uvek imaju razumevanja i volje da zajedno napravimo razliku. Na pitanje da li je teško, odgovoriću da je teško, ali isto tako i izazovno i jako zanimljivo.

Media Marketing: Ima li razlike u komunikaciji između ova dva regiona?

Marija Vićić: Svakako postoji razlika u odnosu na kulturološke i sociološke odlike, poslovno okruženje, razvijenost i konzumaciju medija, ali u osnovi svake komunikacije je širenje dobrog glasa i istinite poruke o onome što radimo. Uvek se rukovodimo sloganom McCann mreže koja postoji više od jednog stoleća – „Truth Well Told“.