Direktor agencije Represent Communications na predstojećoj PRO PR konferenciji na Zlatiboru govorit će o digitalizaciji PR agencije

This article is also available in: English

Razgovarao: Adnan Arnautlija

Od 11 do 14 Aprila ove godine na Zlatiboru će se održati međunarodna PRO PR konferencija u organizaciji agencije Apriori World. Događaj je to koji se vodi idejom okupljanja eminentnih stručnjaka iz područja odnosa s javnošću kako bi se upoznali s trendovima, specifičnostima i različitostima tržišta komunikacija, razinama inovativnosti i profesionalnosti struke te međusobno razmijenili ideje i iskustva.

Jedan od tih trendova koji danas definišu industriju budućnosti je digitalna transformacija, tema koja okupira sve industrije, uključujući PR. Na Zlatiboru će upravo o ovoj temi, i to sa aspekta digitalizacije PR agencije, govoriti Borislav Miljanović, ugledni srbijanski komunikacijski stručnjak i vlasnik agencije Represent Communications.

Uoči konferencije odlučili smo napraviti seriju intervjua sa predavačima PRO PR-a, a otvaramo je razgovorom upravo sa gospodinom Miljanovićem.

Media Marketing: Govorit ćete o digitalizaciji PR agencija. Da li je značaj PR-a veći ili manji u doba brzo mijenjajućih digitalnih tehnologija i obilja kanala komunikacije?

Borislav Miljanović: Svi vidimo kako je internet promenio, da ne kažemo uništio, štampu. To će se isto desiti i nama u PR industriji ako se ne promenimo i prilagodimo promenama. Sa znanjima iz PR-a imamo dobru osnovu, ali je moramo nadograditi novim digitalnim znanjima. Građenje dobrih odnosa sa različitim javnostima biće potrebno u budućnosti, ali alati će se menjati i mi u tome treba da savetujemo naše klijente, što će reci da moramo da budemo lideri u promenama.

Media Marketing: Koji kanali će biti najbitniji za PR u budućnosti, i postoji li neka tehnologija za koju vjerujete da će posebno utjecati budućnost PR-a?

Borislav Miljanović: PR je uvek počivao na dvosmernoj komunikaciji i to sada sa društvenim mrežama doživljavamo na svim nivoima. Sada svi shvataju da je taj princip jedino održiv i da su majstori takve komunikacije potrebniji nego ikada. Svi kanali direktne komunikacije, komunikacije u kojoj nema gate keepera, biće u daljem razvoju i za nas PR stručnjake od velike važnosti.

Media Marketing: Mnogi su smatrali društvene mreže kao bogom dane za PR, ali danas, uz sve promjene koje se dešavaju sa ovim platformama, one donose i brojne izazove za PR. Kako se PR struka može najbolje prilagoditi tim promjenama?

Borislav Miljanović: Kao što vidimo Facebook je ukinuo Newsfeed i vraća se na stari model postovanja. Mnogo veći probelm su lažne vesti i čini mi se da za to još uvek nema dobrog rešenja. Mi moramo da budemo svesni da će se i društvene mreže menjati. Neke će izumirati neke nove će se rađati. Pažnju treba usmeriti na sopstvene kanale i tu razvijati komunikacijske sadržaje.

Media Marketing: Šta je to što želite da učesnici PRO PR konferencije odnesu sa sobom sa vašeg predavanja?

Borislav Miljanović: Digitalna promena u poslovanju komunikacijskih agencija je neminovna. PR bez digitala će umreti, a zajedno su najmoćnija platforma za uspešnu komunikaciju u narednim godinama.Svako od nas bira svoj put.