Film Gorana Milića „Moja priča“ je za mene predstavljao vrhunac potpunog zaokreta u komunikaciji BH Telecoma kojeg zapažam u zadnjih pola godine

This article is also available in: English

Piše: Ekrem Dupanović

BH Telecom je jedan od najboljih brendova u BiH i jedini brend iz telekomunikacijske industrije koji je u prethodnoj godini imao porast od 8%, prema istraživanju relevatnog časopisa Evropske komunikacije.

Ovi podaci lijepo zvuče, ali me oni nisu pokrenuli da napišem ovaj tekst i onaj kojeg planiram napisati za utorak. Radi se o tome da sam 5. septembra, na Dan BH Telecoma, dva puta na dvije televizije (Al Jazeera i Hyat), pogledao film Gorana Milića Moja priča i da je on za mene predstavljao vrhunac potpunog zaokreta u kreativnosti komunikacija BH Telecoma koji zapažam u zadnjih pola godine. Kreativnijom, mnogo kreativnijom komunikacijom ove kompanije bio sam potaknut na razmišljanje o tome da li je ovaj proboj u kreativnosti jednog od najvećih oglašivača u BiH zapravo prelomni trenutak koji se može iskoristiti da cijela oglašivačka industrija u BiH živne i krene u agresivniji razvoj. Oglašavanje u BiH je u velikoj krizi. Dok na svim drugim tržištima u regiji oglašavanje, nakon oporavka od krize izazvane 2008. godine raste, u Bosni i Hercegovini opada iz godine u godinu. Budžeti su sve manji, pa je i vrijednost tržišta je sve manja, što nije problem samo agencijama i medijima koji žive od oglašavanja. To je problem kompletne BH ekonomije. Poznato je da u zemljama Evropske unije jedan euro uložen u oglašavanje, generira blizu sedam eura GDP-a. Posljedice brojnih negativnih uticaja na ekonomski razvoj BiH, pa i smanjenje investicija u oglašavanje, su vidljivi. Zbog svega ovoga smatram da ovu priliku treba iskoristiti i učiniti korak naprijed u promociji oglašavanja. To je bio jedan od razloga zašto sam u petak pozvao na ručak Senada Zaimovića (Fabrika), Zvezdanu Žujo (Communis), Vesnu Vlašić (McCann Sarajevo), Tihanu Tais (Direct Media Sarajevo), Belmu Hadžiomerović (Raiffeisen Bank BiH), Sabinu Isanović iz Konzuma koje je bila spiječena da nam se pridruži i Nađu Lutvikadić (BH Telecom). Razgovarali smo o problemima i šta bismo mogli i trebali učiniti da stvari krenu na bolje. Može li BH Telecom, kao jedan od stubova bosanskohercegovačke ekonomije, pokrenuti i reklamnu industriju te da li je ovo trenutak za promjene? Mi bismo sami sebi trebali biti najbolji klijent, najbolja kreativna agencija i najbolji medij.

Šta je to uradio BH Telecom u kratkom vremenu?

Kreativno pospremanje u BH Telecomu krenulo je od vizuelnog identiteta. Logo i narandžasta boja BH Telecoma su već godinama prepoznatljivi u javnosti. Ali, dinamika telekomunikacijske industrije i spektar usluga koje koriste mladi i biznis zajednica zahtijevali su novi pristup vizuelnom identitetu kompanije. Zbog toga je BH Telecom, u saradnji sa agencijom Fabrika, uradio blagi redizajn na korporativnom nivou koji je, u već prepoznatljivi vizuelni identitet i kolorite kompanije, unio svježinu, novi ton i grafičke elemente, savršeno ih uklapajući u postojeći imidž i komunikacijske standarde brenda.

Dnevnik jednog metuzalema #116: Može li BH Telecom svojim novim pristupom kreativnosti u komunikaciji pokrenuti cijelu oglašivačku industriju u BiH?

Prozračnost vizuala predstavlja virtuelni prostor oblaka (cloud-a) kojim se danas prenose sve digitalne informacije, dok je cijela kolor šema ostala topla i bliska ljudima, potvrđujući povjerenje i sigurnost koju BH Telecom obezbjeđuje svim korisnicima.

U isto vrijeme je plasiran i novi korporativni slogan Moja priča koji je povezao  sve vizuelne i grafičke inovacije, ali i širok spektar usluga i pogodnosti BH Telecoma te na taj način ujedinio identitet svih aspekata kompanije. BH Telecom je dio svake važne priče i projekta iz oblasti kulture, sporta, nauke i humanitarnih poslova, a širokom ponudom usluga za svakog pojedinačnog korisnika ovaj slogan na najbolji način odražava sveobuhvatnu ulogu kompanije u bh. društvu.

Novi vizuelni identitet i novi slogan je plasiran sa kampanjom Pun Pogodak u kojoj su učestvovali pojedini članovi nogomente reprezentacije BiH koju BH Telecom sponzorira već četiri godine.

Povezujući Nogometni savez i bh. Zmajeve sa kreativcima agencije FabrikaBH Telecom je dobio fantastičan video spot u kojem glavne uloge tumače selektor Robert Prosinečki i Miralem Pjanić.

„U kreativnom timu Fabrike smo krenuli od činjenice da fudbalerima selfi prije izlasku na teren dođe kao neka vrsta droge. A Miralem Pjanić se posebno ističe među njima, on je totalno opsjednut selfijima,“ kaže Bojan Hadžihalilović, kreativni direktor sarajevske agencije Fabrika. „Toj činjenici o selfijima dodali smo i činjenicu da je selektor Robert Prosinečki neosporan autoritet u reprezentaciji i da je njegova u svim situacijama zadnja, bez obzira što u reprezentaciji ima svjetske zvijezde. Poznata je i njegova rečenica ‘Šta sam ja rekao?’ koju smo iskoristili kao uvod u cijelu priču.“

Na duhovit, ali rediteljski veoma precizan način, u spotu su istaknute pogodnosti koje BH Telecom omogućava svim svojim pretplatnicima, a to su razgovori bez limita i neograničen mobilni internet.
Spot je odlično prihvaćen kod svih ciljnih skupina, osobito fanova fudbala i djece koja već u dnevnoj komunikaciji koriste određene fraze iz spota. Miralem Pjanić i Robret Prosinečki su odlično iznijeli spot i pokazali izvanredan glumački talenat. U svakom smislu kampanja je bila Pun pogodak, a vidljivost spota je bila na visokom nivou zbog činjenice da je plasiran pred Svjetsko prvenstvo tokom kojeg je BH Telecom bio partner BHRT-a u prenosu utakmica.

Na Dan BH Telecoma, 5. septembra, na deset bosanskohercegovačkih televizija emitovan je polusatni korporativni film Moja priča, autora Gorana Milića. Majstor nad majstorima televitzijskog novinarstva je na sebi svojstven način ispričao priču o telekomunikacijama, internetu, društvenim mrežama i još mnogo čemu. Valja istaći da je ovo prvi korporativni film kojeg je u svojoj karijeri dugoj gotovo pola stoljeća uradio Goran Milić. O tom filmu ću pisati u sutrašnejm Dnevniku jer zavređuje.

Obilježavanje Dana BH Telecoma neće se pamtiti samo po fantastičnom Goranovom filmu. Tog dana objavljen je i prvi broj magazina BH Telecoma Moja priča i potpisan zajednički ugovor sa Miralemom Pjanićem o pokroviteljstvu dva apartmana u Roditeljskoj kući u Sarajevu, u kojoj borave roditelji i njihova djeca oboljela od malignih bolesti.

Pisanje ovog Dnevnika nije naručio (niti platio) BH Telecom. Napisao sam ga iz vlastitog uvjerenja da je sve ovo što je BH Telecom uradio, i što uskoro kani uraditi na području komunikacija, zaista velika šansa za veliki preokret i u našoj industriji.