TEDxMokrin je prvi put u regionu da se TEDx konferencija održava van urbanih centara, tačnije u jednom malom vojvođanskom selu

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

TEDXMOKRIN: U VOJVODINI SE RAĐA GLOBALNO SELO

TEDx je svetski najprepoznatljiviji konferencijski format i par TEDx-a je do sada održano  u najvećim gradovima u regionu kao što su Beograd, Zagreb  i Sarajevo. Sledeće subote (16.09.) ova konferencija će biti održana na neočekivanom mestu – Mokrinu. TEDxMokrin je prvi put u regionu da se ova konferencija održava van urbanih centara, tačnije u jednom malom vojvođanskom selu.  Tema same konferencije je Globalno Selo. Kroz 10 predavanja, bit će prikazani pozitivni primeri ljudi koji su iz ruralnih sredina uspeli da postignu impozantan uticaj ili uspeh.

U Srbiji svake godine umre ili zemlju napusti oko 40.000 stanovnika više nego što se rodi ili doseli. Od toga je u Vojvodini taj broj 12.000. Dakle, svake godine nestane po jedna varoš, veličine Foče ili Bačke Palanke.  Oko 40% stanovništva Srbije živi u selima, a od ukupno 4.700 sela, za njih 1.200 se smatra da su u fazi nestajanja.

“Internet postepeno demokratizuje tržište rada i radni prostor. Danas je moguće raditi na svetski relevantnim stvarima od svuda na svetu, dokle god si online. I kako se smanjuje nejednakost među zemljama, tako se smanjuje i nejednakost između urbanih i ruralnih sredina. Ideja TEDxMokrina je da pokaže priče i ideje koje su uspele da se probiju ili uprkos, ili zahvaljujući tome što su započete u ruralnim sredinama,” — kaže organizator TEDx-a Ivan Brkljač.

Više informacija o TEDxMokrin-u možete saznati na oficijalnom TEDx sajtu, a sama konferencija počinje u 10.00 časova u Mokrin House-u, našem prvom ruralnom coliving prostoru .

REPRESENT COMMUNICATIONS SKLOPIO PARTNERSTVO SA SLOVENSKOM AGENCIJOM GET INTERACTIVE

Digitalna medijska agencija Get Interactive iz Slovenije postala je partner beogradskoj agenciji Represent Communications na području nativnog oglašavanja.

Borislav Miljanović, direktor komunikacijske agencije Represent Communications, je partnerstvo označio kao logičnu posljedicu dugogodišnjeg rada na području komunikacija i odnosa s javnostima. »U Get Interactive-u smo našli pouzdanog partnera s višegodišnjim iskustvom nativnog oglašavanja na slovenskom tržištu, što nam daje, prije svega, tehonološku i stukovnu podršku u početku na srpskom, a ubrzo i na preostalim tržištima nekadašnje Jugoslavije na kojima smo prisutni,“ prokomntarisao je ovo partnerstvo Miljanović.

»I u Srbiji se sve više komunikacije seli na digitalne medije. U nativnom oglašavanju smo prepoznali mogućnost kako možemo nadograditi naše usluge kreiranja sadržaja s tim novim načinom komuniciranja,“ dodao je Miljanović. (Marketing magazin)

DIZAJNERSKA POČETNICA: STRIPKOVNICA

U subotu 16. rujna s početkom u 10 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu održat će se radionica stripa pod nazivom STRIPKOVNICA. Voditelj radionice je samohrani dizajner Davor Šunk, a radionica je namijenjena djeci od 10 do 15 godina. Sudjelovanje na radionici je besplatno.

Na radionici polaznici će savladati osnove strip stvaralaštva.

Mjesto: Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, Zagreb
Vrijeme: subota, 16. rujna 2017., 10-12.30 sati
Uzrast polaznika: 10 do 15 godina
Rok za prijave: do petka, 15. rujna u 17 sati, na dizajnerskapocetnica@dizajn.hr

PROMIJENITE SVIJET IZ FOTELJE – PODRŽITE DOBRE IDEJE

Ukoliko želite da pružite podršku mladima da pokrenu poslovne poduhvate koji donose pozitivne promJene u društvu, od danas možete glasati za tri ideje za biznis mladih koje vam se najviše dopadnu, na stranici Social Impact Award (SIA), najvećeg projekta posvećenog omladinskom društvenom preduzetništvu: SocialImpactAward.rs.

Glasanje je otvoreno do 27. septembra u ponoć, a tim čija ideja dobije najviše glasova osvojiće nagradu Glas zajednice. Nagrada će timu omogućiti besplatno učešće na SIA Samitu – konferenciji koja okuplja pobjednike Social Impact Award takmičenja iz 18 zemalja svijeta, kao i da učestvuje u mentorskom programu i pomogne budućim finalistima projekta da usavrše svoje ideje.

Osim nagrade Glas zajednice, još tri tima koje žiri odabere dobit će podršku za poslovne ideje, u iznosu od 1.500 eura, a sve nagrade bit će uručene na svečanoj ceremoniji 3. oktobra u Impact Hub Beograd.

Projekat realizira organizacija Razlivalište, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Erste Banke, Coca Cola Hellenic, Alma Quattro, Austrijske razvojne agencije i ERSTE Fondacije.

AIRBNB IMENOVAO WIEDEN+KENNEDY ZA SVOJU GLAVNU GLOBALNU AGENCIJU

Airbnb je imenovao Wieden+Kennedy za svoju glavnu globalnu agenciju, koja će sada voditi listu agencija sa kojima ova kompanija sarađuje.

W+K je osvojio ovaj account na pitchu protiv DDB-a, te će ova agencija sa sjedištem u Portlandu zamjeniti TBWA \ ChiatDay LA, koja nije bila uključena u pitch.

Jonathan Mildenhall, globalni CMO za Airbnb, potvrdio je imenovanje i opisao je natjecanje kao jedno od najizvjesnijih u koja je do sada bio uključen. „I Wieden + Kennedy i DDB razvili su izvanredna rješenja, ali kreativni rad W+K-a pokazao nam je vrlo privlačan glas zajednice, za koji smo sigurni da će podići našu kreativu na novu razinu.“

APPLE PREDSTAVIO IPHONE X, 8 I 8 PLUS

Apple je jučer pred prepunim Steve Jobs teatrom u Kaliforniji predstavio svoje nove uređaje iPhone 8 i 8 Plus, ali i novi uređaj o kome se mnogo toga nagađalo, iPhone X.

Novi 8 i 8 Plus uređaji uglavnom donose neke kozmetičke izmjene, te unapređenje određenih karakteristika uređaja. Vrijedi napomenuti da će uređaji sada imati mogućnost bežičnog punjenja, te da dolaze sa unaprijeđenim čipsetom, kamerama i zvučnicima.

Ipak, pravu promjenu donosi iPhone X, koji ke izgubio home dugme i „bradu“ na kojoj je isto bilo smješteno, te sada prednju stranu uređaja gotovo u potpunosti prekriva novi Super Retina OLED ekran, na kojem je samo u gornjem dijelu ostavljen usjek za kameru i senzore.