Prvi banjalučki Business café na temu: Poduzetnici - heroji današnjice, u organizaciji Golden Office-a, bit će organizovan 30. marta u hotelu Jelena

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

BOGAT PROGRAM 26. SLOVENSKOG OGLAŠIVAČKOG FESTIVALA

26. Slovenski oglašivački festival (SOF), najvažniji godišnji događaj tržišno – komunikacijske struke, održat će se 6. i 7. aprila u Hotelu Kempinski Palace Portorož. Obilježit će ga raznolik i kvalitetan program. Više od 40 slovenskih i međunarodnih stručnjaka u širem će kontekstu učesnicima predstaviti odraz trenutnog stanja u struci.

U četvrtak, 6. aprila, prvi će na pozornicu izaći kreativni direktor agencije Grey Ljubljana Luka Bajs i Peter Zabret, tekstopisac u agenciji Pristop. Učesnicima pripremaju pregled oglašivačke ljetine u kojem će predstaviti najbolje oglase minule godine. Vođa analitike i planiranja kupovnog iskustva u agenciji Futura DDB, Maša Crnkovič, pojasnit će kako kroz metodu planiranja puteva kupovina sistematično i mjerljivo razvijamo marku i kupca vodimo na neprekidno putovanje. Jonas Žnidaršič će govoriti o origialnosti i o tome zašto je neka ideja usjpešna te kakvu ulogu pri tome ima etika.

V petak, 7. aprila, Maruša Hrovat, strateginja, Luna\TBWA, i Günther Van Lany, strateški direktor, TBWA\Belgija, govorit će o raznim stereotipima o stratezima. Strateški direktor McCann Worldgroupe Evropa iz Velike Britanije, Harjot Singh, u svom će predavanju povezati so i tehnologiju. Objasnit će kakva je, odnosno kakva bi morala biti uloga tehnologije u kreiranju.

Preliminarni program 26. SOF-a po danima dostupan je na internet stranici SOF.

PRVI BANJALUČKI BUSINESS CAFÉ

Prvi banjalučki Business café na temu: Poduzetnici – heroji današnjice, u organizaciji Golden office-a, bit će organizovan  30. marta u hotelu Jelena s početkom od 19:00 sati.
Bogat sadržaj, ugodan ambijent restorana i sjajne priče preduzetnika.
Svi zainteresovani poduzetnici, i oni koji to žele postati, mogu kontaktirati organizatora i rezervisati svoje mjesto mailom na info@goldenofficebl.com , ili telefonom 051-219-322, 066-003-632.

ROB FITZPATRICK, AUTOR KNJIGE “THE MOM TEST”, NOVI JE SPARK.ME 2017 GOVORNIK

Rob Ficpatrik (Rob Fitzpatrick), poduzetnik i autor međunarodno priznate knjige za poduzetnike The Mom Test, govorit će na marketing konferencija Spark.me, koja se održava 29. i 30. maja u Budvi (Crna Gora). The Mom Test se često navodi kao knjiga koju bi svaki poduzetnik trebao pročitati. Predstavlja praktični vodič za ljude koji žele testirati svoju biznis ideju prije nego krenu u njenu realizaciju, na način što će identifikovati šta je to što tržište zaista želi te šta im je potrebno kako bi to nešto tržištu i ponudili. Knjiga The Mom Test je dio nastavnog programa nekih od najbolje rangiranih svjetskih univerziteta (Oxford, Harvard, Londonski kraljevski koledž i Londonski univerzitetski koledž) i obavezna litetatura u mnogim akceleratorskim programima za startape širom Evrope.

Više informacija na www.spark.me

INTERACT 2017: NOVA PRAVILA UČEŠĆA

Evropski ured za interaktivno oglašavanje (IAB Europe) vodeći događaj evropske industrije digitalnog oglašavanja organizovat će ove godine 23. i 24. maja u Amsterdamu.

Evropski oglašivači, digitalni stručnjaci, agencije i medijski izdavači će na kongresu Interact 2017 dobiti uvid u aktuelna događanja u struci. Između ostalog, bit će upoznati s rezultatima istraživanja o investicijama. Vodeća trema ovogodišnjeg kongresa su nova pravila saradnje kako na regulatornom području, tako i u kreativnosti, profitabilnosti i planiranju. Među govornicima će biti digitalni prorok David Shing, AOLSarah Mansfield, UnileverDaniel Knapp, IHS TechnologyMarco Bertozzi, SpotifyConstantine Kamaras, IAB EuropeNicola Mendelsohn, Facebook i drugi.

Na kraju drugog dana kongresa bit će dodijeljene nagrade za kreativnost u digitalnom oglašavanju MIXX, i nagrade Research Awards najboljim praksama u marketinškom istraživanju.

GOOGLE I FOND ZA INOVACIJE DNI POZIVAJU NA PRIJAVU INOVATIVNIH DIGITALNIH NOVINARSKIH PROJEKATA

Google i Fond za inovacije DNI po treći put pozivaju za predaju prijava za subvencioniranje inovativnih digitalnih novinarskih projekata. Fond za inovacije DNI je tokom 2016. godine podijelio 51 milion eura subvencija za 252 ambiciozna projekta s područja digitalnog novinarstva. Trenutno je otvoren treći krug prijava za povlačenje sredstava. Prijave su otvorene do 20. aprila 2017. godine.

Google je Fond za inovacije DNI kreirao s ciljem da osigura sredstva bez ikakvih obaveza onih koji žele eksperimentirati. Za takvo finansiranje su se odlučili jer smatraju da manje organizacije obično imaju najrevolucionarnije i najhrabrije ideje. Sa Fondom za inovacije DNI su željeli takvim organizacijama osigurati sredstva za razvoj i napredak.

Google traži projekte koji predstavljaju novo razmišljanje u praksi digitalnog novinarstva, podržavaju razvoj novih poslovnih modela ili čak mijenjaju način čitanja digitalnih vijesti. S trećim krugom žele podstaći prijavitelje da otkriju nova područja monetizacije za potencijalne nove izvore prihoda u novinarstvu.