Neki oglašivači su indirektno pozvali i na bojkot ovog bitnog sajma elektronike

This article is also available in: English

Izvor: Digiday

Na vrhu stranice Consumer Electronics Show-a (CES) koja najavljuje glavne govornike festivala za 2018. stoji: „CES predstavlja inovatore i potencijale i moć tehnologije“.

S obzirom da polovica svjetskog stanovništva nije zastupljena na popisu glavnih govornika ispod te rečenice, nemoguće je da je ta izjava istinita. 4. decembra marketeri iz cijelog svijeta su počeli kritikovati ovaj sajam tehnologije jer među šest glavnih govornika nemaju niti jednu ženu. Marketeri su također primijetili da su petorica od šest muškaraca na listi bijelci.

Brendovi možda šire okolo tweetove sa hashtagovima poput #CESallwhitemales i #changetheratio, ali pitanje je da li će svoje hashtagove potkrijepiti i stvarnim akcijama, povlačeći se sa sajma? Jedino je HP, koji je prošle godine koristio CES da predstavi nekoliko svojih novih proizvoda, aludirao na bojkot događaja.

„Svi muškarci bi trebali bojkotovati CES ako žene nisu pozvane govoriti!“ napisao je Antonio Lucio, globalni CMO HP-a u tweetu. „To je uvredljivo u današnje vrijeme. Moramo biti bolji od toga!“

I drugi CMO-i, kao što su Kristin Lemkau iz JPMorgan Chase, Steven Wolfe Pereira iz Quantcast, Leslie Berland iz Twittera, i bivši CMO PepsiCo-a Brad Jakeman, pozvali su Gary Shapira, CEO-a organizacije Consumer Technology Association koja organizuje CES, i Karen Chupka, potpredsjednicu CTA, da dodaju više žena i ljudi druge boje kože među svoje govornike u narednih pet sedmica koliko je ostalo do festivala.

Brian Krzanich, CEO Intel-a; Jim Hackett, predsjednik i CEO Ford Motor Co.; i John Martin, predsjednik i CEO kompanije Turner, tri su od šest glavnih govornika CES-a.

U saopštenju ovim povodom, CES je uputio na govornice sa prošlih izdanja festivala, te su istaknuli kako su „ponosni“ na to što su „ugostili raznovrsne govornike na pozornici CES-a“, uključujući izvršnu direktoricu General Motors-a Mary Barra, bivšu direktoricu Xerox-a Ursulu Burns, izvršnu direktoricu IBM-a Ginni Rometty i bivšu direktoricu Yahoo-a Marissu Mayer.

CES je također naveo da je 10 žena odbilo pozivnice da govore na događaju, i da će uskoro objaviti još govornika. Coca-Cola, Hasbro, IHG, Campbell's Soup, KFC, Toys R Us i MGM Resorts su neki od brendova koje će u ovogodišnjim panelima CES-a predstavljati žene.