Svi znamo da je neustrašiva djevojčica okupirala naslove u medijima širom svijeta kada se pojavila, ali znate li šta je učinila za poslovanje klijenta?

This article is also available in: English

Izvor: Adweek

Prije nekoliko mjeseci jedan kip djevojčice osvojio je naslovnice medija i festivalske nagrade širom svijeta. Nije to mala stvar za jedan maleni brončani kip, ali znate li šta je taj kipić zapravo učinio za posao klijenta koji je naručio ovaj marketinški poduhvat?

Naravno, riječ je o Neustrašivoj djevojčici (Fearless Girl), koju je McCann New York postavio nasuprot kipa Charging Bull na Wall Streetu, za investitorsku i konsultantsku kompaniju State Street Global Advisors (SSGA).

Časopis Adweek sada donosi pregled rezultata koje je ovaj jedinstveni marketinški štos donio u poslovanje klijenta, a samim time i najbolji argument za kreativnost.

Kip Fearless Girl brzo je postao viralan online, prikupljajući više od milijardu impresija na Twitteru u prvih 12 sati od postavljanja, te je u konačnici dosegao 4,6 milijardi impresija na Twitteru i više od 215.000 postova na Instagramu tokom 12 sedmica. Peticiju da kip ostane na svome mjestu do 2018 godine potpisalo je više od 40.000 ljudi!

Činjenica da je neustrašiva djevojčica stvorena uz „mizeran budžet“, bez plaćenih medija za promociju, čini ovaj marketinški potez dodatno impresivnim, izjavio je direktor marketinga SSGA Stephen Tisdalle. Ova instalacija je navodno ostvarila vrijednost od 7,4 miliona dolara besplatnog marketinga za kompaniju putem pojavljivanja na televiziji, društvenim mrežama i radiu, prema podacima Apex Marketing-a. Sa druge strane, neki izvori tvrde da je marketinški budžet za Neustrašivu djevojčicu iznosio oko 250.000 dolara, iako SSGA nije potvrdila ove navode.

Prema kompaniji, svrha kipa nije nužno bila da postane ikona u svijetu, već da promovira prvu godišnjicu SHE fonda ove kompanije, koji ulaže samo u firme koje imaju žene na top pozicijama. A da li je kompanija postigla svoj cilj da dovede više žena u upravne odbore?

Nakon pojavljivanja Neustrašive djevojčice, „proaktivno smo kontaktirali kompanije u koje ulažemo, a koje nemaju žene u odborima, kako bismo ih doista uvjerili da se može postići veća učinkovitost [kada imate žene na vodećim pozicijama]“ izjavio je Tisdalle. Od tih 476 tvrtki, 76 je aktivno radilo na promicanju žena. SSGA je glasala protiv ponovnog odabira predsjednika odbora u 400 kompanija u koje ulažu.

Pogledajte infografiku ispod i provjerite još neke zanimljive statistike o Neustrašivoj djevojčici.