Za hrvatsku PR industriju, 2016. je bila veoma uspješna godina. Velike agencije uglavnom su zabilježile rast prihoda, a najveći bum je napravila agencija 404

This article is also available in: English

Izvor: tportal.hr

Za samo tri godine od kako je osnovana, agencija 404 se probila u sami vrh deset najvećih PR agencija u Hrvatskoj. U prošloj godini 404 je gotovo duplirao prihode – sa 15 na 27 milijuna kuna. U isto vrijeme dobit je skočila za 53,3 odsto dostigavši 4,2 milijuna kuna. Na čelu PR i digitalne agencije 404 su Nikola Vrdoljak i Martina Pintarić.

Milenium promocija je dugo vremena bila vodeća PR agencija u Hrvatskoj. Sada je na drugom mjestu, iza 404. Osim PR-a, dobar dio prihoda Milenium promocija ostvaruje od marketinga i zakupa oglasnog prostora u medijima. Prošle godine, agencija čiji su vlasnici Božo Skoko, Mario Petrović i Marija Šimić, imala je prihod od 22,4 milijuna kuna (+6,2%), uz dobit od 1,2 milijuna kuna (+17,5%). Osim u Hrvatskoj, Milenium promocija ima svoje agencije u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Na trećem mjestu, s prihodom od 15,5 milijuna kuna, nalazi se agencija Alert. Sličlno kao i Milenium promocija, ova se agencija osim PR-om bavi oglašavanjem i event managementom i prisutna je u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Agencija je osnovana 2004. godine, a njen osnivač i vlasnik je Lana Bedeković Rosandić.

Četvrta pozicija na listi 10 najvećih hrvatskih PR agencija pripada agenciji Komunikacijski laboratorij koju vodi Manuela Šola. Agencija je u prošloj godini ostvarila prihod od 10,7 milijuna kuna uz dobit od 478.200 kuna. U PR industriji Manuela Šola je od 2004. godine kada je osnovala agenciju Abrakadabra.

Agencija Media Val, koja je na petom mjestu, osnovana je 2003. godine. Agenciju vodi pet parnera. U zadnje tri godine Media Val bilježi stabilan rast. Prethodne godine prihod je iznosio 8,4 milijuna kuna sa 435.000 kuna dobiti.