Damir Ciglar: Kad su poslovna vremena dobra, oglašavanje je potrebno. Kada su loša, oglašavanje je nužno! To su pokazali prvi Dani komunikacija koji su okupili preko 1200 marketinških stručnjaka te se pozicionirali kao središnja marketinška manifestacija u Hrvatskoj

Foto: Damir Ciglar i Jan Jilek

Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA) i hrvatska podružnica Europskog udruženja digitalnog i interaktivnog marketinga (IAB) juče su najavili drugo izdanje nacionalnog festivala oglašavanja Dani komunikacija koji će se održati od 15. do 18. svibnja 2014. u hotelu Lone u Rovinju. Na konferenciji su službeno otvorene i prijave za natjecanja Ideja X i Mixx, koja nagrađuju najkreativnije radove u offline i online medijima u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Dani komunikacija donose osvježenu programsku strukturu s naglaskom na usvajanje praktičnih znanja i vještina sudionika, uz gostovanja vodećih svjetskih kreativaca i marketinških stručnjaka koji će dati uvid u najnovije trendove iz svijeta oglašavanja te inspirirati svojim idejama. U prijepodnevnom dijelu konferencije sudionike očekuje glavni program sa “zvjezdanim predavačima”, dok će popodnevni program ponuditi različite programske sadržaje u čak 3 dvorane, među kojima se posebno ističu prezentacije Effie finalista te novi program interaktivnih radionica Best of HOWtoWOW s najboljim predavačima iz svih dosadašnjih sezona HURA-inog HOWtoWOW projekta.

“Kad su poslovna vremena dobra, oglašavanje je potrebno. Kada su loša, oglašavanje je nužno! To su pokazali već i prvi Dani komunikacija koji su okupili preko 1200 marketinških stručnjaka iz Hrvatske (a i ponekog iz regije), te se pozicionirali kao središnja marketinška manifestacija u Hrvatskoj. I ove godine samouvjereno idemo po dodatno osnaživanje tog statusa. Osvježenim programom želimo privući one koji žele biti u toku s najnovijim trendovima u marketinškoj industriji te žele saznati ili pak pokazati kako kreativna i učinkovita marketinška komunikacija može stvoriti dodatnu vrijednost poslovanju i gospodarstvu. Ukoliko ste na bilo koji način povezani s marketinškim komunikacijama, Dani komunikacije 2014. su mjesto gdje je vaša prisutnost barem potrebna, ako ne i nužna! Zahvaljujući partnerstvu s Maistrom, to mjesto je i ove godine u kreativnom ambijentu hotela Lone, od 15. do 18. svibnja. Pa planirajte svoje prisustvo, iz potrebe, nužde ili jednostavno – iz želje da budete u centru središnjeg marketinškog događaja”. izjavio je Damir Ciglar, predsjednik Uprave HURA-e, suorganizatora Dana komunikacija.

Novosti vezane uz četiri strukovna natjecanja koja se održavaju u sklopu Dana komunikacija predstavili su Maja Čulig, predsjednica žirija natjecanja Effie, Jakov Vilović, predsjednik žirija natjecanja IdejaX i Vanja Bertalan, predsjednik žirija natjecanja Mixx. Ključni noviteti odnose se na promjene u mehanizmima žiriranja, izmjene u kategorijama natjecanjima koje prate razvoj i trendove na tržištu kako bi se podigla kvaliteta prijavljenih radova i kvaliteta ocjenjivanja. Vilović i Bertalan najavili su otvaranje prijava za natjecanja IdejaX i Mixx. “Pozivamo agencije i oglašivače da prijave svoje kampanje na ovogodišnja natjecanja i prikažu tržištu svoja postignuća u protekloj godini. Za marketinšku struku natjecanja su iznimno važna jer doprinose kompetitivnosti tržišta  i napretku struke. Prijave za natjecanje Mixx su otvorene do 15. travnja 2014., a za IdejuX do 25. travnja.”, izjavili su Vilović i Bertalan.

Maja Čulig, predsjednica žirija natjecanja Effie podsjetila je na veliki značaj nagrade Effie koja predstavlja priznanje struke najboljim oglašivačima i agencijama koje su dobro postavljenim strategijama postigli najbolje poslovne rezultate svojom tržišnom komunikacijom. Prijave za natjecanje Effie zatvaraju se 31. ožujka, s time da je rani rok za prijavu otvoren do 1. ožujka.

Sudionike Dana komunikacija i ove godine očekuju predavanja vrhunskih marketinških stručnjaka među kojima se posebno ističe Kris Hoet, nagrađivani direktor za digitalne medije jedne od najuspješnijih mladih kreativnih agencija u svijetu Duval Guillaume Modem iz Antwerpena. Na najznačajnijem međunarodnom festivalu kreativnosti marketinških komunikacija “Cannes Lions” u 2013. godini osvojili su čak 10 Lions nagrada za pet različitih klijenata, a godinu prije ukupno 14 nagrada. Hoet će na festivalu održati predavanje o stvaranju i komunikaciji brenda u različitim digitalnim medijima. Na Dane komunikacija dolazi i Georges Mohammed-Cherif, osnivač i kreativni direktor francuske agencije Buzzman koja je poznata zbog svojih revolucionarnih,  interaktivnih i viralnih kampanja. Uz pregršt renomiranih europskih predavača na Danima komunikacija predavanje će održati i Mark Truss voditelj globalnih istraživanja njujorške agencije JWT, jedne od najvećih grupacija za marketinške komunikacije u svijetu. Na Danima komunikacija će govoriti o novim spoznajama neuroznanstvenih istraživanja na polju marketinških komunikacija, te o ulozi emocija i podsvijesti na donošenje odluka.

“Programske novine Dana komunikacija kao i niz vrhunskih predavača jamac su uspjeha ovogodišnjeg festivala. Posebno bih izdvojio predavanje Krisa Hoeta za koje očekujemo velik interes s obzirom na to da se neovisno o gospodarskim trendovima, digitalna scena u Hrvatskoj pokazala sve snažnijom i produktivnijom.”, rekao je Jan Jilek, predsjednik IAB-a, suorganizatora Dana komunikacija.

I ove godine posjetitelje očekuje bogat večernji program koji svaku večer festivala započinje dodjelama nagrada, a nastavlja se koncertima i zabavnim programom do dugo u noć.

Cijene kotizacija za sudionike Dana komunikacija:

Rana (Early Bird prijava) otvorena je do 1. travnja. Cijena kotizacije tada iznosi 1.199kn, a s popustom za članove HURA-e, HUOJ-a, IAB-a i klijente agencija HURA-e 999 kn. Iza 1.travnja cijena iznosi 1.799kn, a za članove HURA, HUOJ, IAB i klijente agencija HURA-e 1.499 kn. Kotizacije za radionice iznose 599kn, a s popustom za HURA, HUOJ, IAB, klijente agencija HURA-e 499 kn. Studentska kotizacija iznosi 199kn. Za timove/grupe koji posjećuju Dane komunikacija predviđeni su posebni paketi 5+2 gratis kotizacije i 10+5 gratis kotizacija.

Sudionicima festivala Maistra nudi posebne cijene smještaja u svojim hotelima koji će doprinijeti sveukupnom iskustvu festivala.