BETC i Addict Aide su napravili svojevrsni nastavak na nagrađivanu Louise Delage kampanju

This article is also available in: English

Godina je 2009. Nalazimo se na adresi 14. rue du Maine u Parizu, u stanu jedne žene po imenu Laurence. Glavni lik priče nije kod kuće. Opremljeni polaroid kamerama, gosti su pozvani da temeljito pregledaju njen stan i fotografiraju bilo koji relevantni dokaz kako bi otkrili Laurencinu tajnu. Znakove borbe, sumnjive crvene mrlje na tepihu, četkica za zube natopljena krvlju, zrna kafe u njenoj torbi …. Šta se dogodilo tu?

Tokom mjesec dana, BETC i Addict Aide pozvali su preko 7000 ljudi da dođu i posjete rekonstrukciju Laurencinog stana, da slijede tragove i pokušaju otkriti njezinu tajnu, na bazi Escape Game koncepta.

Niko od njih nije uspio otkriti njenu tajnu.

Ne, Laurence nije ubojica, KGB agent ili vampir. Jer Laurence nije izmišljen lik. Istina je nešto sasvim drugačije, ali jednako zabrinjavajuće. U 2009. Laurence Cottet bila je bogata žena koja je imala sjajnu karijeru i visok položaj u jednoj velikoj francuskoj firmi.

Ali Laurence je bila alkoholičarka.

Godine 2016., marketinška kampanja „Louise Delage: like my addiction“ dala je ogromnu vidljivost platformi addictaide.fr, internet portalu koji pruža podršku ovisnicima. I ovaj put su se AddictAide, njihova agencija BETC i produkcijski studio FrancineFramboise uhvatili u koštac sa tabu temom alkoholizma kod žena, pokazujući kroz ovo jedinstveno iskustvo koliko je teško prepoznati znakove alkoholizma kod nekoga ko nam je blizak.

Za razliku od priče o Louise Delage, izmišljenom liku koji je stvoren kako bi se istaknuo slučaj društveno vidljivog ali fotogeničnog alkoholizma, Laurencina priča je istinita. Ona je dala uvid iza kulisa njenog života i ispričala je svoju priču o svakodnevnoj borbi sa hroničnim alkoholizmom. Scena te priče je njen bivši stan, pažljivo rekonstruiran sa njenim vlastitim namještajem i odjećom iz tog doba.

Laurence se sada oporavila, i zajdno sa organizacijom Addict Aide želi prenijeti poruku nade: alkoholizam nije niti slabost niti nešto nepobjedivo.  To je bolest koja se može liječiti, za one koji su spremni prihvatiti činjenicu da im je potrebna pomoć.