Trgovinski lanac je predstavio svoj oglas „Ćelija“, koji donosi priču o odnosu jednog zatvorenika i njegovog čuvara

This article is also available in: English

Piše: Adnan Arnautlija

Lidl je predstavio još jedan dio njihove šire božićne kampanje, a u glavnoj ulozi dirljivog i duhovitog spota je jedan neobičan lik. Oglas naslovljen „Ćelija“ producirao je finski režiser Misko Iho i prati priču o zatvoreniku koji usamljeno čeka Božić u svojoj ćeliji.

Dok zatvorenik urezuje dane u svoj zid i računa vrijeme provedeno u zatvoru, njegov stražar pakuje darove, a jedan progura kroz rešetke i za starog zatvorenika. Dar je sloboda, koja dolazi u obliku rašpe kojom će zatvorenik izrezati rešetke kako bi izašao na sniježnu slobodu.

Ali dok oglas ide dalje, stari zatvorenik se vraća, sa kesom ukusnih slastica iz Lidla za savršenu božićnu večeru koju će podijeliti sa stražarem.

Vizuelni storytelling oglasa je vrlo upečatljiv, i priča je dirljiva na prvi pogled, ali ima u sebi i nešto uznemirujuće. Jedna od stvari koje padaju na pamet nakon ovog spota je lik Brooksa iz filma Shawshank Redemption, čovjeka koji nije mogao naći svoje mjesto na slobodi nakon životnog vijeka provedenog u zatvoru. Osjećati zatvor kao svoj dom nešto je što nedvojbeno pobuđuje osjećaj nelagode.