Znate li da sadržaj brendova čini trećinu najgledanijih Instagram priča? Je li među njima i priča vašeg brenda?

This article is also available in: English

Piše: Tanja Džido, Digital Brand Consultant

Ako ima nešto bolje od dobre priče, to je dobra priča popraćena vizualnim sadržajem.

Najefikasnija platforma za vizualni storytelling, Instagram, podigla je ljestvicu na novu razinu kroz Instagram Stories – posuđenicu od Snapchata u kojoj korisnici mogu dijeliti zanimljive trenutke na 24 sata. Time nije narušila svoju bajkovitost i uljepšanu stvarnost jer su objave u feedu korisnika i dalje ostale visoke kvalitete, a opcija Stories omogućila je dijeljenje i onih jednostavnih, nefiltriranih i neobrađenih trenutaka koji stoje iza tih savršenih vizuala.

Najpoznatiji brendovi diljem svijeta su dočekali ovu opciju raširenih ruku jer im je pružila dodatne mogućnosti za ostvarivanje prisnijeg odnosa s korisnicima.

A vi? Koristite li tu opciju? I koristite li je vješto?

1. Sadržaji „iza scene“

Autentičnost koja je nedostajala unaprijed pripremljenim vizualima nadomještena je kroz Instagram Stories. Sada imate priliku povesti svoje pratitelje na virtualno putovanje i pokazati im svijet „iza scene“. Dobar način kombiniranja objava i sadržaja iza scene je, ako ste primjerice, radili novi koktel, objavite obrađenu fotografiju u svom feedu, a kroz Storiese objavite proces izrade koktela i recept te zabavne trenutke prilikom pripreme. Na taj način produžavate svoju zanimljivu priču i nastavljate komunikaciju s pratiteljima čime potičete veću interakciju i ostvarujete prisnost.

2. Suradnja s influencerima

Više ne mora sve stati na jednoj dobroj objavi vašeg brenda na kanalima influencera. Sa Storiesima možete produžiti cijelo iskustvo na, primjerice, live Q&A video ili zabavne video klipove koji će zaokružiti cijelu priču i dati ljudsku notu cijeloj suradnji. Pokazat će pratiteljima da odabrani influencer doista uživa u vašem brendu i prenijeti ono što možda obična fotografija ne može, a to je emocija, u svom neobrađenom stanju, koja je pratiteljima daleko važnija od uljepšane fotografije.

3. Live video

Lansirate li uskoro novu kampanju ili imate zanimljivog gosta na događanju kojeg organizirate? Zašto ne iskoristiti tu priliku za live video sadržaj koji će uključiti vaše pratitelje na potpuno novoj razini. Iako ste vjerojatno upoznati s prednostima live videa putem Facebooka, Instagram ga donosi u novoj, prisnijoj varijanti.  Na Instagramu komunikacija jedan na jedan se vraća u velikom stilu, a upravo putem live videa, korisnici osjećaju više da su dio priče vašeg brenda.

Što kažu korisnici?

Prema podacima Instagrama,  70% korisnika svakodnevno prati objave brendova, a sadržaj koji brendovi objavljuju čini trećinu najgledanijih Instagram priča. Korisnici pokazuju da vole dobro osmišljene priče jer jedna od pet objavljenih priča nakon pregleda dobije upit putem poruke.  Korisnici najviše vole priče brendova koje prikazuju kreativne procese i planiranje „iza scene“, a što se tiče javnih osoba, najviše vole zaviriti u njihov dan i vidjeti kako ga provode.

Uz novootvorenu mogućnost oglašavanja,  Instagram Stories pokazuje još veći potencijal, osobito jer oglasi više nisu tako invazivni. Integrirani su prirodno u ostale priče i ne prekidaju njihov tijek, nudeći korisnicima novu, prisniju, razinu upoznavanja brendova, a pred brendove stavljaju novi izazov kreativnosti prilikom kreiranja sadržaja.

Spremni da se otisnete u avanturu Instagram Stories-tellinga?