Piše Ekrem Dupanović

Robin Sharma, autor mnogih bestsellera (od kojih je meni najdraža knjiga Kaluđer koji je prodao svoj Ferrari), i ja se toliko razlikujemo, kao da ne živimo na istoj planeti, ali se u jednom slažemo 100 odsto – treba rano ustajati. Kao i Sharma, i ja pripadam klubu ranoranilaca i, kao i on, svakog jutra ustajem u pet sati. Ta četiri sata, dok se supruga ne probudi u devet, su mi najproduktivniji sati u toku dana. Stanujemo u jednom mirnom naselju na kraju grada, nema tramvaja, autobusa ni automobila, čuju se samo ptice. Možda ćemo se Shamra i ja jednog lijepog dana složiti oko još jedne stvari, a to je da odmah po ustajanju treba raditi jogu i meditaciju. Godinama maštam da se to desi i barem jednom sedmično sebi kažem da ću to početi od sutra. Postoji samo jedan problem koji me u tome sprečava. Ja moram prvo pročitati mailove koji su stigli u toku noći. Mnogi ljudi nalaze vremena za slanje mailova poslije deset uveče, kada ja odlazim na počinak, tako da me ujutro sačeka pun mail box. Gotovo svakog jutra lažem sebe kako ću samo ’baciti oko’ na mailove pa početi raditi asane i onda je gotovo. Neki mailovi traže hitan odgovor, neki me obraduju i uljepšaju mi jutro, a neki me iznerviraju, ali sam se već izvještio u njihovom prepoznavanju pa ih ostavljam za kasnije ili odmah bacam u koš.

Kako odmiču pripreme za The Cup u Beogradu 17. aprila, mailova je sve više i više.

Jutros je dan počeo s Juretovim (Jure Apih) mailom u kojem piše da je razgovarao s Marjanom Novakom (urednik slovenskog Marketing magazina) o Cupu. Razmišljaju da organizuju grupnu posjetu iz Ljubljane. Smatraju da bi se to moglo organizirati i iz Zagreba, Sarajeva, Beča, Budimpešte i Bukurešta. Racionalni Slovenci. Jure smatra da bi sve bilo mnogo jednostavnije kada bismo za The Cup obezbijedili sponzorstvo Air Serbia, jer bismo dobili povoljnije cijene avio karata za učesnike Cupa. Morat ćemo ih ponovo kontaktirati i malo pritisnuti. U mailu još stoji da je distribuiran i treći elektronski newsletter na 5180 adresa te prvi press realease. Milka Poglianni poslala naslov svog predavanja – The spots of leopard (fashion is roaring).

Stigla je i prva prijava kotizacija – New Moment New Ideas Company je poslao prijavu za deset kotiziranih učesnika. Bravo! Krenulo je.

Za Media Marketing sam ovih dana radio razgovore sa predsjednicima i direktorima nacionalnih udruženja oglašivačke industrije iz Slovenije (SOZ), Hrvatske (HURA i Srbije (IAA). Tema je bila saradnja u regiji, uloga nacionalnih udruženja u uspostavljanju saradnje i njeni mogući oblici. Zadnje pitanje se odnosilo na to da li bismo mogli organizirati sastanak i razgovarati o tome. Svi su bili za sastanak, a u svojim su odgovorima jedinstveni i u tome da ja koordinacija industrija unutar regije veoma značajna i da bi je bilo korisno pokrenuti. Kontaktirao sam Miloša Simića, predsjednika IAA Srbija i direktora marketinga Grand Casina Beograd da, dan uoči beogradskog kupa, u Grand Casinu organizujemo popodnevni sastanak predsjednika i direktora nacionalnih udruženja i razgovaramo o saradnji te da uveče imamo radnu večeru. Sutradan bi bili gosti IAA Srbija i Media Marketinga na The Cup-u. Miloš je prihvatio prijedlog i sada pripremamo pozive. Jure je u svom mailu ovaj sastanak nazvao ’istorijskim’.

Marija Vičić, new business direktorica I&F McCann Grupe šalje terminski plan priprema event produkcije i neka pitanja tehničke prirode. Po svemu vidim da se McCann Beograd vrlo ozbiljno latio posla i da ćemo imati vrhunski event. Danas će Smiljka Dokić Jeremić, direktorica naše beogradske kancelarije i The Cupa imati sastanak u McCannu Beograd kako bi kreativnom timu dala zadnje informacije pred prezentaciju projekta iduće sedmice.

Smiljka sa New Momentom dogovara detalje pressice koju planiramo iduće sedmice (13. aprila). Bit će to zapravo radni ručak s medijima u hotelu Crown Plaza Beograd koji nam je za tu priliku ustupio posebnu salu.

Kontaktiram Verana Matića, glavnog urednika B92 oko medijskog pokroviteljstva. Mi smo bili uz njih svo vrijeme projekta Bitka za bebe, B92 će sada podržati The Cup.

Ivana Parčetić, urednica i vlasnica portala marketingmreža.rs, najuticajnijeg srpskog portala o oglašavanju, šalje mail i želi biti medijski pokrovitelj Cupa. Dogovaramo se oko sadržaja pokroviteljstva i šaljem joj potrebne materijale.

Meta Dobnikar traži da New Moment pripremi oglas za makedonski In Store magazin koji takođe želi medijski podržati Cup. Ujedno šalje i link da pročitam tekst koji je o Cupu u Beogradu napisao najpoznatiji brazilski AD bloger. Sjajna vijest, priča o Beogradu se širi planetom kao virus.

Naš prvi medijski pokrovitelj je postao slovenski Marketing magazin. Poštar mi na vrata donosi novi broj Marketing magazina koji zbog formata ne stane u poštansko sanduče. Objavili su oglas Cupa na cijeloj strani.

Povodom Cupa pripremamo specijalno izdanje Media Marketinga koje bi se trebalo pojaviti oko 20. marta, kao najava događaja sa svim informacijama o The Cup-u od ideje, prije osam godina, do danas. Bit će tu svi pobjednički radovi, puno razgovora sa velikim svjetskim kreativcima i članovima žirija, bit će predstavljeni i radovi koji su u ovogodišnjoj konkurenciji. Elem, jedan prilično zamašan projekat. 

Stigao je Juretov uvodnik za ovaj broj MM-a. Kao poslasticu i ilustraciju zašto je Beograd najbolja lokacija za Cup, evo vam jedna rečenica iz Juretovog teksta:

»Zaista ne znam gdje se još na tako malom prostoru, kao u brdima Balkana i na oblama Jadrana, skriva toliko nadahnuća i duha, toliko nježnih pjesama, toliko tužnih i junačkih priča, toliko strašnih kletvi i neponovljivih zajebancija«