Kada imate dobru ideju u koju vjerujete, i strast kojom je prezentirate, klijent je kupljen

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Prije petnaestak dana objavili smo tekst Zašto veliki brendovi biraju male agencije?. U anketi koju je Advertising Age proveo među nekim od vodećih marketing stručnjaka u SAD, istaknute su slijedeće prednosti malih agencija:

Manje agencije generiraju strast, stvarajući time konkurenciju

Manje agencije su transparentnije i manje fokusirane na puku prodaju 

Manje agencije su vitkije i okretnije 

Manje agencije imaju veću mogućnost kretanja brzinom samog tržišta 

Manje agencije imaju ekspertize u nišama

Manje agencije koriste svoje prednosti 

I pored ovih prednosti, agencije u našoj regiji danas rijetko priznaju da su male, smatrajući to više svojom manom nego prednošću. Doduše, kod nas su i najveće agencije isuviše male u poređenju sa agencijama iz razvijenih zemalja.

Ovih dana mi je Milena Mijatović, osnivačica i direktorica kreativne agencije MINT iz Banjaluke (BiH) ,u razmjeni mailova napisala: MINT je mala agencija sa velikim klijentima i bogatim portfolijem. Odmah sam je zatražio da napravimo priču i vidimo kako je to biti mala agencija u društvu velikih klijenata. Tako je nastao ovaj razgovor sa Milenom.

Media Marketing: U oglašivačkoj industriji najteže je ostati „mali“. Kako to MINT-u uspijeva?

Milena Mijatović: Potpuna posvećenost, povjerenje i orjentisanost na rezultate su ključni faktori koji zadržavaju klijenta i mislim da su to naši klijenti prepoznali. Odavno više ne posmatram agencije kao velike i male, već one koje dobro ili loše rade posao.

Media Marketing: Specijalizirani ste za dizajn, kreativnu i komunikacijsku strategiju. Nedostaje li vam nešto, ili mislite da je ovo dovoljno da bi se privukli veliki klijenti?

Milena Mijatović: Klijente interesuje IDEJA. Kada imate dobru ideju u koju vjerujete, i strast kojom je prezentirate, klijent je kupljen. Sve ostalo je dio igre. Mi smo jednom pobjedili na velikom pitchu sa otkucanom idejom na A4 papiru. Sve skice i prezentacije od preko 100 slajdova smo bacili u otpad i pojavili se na zakazanoj prezentaciji sa jednim papirom i vrhunskom idejom. Pobjedili smo. Bila je to jedna od najboljih prezentacija.

Radimo ono u čemu smo najbolji , sve ostalo prepuštamo boljima od sebe. U samoj realizaciji  kampanja, sa mnogobrojnim agencijama  ostvarujemo partnersku saradnju i to je model koji se pokazao izuzetno uspješnim.

MINT svakodnevno servisira brojne klijente iz Holandije i Njemačke, ali je posebno ponosan na kontinuiranu saradnju sa kompanijama kao što su Konzum BiH, Ledo, Frikom i Sberbank.

Media Marketing: Na pitanje da li bismo mogli analizirati jedan primjer saradnje sa nekim od velikih klijenata, Milena je predložila Konzum BiH. Kako je došlo do saradnje sa Konzumom?

Milena Mijatović: Sa Konzumom sarađujemo već nekoliko godina. Bila je to „ljubav na prvi pogled“ sa Ivom Balent, tadašnjom izvršnom direktoricom marketinga u Agrokoru. Prepoznala je u nama potencijal na prvom pitchu, inspirisala nas je i ohrabrila za mnogo više od onog što smo i sami vjerovali da možemo.

Par godina kasnije, nova komunikacijska strategija bila je veliki izazov za nas. Fokus na manje formate, svakodnevne akcije i topla atmosfera bili su potpuni zaokret u odnosu na prethodni period. Slogan Dobar Dan Svaki Dan postavljen je kao komunikacijska platforma koja nas konstantno inspiriše za dalje aktivacije i pozitivne poruke. Neiscrpan je izvor nastavka komunikacije po raznim kategorijama. Nakon slogana definisali smo i novo obećanje brenda: „Mi smo supermarket sa najboljim akcijama u gradu. Sa nama je Svaki Dan Dobar Dan“.

Konzum je jedan od primjera gdje smo odličnom saradnjom sa agencijom Communis Sarajevo obogatili i unaprijedili cjelokupan koncept serijom spotova koje su oni vrhunski osmislili i odradili.

Media Marketing: Pomenuli ste u ranijem razgovoru da ste, nakon dubinske analize klijenta,  kreirali novu misiju i viziju Konzuma koja je, zahvaljujući Upravi i cjelokupnom menadžmentu, uspješno provedena i pokazuje očekivane rezultate.

Milena Mijatović: Misija Konzuma je jasna, nadahnjujuća i inspirativna.  Dobri rezultati su pokazatelj da je zahvaljujući njihovom marketing timu pravilno iskomunicirana na svim nivoima unutar kompanije.

U cijelom procesu vrlo je važno da sa Konzumovim marketing timom imamo otvorenu saradnju, direktnu i jednostavnu komunikaciju te obostrano razumijevanje, što je važno jer se sve onda odvija lako, brzo i uspješno sa mnogo zadovoljstva. Naša saradnja se nastavlja, mi smo vrlo sretni zbog toga i već radimo na nekim novim porojektima.

Media Marketing: Koliko ste u komunikaciju uključili društeven mreže i digital uopće?

Milena Mijatović: Uradili smo zapažene kampanje na društvenim mrežana: Komšinice koji ti je recept i Konzum Tips&Tricks. To su neke od nagradnih aktivacija koje su usko povezane sa cjelokupnim gore pomenutim konceptom. Rezultati su bili odlični, interakcija sa kupcima je povećana za 80 %, a dnevno je pristizalo preko100 mailova sa raznim receptima, savjetima i pričama kupaca.

Media Marketing: Kupujete li u Konzumu? Ako kupujete da li pri tom svjedočite obećanju brenda koje ste kreirali?

Milena Mijatović: Redovno kupujem u Banjaluci. Odluku o kupovini donosim na bazi dobrog asortimana i dobre lokacije. Sigurna sam da poštuju brand promise jer se u Konzumu dobro osjećam svaki dan J

Media Marketing: MINT u narednim mjesecima? Šta možemo očekivati iz vaše kreativne radionice?

Milena Mijatović: Nastavljamo redovne aktivnosti sa našim stalnim klijentima, a pripremamo  i nove in house projekte o kojima ćemo pričati kada ugledaju svjetlost dana.

Ako me pitate za korak dalje…vidim nas u digitalizaciji kreativnosti. Trendovi nalažu kreiranje personalizovanog , individualnog pristupa svakom pripadniku ciljne grupe.  Idemo ka tome.