Upoznajte Globalnog izvršnog kreativnog direktora za McCann WorldGroup New York, koji će na predstojećem Golden Drum-u predsjedavati Best Practice žirijem

This article is also available in: English

Razgovarao: Adnan Arnautlija

24. Golden Drum festival kreativnost je odmah iza ugla. Od 18. do 20. oktobra, komunikacijska industrija regiona, ali i šire, slit će se u Ljubljanu, gdje će Grand Hotel Union ugostiti ovogodišnji festival.

Da bismo vas podsjetili na ono što možete očekivati na ovogodišnjem festivalu, napravili smo niz kratkih intervjua sa nekim od učesnika u programu.

Prvi na našoj listi je John Mescall, globalni izvršni kreativni direktor McCann WorldGroup New York i predsjednik McCann Global Creative Leadership Council-a.

John iza sebe ima impresivnu listu radova nagrađenih na najvećim festivalima kreativnosti širom svijeta, predugu da bi je uključili u ovaj kratki intervju, ali čisto ilustracije radi napomenimo da u svojoj vitrini ima preko 60 kanskih lavova. Na ovogodišnjem Golden Drum-u, on će održati uvodni govor prvoga dana i predsjedavat će Best Practice žirijem. Pitali smo Johna gdje nalazi inspiraciju, šta će tražiti kod pobjedničkih kampanja na nastupajućem Golden Drum-u, i šta je to što će podijeliti sa publikom.

Media Marketing: Tokom svoje karijere osvojili ste čitav niz nagrada, uključujući i impresivnih 60 kanskih Lavova. Šta vam znače te nagrade i koliko su važne za kreativce?

John Mescall: Nagrade nisu cilj, ali one imaju dvije veoma važne svrhe, kako za kreativce tako i za sve ostale u oglašivačkoj industriji.

Prvo, one nas podsjećaju na to kako izgleda sjajan rad, i konstantno nas tjeraju da idemo dalje i ne zadovoljavamo se radovima koji će samo poslužiti svrsi. Nagrade nam pokazuju šta je moguće i postavljaju standarde za našu industriju. Bez njih, kvalitet rada bi patio.

Drugo, sposobnost da dosljedno osvajate nagrade pokazuje industriji da kao kreativac imate istrajnost da nastavite gurati dalje, uprkos konstantnom odbacivanju, preprekama i poteškoćama. Nije lako stvarati radove koji će osvajati nagrade, a ako vam pođe za rukom, to govori prilično mnogo o vama.

Media Marketing: Gdje pronalazite inspiraciju za tako brojne sjajne radove? Šta je to što vas pogoni u poslu?

John Mescall: Inspiracija je svuda oko vas. Zapravo samo treba posvetiti pažnju svijetu, a ne se zatvoriti u svoj maleni balončić. Mislim da je ono što me pogoni moja duboka potreba da se dokažem, ali možda je to tema koju je najbolje ostaviti za moga terapeuta.

Media Marketing: Imate li najdražu kampanju? Neku koja je po vama „ubola“ baš sve što je trebala?

John Mescall: Dumb Ways to Die je u tom pogledu prilično nedodirljiva: postigla je nevjerovatne nivoe angažovanosti, viralnosti i svijesti, a takođe je i odradila težak posao pomažući da se smanji broj nesreća i smrtnih slučajeva. Ta kampanja je dokazala moju teoriju da neobični i šarmantni radovi mogu odraditi i najteže zadatke.

Media Marketing: Redovan ste član u žirijima na festivalima kreativnosti. Ove godine ćete predsjedavati Best Practice žirijem na Golden Drum festivalu. Koji su vaši glavni kriteriji pri odabiru favorita?

John Mescall: Želim biti podjednako ljubomoran i oduševljen. Želim vidjeti ideje koje rješavaju teške probleme, a ne ideje koje samo iskoriste laganu priliku. I želim da vidim ideje koje su ambiciozne. Čak i ako se ideja izvrši u manjem obimu, ona bi trebala težiti ka nečemu značajnom.

Media Marketing: Također ćete održati govor na Golden Drumu na temu „Kako pobjediti kada ne možete?“ O čemu se radi?

John Mescall: To je samo mali govor o tome šta mislim da je potrebno da napravite sjajan rad i izgradite karijeru u teškim okolnostima, kada ništa ne izgleda lako i kada imate sve izgovore na svijetu da jednostavno prihvatite prosječnost.