Mercator je velika kompanija, najveći regionalni trgovac. Više od dvadeset hiljada uposlenika i dvije milijarde eura godišnjeg prometa. Golemo!

This article is also available in: English

Piše Ekrem Dupanović

Prošle sam sedmice putovao da bih kao gost prisustvovao Mercatorovoj strateškoj konferenciji Prilike budućnosti.

Stigao sam u Ljubljanu oko podne na dogovoreni sastanak sa Valerijom Prevolšek, direktoricom Media Poola i konferencije SEMPL. Mi smo tradicionalni medijski pokrovitelji Sempla i naša se saradnja uspješno razvija iz godine u godinu. Došao sam čekao Valeriju u Unionu, popio sam kafu sa Danicom Purg, direktoricom Poslovne škole Bled. Dugo se nismo vidjeli, još od susreta Lideri s liderima kojeg smo za mlade lidere naše industrije organizovali u Mokrinu. Danica je bila naš gost i održala je sjajno predavanje o liderstvu.

Sa Valerijom razgovaram o ovogodišnjem SEMPL-u koji će biti održan u Portorožu krajem novembra. U Media Marketingu smo za ovu godinu odlučili da ćemo se kao ambasadori snažno angažirati za dva događaja: BalCannes i SEMPL, zajedno sa nagradama Sempler.

U kreiranju BalCannesa sam i sam učestvovao tako da imam emotivan odnos prema ovom festivalu, pored toga što ga smatram vrlo značajnim za razvoj kreativnosti u oglašavanju na području Adriatic regije. Prvi put žiri će zasjedati izvan Rovinja. Bit će to 13. i 14.9. u Sarajevu, a domaćin i organizator žiriranja će biti Media Marketing. Zbog toga želimo da za BalCannes ove godine bude prijavljen rekordan broj radova.

SEMPL, konferenciju medijskih trendova, smatramo najkvalitetnijom regionalnom konferencijom i zato ćemo snažno lobirati kod naših prijatelja i poslovnih partnera da prijave čim veći broj svojih ljudi za konferenciju i radova za Sempler nagrade. Valerija i ja stavljamo planove na papir, dogovaramo se o strategiji. Planiramo da zajedno otputujemo idućeg mjeseca u Zagreb i Beograd kako bismo posjetili ključne agencije i oglašivače.

Mi nismo plaćeni lobisti BalCannesa, SEMPL-a i Semplera, mi smo ambasadori koji svoju podršku ovim događajima daju iz ubjeđenja o njihovom značaju za našu industriju.

Poslije sastanka sa Valerijom odlazim na Mercatorovu stratešku konferenciju Prilike budućnosti koja je i glavni razlog mog putovanja u Ljubljanu. Konferencija se održava na Gospodarskom razstavišču (Ljubljanski sajam). Održane su zapravo dvije konferencije u dva dana. Prvog dana za uposlenike, a drugog dana za dobavljače i druge strateške partnere. Svakoj je prisustvovalo više od po hiljadu ljudi. Kako i priliči velikoj kompaniji kakva je Mercator.

Stižem pet minuta prije konferencije. Ulazim u prepunu dvoranu osvijetljnu raznobojnim prigušenim svjetlom sa izuteno elegantnom scenom ispunjenom gigant led ekranima. Tri ekrana koja pokrivaju cijelu scenu. Sve to djeluje vrlo impresivno, stvara atmosferu velikog događaja što će, pokazalo se, konferencija i biti.

Mercatorova konferencija: Prilike budućnosti - pogled unazad i odvažni planovi za dalje 7

Cilj konferencije bio je osvrnuti se na rezultate iz prethodne godine i baciti pogled u budućnost, objelodaniti svima vrlo ambiciozne planove najvećeg regionalnog trgovca. Nakon vrlo emotivnog obraćanja Mirana Goslara, „oca Mercatora“, koji je pozvao na jedinstvo i podršku sadašnjoj upravi koja odlično vodi kompaniju, i racionalnog govora Fabrisa Peruška, izvanrednog opunomoćenika za Agrokor koji je Mercatorove rezultate ocijenio izvanrednim, obećavši mu svu podršku u daljem razvoju, na scenu je izašao Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora. U prezentaciji koja je trajala oko dvadesetak minuta na ekranima je izmijenjeno mnogo slajdova koji su obilovali podacima. Savršeno pripremljena (i dizajnirana) prezentacija. Vjerujem da je Čizmić svake večeri mjesec dana prije konferencije odlazio na počinak glave pune podataka o poslovanju Mercatora, da je neke od njih vjerovatno sanjao i da se ujutro budio sa ciframa. Ali sve je to malo za onako dominantnu prezentaciju koju je imao predsjednik uprave Mercatora. Da bi onako suveremno vladao scenom i vodio prezentaciju sa nekoliko desetina slajdova, od kojih je svaki sadržavao najmanje tri informacije, treba živjeti to što radiš, što ti je povjereno na upravljanje. Tomislav Ćizmić očito živi Mercator.

Velika je to kompanija, najveći regionalni trgovac. Više od dvadeset hiljada uposlenika i dvije milijarde eura godišnjeg prometa. Veliki broj marketa, od najmanjhih do onih najvećih. Kada bi se sve prodajne police u njima nastavile jedna na drugu, mogla bi se pokriti razdaljina od Ljubljane do Hamburga. Tehnologija sve više ulazi u trgovine i tu je Mercator lider. Uposlenici su, rekao je Čizmić, najveći kapital Mercatora. Ništa manje nije vrijedno ni 1,8 miliona lojalnih kupaca koji su vlasnici Pika kartica. Zaposleni, potrošači i dobavljači Mercatora čine najveću porodicu u Adriatic regiji, pa i šire. Golemo je to, treba time upravljati. Čizmić i njegovi saradnici znaju kako to činiti najbolje. Predsjednik uprave je na kraju svoje prezentacije najavio najveću investiciji u istoriji Mercatora – novi logistički centar u Ljubljani u čiju će izgradnju biti uloženo sto miliona eura.

Mogao bih ja o konferenciji još nadugačko pisati, ali ostavimo to za priče koje ćemo pričati cijele ove godine u kojoj Mercator obilježava svoj 70. rođendan.

Sa konferencije odlazim da se vidim sa Mojcom Randl, direktoricom agencije Formitas. Nikakav poseban razlog, osim prijateljskog razgovora kojeg smo se oboje zaželjeli. Ipak ne može bez priče o industriji. Mojca je svoju karijeru u oglašavanju počela kao dio tima Jugoslovenskog festivala tržišnih komunikacija prije gotovo tridesetak godina. „Jure Apih me je angažirao i bacio u vatru. Bilo je vrlo uzbudljivo. Znaš, fali nam malo tog jedinstva i zajedništva u industriji kakavo je bilo tada. Nekako svako vodi računa samo o sebi, a ovo nije industrija koja raste i razvija se na tim principima, oglašavanje je industrija koja se razvija uz puno korištenje kolektivne sinergije“, govorila mi je Mojca. Drago joj je da će u knjigu Kreativni portfolio, koja izlazi za dvadesetak dana, biti uključeni i radovi nagrađeni nagradama Outstanding za najveća kreativna postignuća u vanjskom oglašavanju. Mojca je prije desetak dana predsjedavala žirijem koji je odlučivao o pobjednicima.