Pripreme za Golden Drum su u punom jeku, kaže Madea Mojca Majhen, izvršna direktorica Golden Drum-a, i dodaje da posjetioce očekuju interesantne novine

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

GOLDEN DRUM, OSTAVITE SVOJ TRAG

Slovenska prijestonica će u oktobru ponovo ugostiti međunarodni festival kreativnosti Golden Drum u njegovom 24. izdanju. Svjetska komunikacijska i oglašivačka struka okupit će se tako u centru Ljubljane, u Grand Hotelu Union, od 18. do 20. oktobra 2017.

Povodom predstojećeg festivala, Madea Mojca Majhen, izvršna direktorica 24. Golden Drum-a, izjavila je: „Oduševljena sam što će ovogodišnji sadržajni festivalski kampus biti centriran na jednoj lokaciji – Grand Hotel Union, i sigurna sam da će ova odluka biti dobro prihvaćena među posjetiteljima. Pripreme za festival su već u punom jeku i posjetitelji i učesnici ove godine mogu očekivati nekoliko zanimljivih noviteta. Za sada ne mogu otkriti detalje ali mogu reći da će program kongresa ugostiti neke nevjerovatne govornike. Svi detalji i noviteti takmičarskog programa će biti poznati uskoro.“

Prvi međunarodni govornici, koji će ostaviti svoj pečat na pozornici Golden Druma, su: Michael Conrad, predsjednik, Berlin School of Creative Leadership Foundation, Njemačka, Marco Cremona, vođa kreative, Google, Rusija i Fernando Vega Olmos, osnivač i glavni kreativni direktor, Picnic Madrid, Španija.

POTPREDSJEDNIK LEGO GRUPACIJE, PITER KIM DOLAZI NA SPARK.ME 2017

Peter Kim, potpredsjednik odjeljenja za angažman digitalnih korisnika u okviru LEGO grupacije, najvećeg prodavca igračaka na svijetu, govoriće na Spark.me, objavio je organizacioni tim konferencije. Za samo desetak dana počeće okupljanje učesnika konferencije koja spada među najznačajnije i najposjećenije marketing konferencije u Jugoistočnoj Evropi i šire.

Peter Kim već više od dvije decenije radi sa nekim od najvećih globalnih brendova svijeta kako bi im pomogao da iskoriste sav potencijal koje nove tehnologije donose. Svoje iskustvo o kreiranju integrisanih iskustava koje inspirišu korisnike budućnosti, Kim dijeli na nekim od najvećih svjetskih konferencija, kao što su SXSW i Cannes Lions. Njegove ideje prenose najrenomiranije medijske kuće i časopisi na svijetu, kao što su CBS Evening News, CNBC, CNN, NPR, The Economist, New York Times i The Wall Street Journal.

Peto izdanje konferencije Spark.me zakazano je za 29. i 30. maj, u hotelu Mediteran u Budvi, pod organizatorskom palicom kompanije doMEn d.o.o, agenta registracije nacionalnog .ME domena. Više informacija o konferenciji, načinu prijave, kotizacijama i prethodnim konferencijama možete saznati na zvaničnom sajtu na adresi www.spark.me.

OBJAVLJEN PROGRAM LIONS INNOVATION FESTIVALA

Lions Innovation je specijalizirani dvodnevni događaj koji se održava u sklopu Cannes Lions Međunarodnog festivala kreativnosti u junu.

Live demonstracije tehnologija, impresivne predstave i najnovije inovacije u svijetu glasovne tehnologije, botova, AI-a, IoT, AR i mješovite stvarnosti smjenjivat će se na pozornicama ovog događaja. Program će upotpuniti govori inovatora, pronalazača i investitora, uz globalna imena iz cijelog spektra kreativnih industrija. Lions Innovation 2017 je podržan od strane Alibaba grupe, jedne od najvećih e-commerce kompanija u Kini, koja je u partnerstvu sa Cannes Lions po prvi put.

Da biste provjerili bogat i raznovrstan program ovogodišnje manifestacije, posjetite službenu web stranicu Lions Innovation.

FILMTERACTIVE MARKET 2017 OTVOREN ZA PODNOŠENJE PRIJAVA

Otvorene su prijave za 5. izdanje Filmteractive Market događaja, usmjerenog ka predstavnicima kreativnih industrija, startupe i kreatore koji koriste nove tehnologije u svijetu igara, VR, AR, A/V, društvenih medija ili mobilnih uređaja.

„Ove godine smo se fokusirali na projekte vezane za modernu online zabavu, koji ciljaju generacije Y i Z. Primjeri takvih projekata mogu biti serije, online igre ili novi formati koji povezuju TV i mobilne uređaje“, rekao je Olgierd Cygan, osnivač Filmteractive.

Ove godine organizatori su u potrazi za: A/V projektima s potencijalom u digitalnom marketingu; projektima sa interaktivnim iskustvima koji koriste tehnologije na kreativan način; video igre sa inovativnim pristupom iskustvu igranja; projektima virtuelne i proširene stvarnosti; sve što ide uz #socialmedia #mobile #VR #gaming #innovation #interactive #360 #storytelling #immersive #creative #digital.

Projekti se mogu dostaviti do 30. juna 2017 pomoću aplikacije dostupne na: filmteractive.eu.

Da biste saznali više posjetite ovaj link.

FACEBOOK MORA PLATITI 110 MILIONA EURA KAZNE ZBOG ZAVARAVANJA EU PRI PREUZIMANJU WHATSAPP-A

Facebook je kažnjen sa 110 miliona eura za „zavaravanje“ evropskih vlasti pri preuzimanju servisa za instant poruke WhatsApp za 19 milijardi $.

Ova društvena mreža je optužena od strane Evropske komisije da je lažno tvrdila kako je nemoguće automatski spojiti informacije o korisniku iz WhatsApp-a i Facebook-a. Ovo je uslijedilo nakon odluke WhatsApp-a prošlog ljeta da podijele podatke sa Facebook-om u oglašivačke svrhe, što je praksa koja je zaustavljena u novembru.

Prema tvrdnjama Evropske komisije: „Komisija je utvrdila da je, suprotno tvrdnjama Facebook-a prilikom procesa revizije preuzimanja iz 2014. godine, tehnička mogućnost automatskog spajanja identiteta korisnika Facebook-a i WhatsApp-a već postojala u 2014. godini, i da je osoblje Facebook-a bilo svjesno takve mogućnosti.“