Izložba XMAS Superstore (Bor s nama 2012), koju organizira Hrvatsko dizajnersko društvo,  nastavak je tradicije godišnjih izložbi dizajnerskih radova koje su od 2009. do danas tematizirale blagdanske rituale, konzumersku atmosferu oko Božića i Nove godine i donosile duhovite i kritičke dizajnerske reinterpretacije božićnih/novogodišnjih rekvizita i artefakata.

Koncept je ove godine proširen na razmatranje same izložbe kao imaginarnog dućana i natječajnih radova kao imaginarnih proizvoda i brendova. Sudionici natječaja pozvani su da razmišljaju o predmetu koji dizajniraju kao o tržišnom artefaktu u kontekstu prezasićene blagdanske ponude, sajmova, akcija i sniženja. Imaginarni Superstore nudi predmete koji evociraju priče, pozivaju na akciju, nude komentar društva u kojem živimo, ali i zavode, stimuliraju maštu i izmicanje iz svakodnevice. Cilj izložbe je ohrabriti i originalnu proizvodnju koja bi imala potencijal daljnjeg razvoja, i izvan okvira samog natječaja i izložbe.

Polazište projekta XMAS Superstore ove godine je ideja imaginarnog dućana i imaginarnih brendova u kontekstu blagdanske euforije, dijeljenja, hedonizma ali i solidarnosti, estetike raskoši i neobuzdanog konzumerizma. U prvim godinama natječaja, tema se širila od reinterpretacije samog božićnog drvca, prema dekoracijama, karakterističnim darovima, suvenirima, nakitu i ambalaži. Daljnje proširenje teme zapravo su potaknuli sami dizajneri/dizajnerice koji su sudjelovali na natječaju, predlažući nove i neočekivane materijalizacije ideje redizajna i komentiranja blagdanske, darivateljske i potrošačke atmosfere. Projekt je od samog početka niskobudžetan i ponajviše zaokupljen dobrim idejama, optimizmom i simboličnom distribucijom novih dizajnerskih artefakata.

Odabrani radovi bit će predstavljeni na izložbi BOR S NAMA / XMAS SUPERSTORE 2012 koja će se održati u HDD galeriji u prosincu 2012. 

Na natječaj Bor s nama 2012 pristigla su ukupno 43 natječajna rada. Ocjenjivački sud u sastavu Filip Despot, Ira Payer, Koraljka Vlajo (HDD), Nataša Marić (Igepa-plana papiri) i Maja Mišić (Cerovski Print Boutique) najboljim radovima dodijelio je tri nagrade i osam priznanja/pohvala:

1. nagrada u iznosu 5.000 kn, naziv rada: Recept za druženje, autorice: Maša Poljanec, Nina Bačun

Obrazloženje ocjenjivačkog suda: Dvije prepoznatljive božične aktivnosti – konzumiranje hrane i druženje, poslužili su kao inspiracija za gastronomsku društvenu igru. „Recept za druženje“ je duhovit projekt koji, i idejom i izvedbom, interpretira „blagdanski duh“ bez zadiranja u lažnu sentimentalnost. Dizajnerski kvalitetno i čitko rješenje ujedno je jednostavno za izvedbu i u maloserijskoj proizvodnji.

Opis: Najljepše provedeni blagdani su dani okupljanja najdražih na toplom uz kuhanje. Recept za druženje pokreće prijatelje da se na aktivan način uključe u organizaciju i pripremu zajedničkog slavlja. Tri različita seta razglednica Recept za druženje su pozivnice / čestitke sa uputama. Svaki set se sastoji od dva dijela; jednog jednostavnog tradicionalnog blagdanskog recepta (za 2, 6 ili 10 osoba) koji služi i kao predložak za drugi dio – prazne pozivnice na koje je moguće upisati recept za druženje po vlastitom izboru. Svaka pojedinačna razglednica je pozivnica na druženje uz kuhanje i dio je recepta. Broj gostiju i sastojaka je jednak. Onaj koji poziva ima recept i prvi sastojak, a svaki gost donosi zadani sastojak. Tek kada se svi prijatelji okupe, saznati će recept, upisati ga na svoju pozivnicu i zajedno će kuhati! 

2. nagrada u iznosu 3.000 kn, naziv rada: Roll & Tie autorica: Ines Vlahović

Obrazloženje ocjenjivačkog suda: „Roll & Tie“ je naizgled jednostavan projekt koji, međutim, zahtjeva punu suradnju korisnika tj. spremnost na igru i eksperiment. Cjelovito dizajnersko rješenje obuhvaća sve elemente proizvoda – od ambalaže i prijedloga za korištenje do samog predmeta.

Opis: Bilo da ste putnik kojem je svaka suvišna stvarčica dodatni teret ili jednostavno trebate umotati poklon, a mučno vam je i od same riječi jednokratno, ili možda trebate torbu za na plažu, a možda i vrećicu za hranu ili se trebate odijenuti kako znate i umijete, roll & tie je stvoren upravo zbog svega toga. Stvoren je da vam bude pri ruci, da vas zaigra i pruži mogućnost za vlastito kreiranje. Koristeći tehnike slične origamiju, vežite tkaninu čvorom i napraviti sve od navedenog. Inspirirajte se japanskim furoshikijem i u svakodnevnom kontekstu osmislite samo svoj način. Zarolajte pa zavežite.

3. nagrada u iznosu 2.000 kn, naziv rada: Antistres bor autorice: vi?Da! / Mirna Meštrović, Maja Vidović

Obrazloženje ocjenjivačkog suda: Rad Antistres bor je duhovita, “ad hoc” reakcija na blagdanski stres. Nepretenciozan, home-made izraz dodatno suprostavlja ovo rješenje sveprisutnom božićnom sjaju. 

Opis: Antistres bor savršen je za rješavanje blagdanskog stresa na radnom mjestu ili kod kuće. Izrađen je u obliku jednakokračnog trokuta, od tri sloja folije s zračnim jastučićima koji interpretiraju okićeni božićni bor. Ekonomičan je u korištenju materijala, lagan i nelomljiv u transportu. Izbacite ljutnju, frustracije i sve loše vibracije i stisnite ANTISTRES BOR, jer ovaj ne bode već vraća dobro raspoloženje.

Projektu Bor s nama kao partner se priključio i Muzej za umjetnost i obrt koji je također dodijelio jednu nagradu. Ocjenjivački sud za dodjelu nagrade MUO radio je u sastavu Koraljka Vlajo, Vesna Ledić, Miroslav Gašparović.

Nagrada MUO u iznosu 2.000 kn: naziv rada: letileti autorice: J+A+ / Ana Rimac, Jelena Azinović

Opis: Razglednica i pismo, već posve zaboravljeni način komunikacije, zamijenjen je puno bržim oblicima komuniciranja poput sms poruka, e-mailova i raznih drugih oblika čavrljanja. Ovaj prijedlog dizajnerske razglednice pokušava vratiti toplinu čestitanja pisanjem vlastitom rukom. Karakteristika ove razglednice je to što dragoj osobi šaljete toplu čestitku koja se, nakon što obavi svoju prvotnu funkciju – da prenosi poruku, pretvara u trajni predmet, odnosno božićni ukras koji zauvijek nosi fragmente tople poruke.