Strukovna udruženja te grupacije agencija i oglašivača trebaju regulisati, propisati i kontrolisati rabate u advertising industriji u Srbiji i regionu

This article is also available in: English

Svakom četvrtom komunikacijskom stručnjaku u Srbiji nekada je bila ponuđena nadoknada, keš ili nešto slično za uslugu i pomoć, i to najčešće za promociju u medijima, rezultat je najnovijeg istraživanja koje je proveo portal Marketing mreža, u saradnji sa agencijom MASMI Beograd.

Većina ispitanika odgovorila je da je zloupotreba rabata najzastupljenija u pitchevima i dobijanju poslova (43 odsto), kao i u medijskim uslugama i oglašavanju (33 odsto). S druge strane, polovina komunikacijskih stručnjaka smatra da je rabat legalan “mito” u advertajzing industriji, četvrtina je suzdržana, dok preostala četvrtina ne doživljava rabate na taj način.

Ispitanici, takođe, smatraju da, prije svega, strukovna udruženja te grupacije agencija i oglašivača trebaju regulisati, propisati i kontrolisati rabate u advertising industriji u Srbiji i regionu. Analiza po zemljama u regionu pokazuje da je u Sloveniji slika drugačija – čak polovina smatra da za regulisanje rabata treba da budu zadužene državne institucije (za razliku od Srbije, gde to očekuje samo 12 odsto).

Svaka treća kompanija, koja je učestvovala u ovom istraživanju, tvrdi da je najveći rabat koji su dobili od agencija za neku uslugu između 20 i 40 odsto. Ponekad, kada insistiraju, agencije im daju informaciju o rabatima koje one dobijaju od svojih dobavljača, potvrdilo je 35 odsto ispitanika iz kompanija. Čak 26 odsto njih nikada nije dobilo ove podatke od svojih agencija, a za 13 odsto ovo nije tema razgovora sa agencijama.

Međutim, kada se pitaju agencije, svaka treća tvrdi da je najveći rabat koji je ponudila kompaniji bio ispod 20 odsto.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 206 profesionalaca iz šest država regiona, a ispitanici su stručnjaci iz oblasti marketinga i odnosa sa javnošću, zaposleni u agencijama i kompanijama.