Bit će dodijeljen 29. laskavi naziv za Delovu ličnost godine i otvoren Muzej tiska u saradnji Dela i Cankarjevog doma

This article is also available in: English

Slovenska medijska kuća Delo počinje novu godinu praznovanjem 60-te godišnjice dnevnog lista Delo i obimnom marketinškom kampanjom koja smješta Delo u današnje vrijeme i prostor. Slavlje počinje svečanošću u srijedu, 9. januara, u Cankarjevom domu. Svečanost će otvoriti Dejan Židan, predsjednik parlamenta Republike Slovenije. Goste će pozdraviti i Stojan Petrič, predsjednik uprave društva FMR i Uroš Urbas, odgovorni urednik Dela. U sklopu programa bit će proglašena i Delova ličnost 2018. te najbolji Delovi novinari u protekloj godini. Na kraju svečanosti slavlje će se preseliti u predvorje na otvaranje muzeja tiska pod nazivom Časopis, prvi otisak povijesti, čiji je autor Ali Žerdin.

Svečano će biti obilježena i 60-ta godišnjica Dela jer će se 1. maja 2019. navršiti tačno 60 godina od prvog izdanja časopisa s tim imenom. Delo je nastalo kao rezultat spajanja dnevnih listova Slovenski izvještač i Ljudsko pravo. Vremenom je postalo središnji slovenski časopis sa kosmopolitskim štihom.

Prvi dio priredbe bit će naklon 60-to godišnjoj povijesti Dela, od njegovog osnivanja do prelomnih trenutaka u šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim, uključujući i Titovu smrt u vrijeme kada je Delo dostizalo rekordne tiraže. Sjetit će se i događaja u vrijeme raspada Jugoslavije i ključnih trenutaka slovenskog osamostaljenja i desetljeća slovenske države.

Nagrade Delovim novinarima i proglašenje Delove ličnosti godine

Drugi dio svečanost bit će posvećen ljudima, onima koji pišu novinarske priče i onima koji su ključni akteri tih priča. Uredništvo Dela će treću godinu zaredom dodijeliti svojim novinarima i fotoreporterima Delove novinarske nagrade i to za najbolju fotografiju, za novinara koji najviše obećava, za Delovo novinarsko postignuće te dvije nagrade za životno djelo.

Na vrhuncu svečanosti po dvadeset i deveti put bit će proglašena Delova ličnost godine; projekat kojeg i ove godine kao partner podržava Triglav osiguranje. Uredništvo Dela je početkom decembra predstavilo deset nominiranih, onih koji su obilježili prethodnu godinu te dalo čitaocima mogućnost da glasaju i izaberu ovogodišnjeg dobitnika ovog prestižnog naziva. Među nominiranim su hirurzi Uroš Ahčan i Vojko Didanovič, Alenka Artnik, Jakov Fak, Janja Garnbret, Bernarda Gostečnik, Vlado Kreslin, Tina Lebar, Dušan Merc, Urša Zgojznik i Bronja Žakelj.

  • Hirurzi Uroš Ahčan i Vojko Didanovič su predstavili nova dostiugnuća u estetskoj hirurgiji u svjetskim razmjerama, s potpunom rekonstrukcijom nosa pacijentici su vratili dostojan život.
  • Kraljica dubina Alenka Artnik je u julu, na Bahamima, na dah zaronila do dubine od 105 metara i izjednačila svjetski rekord.
  • Biatlonac Jakov Fak je izuzetan sportista, čovjek s briljantnim sportskim uspjesima i moralnim autoritetom i izvan sportskih terena.
  • Prva sportska penjačica svijeta Janja Garnbret je skromna, jednostavna i realna, a to su karakteristike koje tinejdžericu dižu u još veće visine.
  • Sestra Bernarda Gostečnik je čuvarica zaostavštine čuvene Felicite Kalinšek. Veliku slovensku kuharicu je osavremenila i dovela u 21. stoljeće.
  • Vlado Kreslin je onaj pjesnik i glazbenik koji nikada nije dobio veliku Prešernovu nagradu, a morao je. Nakon pregleda njegovog filmskog portreta žiri za dodjelu Delove nagrade je još više ubijeđen u to.
  • Mlada istraživačica Tina Lebar važi za vizonarku biološkog računarstva. Prethodne godine je dobila dva velika priznanja, a jedno od njih je zlatni znak Jožefa Štefana za najbolje doktorate u zemlji i inozemstvu.
  • Penzionisani upravnik Dušan Merc jedan je od rijetkih koji hrabro upozoravaju na greške slovenskog školstva. Zaštitio je maloljetne žrtve seksulanog nasilja, počiniteljima spiječio ulaz u školu, sve zajedno obavio diskretno, a kada je došlo vrijeme o tome je bez dlake na jeziku progovorio javno.
  • Borac protiv plastike Urša Zgojznik je predsjednica Ekologa bez granica, s projektom Očistimo Sloveniju zadnji put je upozorila da se u zaštiti okoline i upravljanju otpadom mora napraviti korak dalje.
  • Bronja Žakelj je svoju životnu priču pretvorila u odličan roman, otvorila pitanja o životu i smrti te pokazala ne samo kako preživjeti već i kako živjeti.

Izložba muzeja tiska

Nakon priredbe svi gosti će se okupiti u prvom predvorju Cankarjevog doma gdje će biti svečano otvorena izložba Muzeja tiska pod naslovom Časopis, prvi otisak povijesti. Izložba je postavljena u saradnji Dela i Cankarovog doma, a njen autor je urednik Delovog Subotnjeg priloga Ali Žerdin. Izložba će biti otvorena od 10. januara do 10. februara 2019. i od 21. februara do 1. aprila 2019.

Žerdin će dio svog osobnog muzeja tiska predstaviti široj javnosti te izložiti svjetske i slovenske časopise koji su izlazili u prelomnim povjesnim trenutcima. Bit će predstavljeni izvodi časopisa tiskani od slovenskog osamostaljenja do 11. septembra 2011., od Nixonove ostavke koju je, uzgred budi rečeno, ubrzao časopis u vlasništvu obitelji Graham, do spuštanja na Mjesec, od ubistva Johna F. Kennedyja i sovjetske okupacije Čehoslovačke do kraja drugog svjetskog rata.

Izložba će ukratko biti sat časopisne povijesti. Pričat će kako je tisak slavio vladare ovih krajeva – od cara Franca Jožefa do članova dinastije Karađorđević i Josipa Broza. Bit će izloženi i kubanski časopisi, izdati povodom smrti Fidela Castra, svjetsko i domaće izdanje povodom Titove smrti, sve naslovnice revije Time sa jugoslovenskim vođama, sovjetski časopisi koji su žalili Staljinovu smrt, te dnevni listovi štampani povodom Hitlerove smrti; iz zbirki novinarskih kolega bit će predstavljeni časopisi, koji su u prošlosti bili zaplijenjeni.