'Is It Ok for Guys?' („Je li u redu da momak...“) kampanja se zasniva na stvarnim pretragama na Google-u

This article is also available in: English

Izvor: Adweek

U roku od samo nekoliko godina, Unilever-ov brend Axe je prešao sa besramnog (a često i surovog) slavljenja muških stereotipa na snažno protivljenje istima. Najnovija kampanja ovog brenda, koju je radila agencija 72andSunny Amsterdam, predstavlja njegov najhrabriji korak do sada u borbi protiv onoga što sada nazivaju „toksičnom muškošću“ i razornog uticaja iste na mlade muškarce.

Tema novog oglasa je „Is It Ok For Guys?“ (Je li u redu da momak…) i dio je Axe-ove „Find Your Magic“ platforme, koja je upečatljivo pokrenuta početkom 2016. godine. Novi oglas pokazuje koliko se momci privatno bore sa konceptom muževnosti i to prikazujući stvarne Google pretrage koje otkrivaju koliko anksiozno mladi razmišljaju o pridržavanju, i odstupanju od društvenih normi.

Axe se djelimično bavio ovim pitanjima i u originalnom „Find Your Magic“ spotu u kojem su između ostalog bili tip u visokim potpeticama i drugi u invalidskim kolicima. U novom radu međutim, a posebno sa rečenicom „Da li je u redu za momke da eksperimentišu sa drugim momcima?“, brend ide još dublje u pitanje šta je „prava muškost“.

Kampanja je zasnovana i na istraživanju koje pokazuje razmjere problema. Oko 59 posto muškaraca vjeruju da trebaju djelovati snažno, čak i ako se osjećaju uplašeno, a skoro polovina misli da ne bi trebali da se obrate drugima za pomoć za svoje probleme, navode iz Axe-a.