Sve raste, ulaganja, kvaliteta, ambicije. Izvoz se nametnuo kao glavna tema i za agencije, i za oglašivače

This article is also available in: English

Razgovarala: Ivona Radić, Komunikacijski laboratorij

Kako se približavamo petom izdanju festivala Dani komunikacija, vrijeme je da iz prve ruke saznamo što nas sve čeka u prekrasnom ambijentu Rovinja od 30. ožujka do 2. travnja. Porazgovarali smo s Davorom Bruketom, predsjednikom Uprave HURA-e, o novostima u programu festivala i natjecanjima, neizbježnim predavačima svjetskog kalibra o kojima svi već bruje, a dotakli smo se i stanja u industriji.

U usporedbi s prošlogodišnjim izdanjima, koje su glavne novosti smjera i programa petog izdanja Dana komunikacija? Koje biste dijelove programa istaknuli?

Glavna je novost da smo produljili trajanje festivala na tri dana i da ćemo gotovo cijeli prvi dan posvetiti odnosima s javnošću. Zapravo se nadovezujemo na koncept integracije, koji je prisutan od prvog izdanja festivala. Do sada smo se bavili integracijom kreativnosti i učinkovitosti, zatim onlinea i offlinea, a ove godine se bavimo integracijom oglašavanja i PR-a.

Tako nam dolazi jedan od najpoznatijih PR stručnjaka na svijetu Alex Brown, koji je na ovim prostorima poznat po angažmanu na posljednjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Na globalnoj razini on je sudjelovao u nekima od najzanimljivijih političkih kampanja s, primjerice, Hillary Clinton i Tonyjem Blairom. On će govoriti o svojim iskustvima u političkim komunikacijama i kako to povezuje s aktualnim angažmanima na komercijalnim projektima. PR je sastavni dio komunikacijskog procesa pa ga, kao i sve ostalo, treba promišljati integrirano kako bismo došli do najkvalitetnijih rješenja.

Koje predavanje na festivalu nećete propustiti i zašto smatrate odabranu temu važnom za struku?

Program je obećavajući za svakoga tko je svjestan važnosti komunikacija u svakodnevnom poslovanju, kao i široj javnosti. Prije svega, svim će kreativcima zasigurno najprivlačnije predavanje biti ono Chucka Portera, legende oglašavanja iz SAD-a. Riječ je o čovjeku koji je predsjedao žirijima u Cannesu i D&AD-u u Londonu. Nadam se da će nam dati zanimljiv nagovještaj budućnosti posla kojim se bavimo. Ove godine želimo više govoriti i o podacima i njihovom utjecaju i ulozi u komunikacijama, posebno u društvenim medijima. U tom smislu će zanimljivo biti predavanje Vesselina Popova iz Centra za psihometriju Sveučilišta Cambridge, čovjeka specijaliziranog za takozvanu big data psihologiju. No možda će najintrigantnije predavanje festivala biti ono suosnivača portala The Pirate Bay, Petera Sundea, koje će potaknuti polemiku na razmeđi autorskih prava i demokratizacije pristupu podacima na internetu.

Ove godine održat će se i drugi po redu Export stage i CEO panel. Radi se o sadržajima kojima se dodatno otvarate i prema struci i prema poslovnoj zajednici. Je li tu potreban dodatan rad na porastu važnosti struke?

Komunikacija je uvijek bila, a danas je posebno zbog digitala, jedan od temeljnih stupova poslovanja i svi uspješni poduzetnici i poslovni lideri to znaju. Ulaskom u Europsku uniju svima u Hrvatskoj otvorilo se novo dinamično i vrlo heterogeno tržište. Već smo prošle godine načeli temu izvoznoga potencijala naših kreativnih industrija i s time nastavljamo, to će biti fokus Export stagea. Na panelu Keep Calm and Communicate želimo staviti naglasak na znanja i vještine komuniciranja koji imaju ključnu ulogu ne samo u izvozu, već i u uspješnom dostizanju svih poslovnih ciljeva bilo koje tvrtke, pa i u svakodnevnom životu ako hoćete.

Nastavljate s razvojem strukovnih natjecanja. Kakav je odaziv ove godine i koje ste novosti uveli u pravilnicima natjecanja?

U pravilnicima je došlo do nekih manjih korekcija koje će omogućiti transparentniji proces žiriranja, posebno kod IdejeX. Natjecanja bilježe izniman rast broja prijava, osobito natjecanje Effie s povećanjem od 40%, kojeg su agencije prepoznale kao najvažnijeg za oglašivače. MIXX logično raste i slijedi tržišnu situaciju u kojoj se udio digitala sve više povećava. Prijave za IdejuX, u trenutku dok ovo pišem, još nisu zaključene, ali očekujemo i želimo ohrabriti i male agencije i studije na prijavu. Želimo IdejuX zaista pozicionirati kao natjecanje u idejama, a veličina ideja ne ovisi o veličini agencije. Posebno se veselimo drugom izdanju hrvatskog natjecanja Young Lions koji mladim talentima omogućuje da se dokažu i da odu u Cannes na središnji globalni događaj naše branše.

Neizbježan dio festivala su i zabavni sadržaji i ležerniji formati, poput panela i diskusija. Što možemo očekivati ove godine?

Dobra zabava je, uz edukaciju i nagrade, treći stup Dana komunikacija. Osim dobrih partyja, nezaboravnih ili zaboravnih, ali ne zbog dosade (smijeh), na programu su neki ležerniji oblici edukacije kroz rasprave, primjerice PPP (Piva Poslije Programa). Ove godine ćemo uz pivo raspravljati o influencerima, istraživanjima i njihovom utjecaju na kreativnost, umjetnoj inteligenciji i brojnim drugim temama. Uz brojne DJ-e svirat će nam Psihomodo Pop pa treba pripremiti i dobre plesne cipele.

Kako ocjenjujete stanje u industriji tržišnih komunikacija u Hrvatskoj s obzirom na status struke, poslovnu klimu i razvoj agencija?

Sve raste, ulaganja, kvaliteta, ambicije. Izvoz se nametnuo kao glavna tema, i za agencije, i za oglašivače. Otvaramo se prema svijetu i imamo hrabrosti mjeriti se s najboljima.