Piše: Ekrem Dupanović

Foto: Alexandra Taylor

Vjerujem u onu narodnu da se po jutru dan poznaje. Veoma mi je važno kako će započeti dan i sedmica. Ponedjeljak mi se nekako čini najvažnijim danom u sedmici. Volim ponedjeljak! Mnogi ga mrze zato što se, nakon vikenda, moraju vratiti svom poslu. Ja volim to što radim, pa valjda zato volim i ponedjeljak.

Prošla sedmica je počela viješću koju sam dobio od Jureta i Mete da će nam se u Beogradu na CUP-u pridružiti i Alexandra Taylor, članica D&AD – Design & Art Direction borda, freelance consultant Art Direction. Alexandra ima preko 200 radova u izuzetnim knjigama D&AD Annual, uključujući sedam srebrenih D&AD olovka i osam srebrenih nominacija. Osvojila je nagradu za najbolji TV oglas u Kanu godine 1992. Pored toga ima i dva zlatna i tri srebrena kanska lava.

Čuveni Paul Arden, njen mentor, izabarao ju je za svoju nasljednicu na vrhu Saatchi & Saatchi London za područje dizajna i umjetnosti, kasnije je preuzela čitavu agenciju kao kreativna direktorica. Neko vrijeme radila je kao kreativna direktorica Weiden & Kennedy.

Njeno ime je zapisano u kultnoj D&AD master class Art Direction Book, koja predstavlja najbolje art direktore svih vremena.

Prošle smo sedmice poslali prvi regionalni newsletter i prvi rezultati su tu. Stžu prijave. Ivana Parčetić je dalje proslijedila newsletter prema svojoj mailing listi tako da gotovo nema nikoga ko nije obaviješten i ko će poslije moći kazati kako nije znao da se 17. aprila u Beogradu događa (ili se dogodio) jedan od najvećih evenata oglašivačke industrije u regiji.

Stigla je i zadnja prijava za sastanak predsjednika i direktora nacionalnih udruženja 16. aprila popodne. Sada finaliziramo teme, dogovaramo se o agendi. Miloš Simić i ja razmišljamo o nekom dokumentu kojeg bismo predložili svim nacionalnim udruženjima, da se obilježi taj susret. Pokušavamo da nadjemo modus kako da sastanku porisustvuju i predstavnici industrije iz Bosne i Hercegovine i Makedonije jer jedino u tim zemljama struka nije organizirana u udruženja, nema samoorganizacije i samoregulative.

Regionalni kreativni summit

Ova će sedmica biti uglavnom ispunjena prodajnim aktinvostima. Trebamo završiti posao oko kotizacija. Prema dosadašnjim prijavama i najavama, možemo očekivati punu dvoranu hotela Crowne Plaza i odličnu strkturu učesnika. Za sada preovladavaju direktori agencija i marketing menadžeri kompanija. Ovi prvi, u potrazi za novim kontaktima i poslovima, ovi drugi u potrazi za svježim idejama za svoje brendove. Na kraju mislim da će nekako najbrojnija biti zajednica kreativaca iz cijele regije. The Cup u Beogradu će biti regionalni kreativni summit. Koliko god dolaze zbog brojnih predavanja i prezentacija posvećenih kreativnosti te svjetske premijere pobjednika Cupa, dolaze i zbog  međusobnih kontakata. Čini mi se da su svi u advertising industriji regije bolje povezani od kreativaca, ili su povezani, ali im treba još više susreta i zajedničkog druženja, razmjene ideja i iskustava. Dvije godine na Weekend Media Festivalu svjedočimo njihovom zadovoljstvu BalCannesom ponajporije zato što im je omogućio tri dana druženja u Rovinju. Ne zavide oni jedni drugom na odličnim idejama. Oni se raduju svakoj dobroj ideji, vole da aplauzom nagrađuju svoje kolege. Balkan Spirits, prijepodne 17. aprila, djeluje kao magnet, kao povod da svi dođu, da su tu na izvoru ideja. I, naravno, popodnevni dio u kojem bank preuzimaju neka od vodećih imena svjetske kreativnosti.

Prijavite se i Vi. Ako uplatite svoju korizaciju do 31. marta imate pravo na popust od 20% (200 eura). Prijave i uplate poslije 1. aprila koštaju 250 eura. Popust na kotizacije mogu koristiti i pretplatnici Media Marketinga te članovi IAA, HURA i SOZ-a. Prijavite se odmah klikom na ovaj link.

Nadam se da će sve dobro proći narednih dana. Radujem se PRO.PR konferenciji koja se održava u sarajevskom hotelu Holywood i koja će u regiji obilježiti drugu polovinu ove sedmice na području PR-a. U srijedu uveče ću na večeri ugostiti Mišu Lukića, a u četvrtak uveče Roberta Čobana sa suprugom. Možda bane još neki iznenadni, a drag gost.