Pismo iz Brisela i Berlina—Colaborating. Sharing. Caring

Foto: Ladeja Godina Košir

Nije problem u tome da nečega imamo premalo. Izazov je u tome da obiljem reursa koji su nam na raspolaganju u Evropi upravljamo na odgovarajući način. Pametni gradovi i građani koji razmišljaju, iskušavaju nove modele suživota i sukreiranja. U Briselu i Berlinu smo ukrštali iskustva i tkali nove veze. Nikad kao sad, postoji šansa za našu regiju da postane primjer.

Voljeti to što radiš, vjerovati u to da (barem na mikro nivou) mijenjaš svijet

»Živjeti između Brisela, Pariza i New Yorka je dobra kombinacija«, reče mi, uz čašu crvenog toskanskog vina i tanjir pun svježih morskih plodova, prijateljica Gilly Weinstein. Priznata coacherka koja je svoju karijeru gradila u krugu briselskih političara i ozbiljnih multinacionalki radeći na različitim krajevima svijeta. I ona je nekada bila u kreativnim industrijama pa joj je nedostajao rad s ljudima i danas spada u sam vrh među cioachima. Ljupki restoran u kojem sjedimo je nekada bila ribarnica. Na to podsjećaju keramičke pločice na zidu s motivom ribara. Uzburkano more u njegovoj pozadini je podsjećanje na dinamičan život na dva kraja oceana. Gilly ima svoje ribarske mreže na oba kontinenta. Ne može se odlučiti gdje je zapravo kod kuće. Čak i porodicu ima ovdje i tamo – kćer studira u New Yorku, roditelji joj žive u Washingtonu, muž većinu vremena provodi na putu. Prijatelji iz mladosti su u Bostonu, porodični u Briselu, poslovni u Parizu, svi su posvuda i svi se, više ili manje, kao ptice selice gnijezde čas ovdje, čas tamo. Skačemo s teme na temu, na brzinu sam joj izdeklamovala šta radim, šta se zanimljivo događa na našim prostorima. »Da li je naivno što i dalje vjerujem da se različita iskustva, uspješne priče i potencijali mogu sabrati i konačno našu regiju postaviti na zemljopisnu kartu najinovativnijih?,« pitam je prije nego što ćemo se rastati. Svojim unutarnjim mirom i đavolskim pogledom odgovori mi pitanjem: »Ti ‘kuglice u fliperu’ ne vidiš da se sva ta ‘odbijanja’ sakupljaju u pozitivan rezultat?« Čvrsto smo se zagrlile uz obećanje da ćemo hrabro ići naprijed kroz sve transformacije koje se iscrtavaju na horizontu i što prije se opet vidjeti u nekom od omiljenih gradova.

Šta uraditi danas da bismo 2060., kao predstavnici 30 odsto Evropljana starijih od 65 godina, živjeli kvalitetno?

Ekipa WIDER u Briselu

Ekipa WIDER u Briselu

Jutro donosi susret sa ekipom s kojom smo više od dvije godine povezani na evropskom projektu WIDER. Sedam regija iz sedam država. Kreiranje pametnih egzistencijalnih rješenja za starije s komponentom energetske efikasnosti. U ulozi predsjedavajuće lokalnom inovacijskom komisijom, unutar ekipe Razvojnog centra Srca Slovenije, već sam od početka nekakva ‘egzotična figura’. Kolege su uglavnom podešene na birokratske note i dinamiku, kojom smo se mi Slovenci latili projekta, s oduševljenjem su prihvatili. Imamo finalne prezentacije, projekat se završava, ocjenjujemo šta nam je zanimljivog i poučnog donio. Porodična atmosfera provejava dvoranom i malo nam je čak žao što se saradnja završava. Razmjenjujemo ideje, predstavljam akcelerator ABC kojeg smo u međuvremenu pokrenuli u Ljubljani. Pominjem rješenja za Smart Cities i novi program Smart Living & Health, kojeg ćemo pokrenuti ujesen. Ponovo se rađaju nove inicijative i pozivi za saradnju. Čestitke i aplauz za prezentirano i obavljeno. Oduševljenje nad poslovnim modelom Silver House iz Šentruperta koji je rezultat projekta WIDER. Naselje individualnih modularnih kuća prilagođeno potrebama starijih, a istovremeno energetski efikasno i uklopljeno u lokalnu sredinu. Fliper radi punom parom. Živim svoju ulogu connectora što je, u briselskim krugovima, nešto sasvim porirodno.

Popodne sam ulovila još Andreju Kordin, članicu kabineta slovenske evropske komesarke Violete Bulc. Tema – Smart Cities. Gdje smo, šta još možemo uraditi, kako ćemo se predstaviti u Berlinu na konferenciji o pametnim gradovima. »Lani smo u ovo vrijeme u Dubrovniku na HR konferenciji mudrovali šta bi se moglo uraditi kako bismo ubrzali razvoj regije, podstakli sve inovacijske potencijale,« podsjetila me Andreja. »Sad si ti u Briselu, a ja među suosnivačima akceleratora ABC,« dodajem. Kao da su neki scenariji napisani negdje u kosmosu… Otvaraju se vrata za koja uopšte nisi znao da postoje. Gilly ima pravo. Treba ustrajati. Bit će zabavno osvrnuti se nazad kroz godinu dana i vidjeti dokle smo stigli. Ne mogu ni zamisliti.

Od Brisela do Berlina s istom temom i različitim ljudima

Nakon večere u društvu ekipe WIDER i nakon testiranja belgijskih visoko alkoholnih piva, dobro je došao okreljujući spavanjac. Dan je opet u znamenju prezentacija i umrežavanja povezanih sa projektima koji su u toku. Šteta da mi Slovenci nismo proteklih godina u Briselu bolje učvrstili svoju prepoznatljivost. Biti mali je posebna privilegija. Možemo biti laboratorij za testiranje različitih inovacija koje vode ka većem kvalitetu života. Različiti razgovori potvrđuju tu misao i počinje mi nedostajati vizitki jer je interes za to da jačamo uspostavljene kontakte i preko Slovenije gradimo referentnu regiju, izuzetan.

Barcelona i Ancona su gradovi s lukama – zajedno s Trstom, Koprom, Rijekom i Dubrovnikom je to moćna osa s poslovnim i turističkim potencijalom. Kolege iz Sarajeva i Soluna imaju odlične modele za energetsku efikasnost gradova. Zanima ih konzorcij za zajednički nastup na programu Horizon 2020. Pišem i crtam u svoj blok. Neuronske mreže su aktivirane. Kako uklopiti sve što se čini tako logičnim i smislenim?

Uveče let do Berlina i čitava komplikacija s hotelskim rezervacijama. Julij Božič, direktor IBM Slovenija i Dejan Roljić, osnivač i CEO akceleratora ABC, su doletjeli iz Ljubljane. Taksijem se vozimo do hotela gdje saznajemo da imamo rezervacije u različitim hotelima. Hilton i Hampton by Hilton. Nijemci imaju svoje principe i smjestiti sve u isti hotel je nemoguća misija. Momci su nadasve džentlmeni. Komplikacija je posljedica njihove površnosti. Takav me tandem čak i u pola noći može samo nasmijavati…. Recepcioneri oba hotela se dogovaraju, usklađuju, ubjeđuju – sve me podsjeća na basnu u kojoj treba čamcem prevesti kupus, kozu i vuka preko rijeke, pri čemu koza ne smije pojesti kupus, a vuk kozu. Stomak nas boli od kikotanja, ponoć je već odavno prošla. Ali je rješenja na kraju ipak nađeno.

500 gradonačelnika u berlinskoj sajamskoj kocki o tome kako voditi gradove budućnosti

Berlin je grad rasta. Novi stanovi, radna mjesta, investicije, start-upi, sve bukti. Akceleratori rastu kao pečurke poslije kiše, gradovi na različite načine traže potporna rješenja za razvoj pametnog grada. Na eventu Boosting start-ups and SMES for smart urban mobility, Dejan Roljić predstavlja iskustva iz Slovenije. Start-upi su dobili mogućnost da svoja rješenja provjere kako u okviru BTC City-a tako i na nivou grada Ljubljane.To je izuzetno dragocjeno i zato njihov prodor na tržište može biti brži. Većina govornika se skoncentrisala na modele po principu »sharing« i »colaborating« na kojima se temelji nova ekonomija. Poslovni modeli se na taj način osjetno mijenjaju i potporne sredine ih jako teško slijede – kako zakonodavstvo tako i tradicionalne industrije kao npr. osiguranje, bankarstvo. Zato se mnogo toga uključuje sporije nego bi se to moglo. Opet umrežavanje – gradonačelnici, univerziteti, evropski predstavnici, start-upi, NGO-i, multinacionalke – ciljevi su srodni, želja za saradnjom iskrena. Pozivamo na CIVITAS Forum koji će biti u Ljubljani u oktobru i gdje ćemo moći konkretno pokazati koje dobre prakse evropski gradovi mogu međusobno razmjenjivati. U Berlinu se okupilo 500 gradonačelnika, u Ljubljani ih očekujemo više od 200. Do tada ćemo valjda imati i neki regionalni projekat? Vjerujem da hoćemo. Sve je tu. Za Evropu i za nas kao regiju. Povežimo se, udružimo. Čini se da je pravo vrijeme. Ne tražimo izgovore zašto nešto ne ide. Jedan od predstavnika evroposke komisije je simpatično kazao: »Ako imate problem, napravite još veći. Onda ga donesite u Brisel. Rješavajmo ga zajedno.« Budimo start-up regija koja se usuđuje biti brža, drugačija, prepoznatljiva. Zelena i pametna istovremeno. Važi?

(Ladeja Godina Košir, Connector & Managing Director Giacomelli media / Co-founder & Marketing Accelerator ABC)