Razgovarao: Ekrem Dupanović

Foto: obitelj Veselic – sin Ivan (danas nositelj OPG-a), kćer Ivona, Tihana i Goran, začetnici OPG-a, snimio Petar Glebov/Pixsell

OPG Veselić je obiteljska tvrtka iz okolice Siska koja se bavi preradom svježeg voća i povrća od kojeg prave džemove i sokove. U projektu Zelena ideja problema OPG Veselić svojski  se latila agencija Status grupa. Iako je bio planiran samo redizajn logotipa, Veselići su dobili potpuno novi vizuelni identitet s kojim su jako zadovoljni. Kreiran je i novi slogan: ‘Budi svoga jela gospodar’ koji sadašnjim i budućim potrošačima  jasno poručuje kako je mnoštvo nezdrave hrane na policama no, ipak, postoji mogućnost izbora ukoiko netko želi konzumirati zdrave eko proizvode. 

U toku je i izrada wb stranice.

O prvim iskustvima saradnje sa jednom marketing agencijom razgovarali smo sa Ivonom Veselić, koja je u obitelji zadužena za komunikacijske poslove.

Kakva su vaša iskustva s projektom Zelena ideja?

Zelena ideja je hvale vrijedan projekt, prepoznat je potencijal hrvatskih ekoloških proizvođača i kvalitetnom marketinškom podlogom omogućen im je lakši izlazak na tržište i povećana konkurentnost što je od velike važnosti u svim djelatnostima, pa tako i u ekološkoj poljoprivredi, posebice uzevši u obzir da si većina naših proizvođača navedeno ne može priuštiti.   

Saradnja sa Status Grupom, kako biste je ocijenili, da li ste zadovoljni rezuiltatom saradnje i hoće li se saradnja nastaviti?

Zadovoljni smo rezultatom suradnje, ekipa Status grupe je znatno osvježila naš vizualni identitet i internet stranicu, a zajedno razmatramo i  mogućnost daljnjih marketinških aktivnosti, naravno u okviru naših financijskih mogućnosti. 

Iskreno, da li biste ikada zakucali na vrata jedne oglašivačke agencije u Zagrebu da nije bilo Zelene ideje?

Iskreno, mislim da ne bismo zakucali na vrata oglašavačkih agencija u Zagrebu da nije bilo Zelene ideje. Naravno da smo bili svjesni potrebe za poboljšanjem marketinške komunikacije, no s obzirom da smo malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo naš budžet nam nije dozvoljavao takva ulaganja, pa smo uvijek nastojali što više marketinških aktivnosti odraditi sami, unutar obitelji. 

OPG Veselić je malo porodično gospodarstvo. Smatrate li da je saradnja sa oglašivačkim agencijama privilegija samo velikih ili bi svoje mjesto u komunikacijskoj industriji mogla naći i hrvatska poduzetnička zajednica?

Činjenica je da zbog ograničenih financijskih sredstava suradnja sa oglašivačkim agencijama, u većini slučajeva jest privilegija velikih. No, uz kvalitetan proizvod, dugogodišnju tradiciju, nove ideje i podršku preko raznih projekata i subvencija, pruža se prilika i nama manjima. U tome i je čar Zelene ideje, pružena je prilika ekološkim poljoprivrednicima da se putem marketinške komunikacije približe svojim potencijalnim kupcima. 

Šta su vaši naredni koraci u komuniciranju sa potrošačima?

Trenutno sudjelujemo u snimanju dokumentarno gastro-zabavne emisije Seoska gozba u kojoj prezentiramo kraj iz kojeg dolazimo, eko imanje i našu cjelokupnu ponudu koja osim ekološkog voća i povrća, kao i prerađevina, uključuje i seoski turizam u Parku prirode Lonjsko polje. Osim navedenoga, planiramo putem društvenih mreža i sajmova promovirati dostave eko košarica na kućna vrata, kao i informirati potrošače o mogućnosti naručivanja preko novonastalog webshopa. S obzirom da naredne godine slavimo 10 godina postojanja u ekološkoj poljoprivredi, već sada planiramo i marketinške aktivnosti koje bi popratile obilježavanje jubileja.  

Svoj komentar o suradnji s OPG Veselić dali su i Majstori iz agencije Status grupa. Evo kako su oni vidjeli i doživjeli tu suradnju:

„Izuzetno nas veseli što smo dio projekta Zelena ideja, tim više što većina nas u agenciji već duže vrijeme razmišlja i djeluje „zeleno“. 

U današnje vrijeme, mali eko proizvođači sigurno imaju težak put do ostvarivanja svojih ciljeva, a naše iskustvo i, prije svega, naše ideje sigurno mogu pridonijeti postizanju pozitivnih rezultata. S druge strane, ovo je i svojevrsna promocija kako za gospodarstvo tako i za agenciju.

Za partnera smo odabrali OPG Veselić iz okolice Siska, koji se bave proizvodnjom svježeg voća i povrća, džemova i sokova. Zbog te raznovrsnosti ponude, odmah su nam bili u užem krugu, a na kraju je kod izbora možda čak presudilo i njihovo ime :).

Mi smo veseli, oni su veseli, bit će to vesela suradnja na zdravim, eko osnovama.

Sa OPG Veselić smo već pri prvom kontaktu ostvarili očekivano dobru kemiju te smo dogovorili redizajn i osvježenje vizualnog identiteta, izradu web stranice, razradu web shopa te ideje promotivnih aktivnosti.

Tim koji radi na ovoj zelenoj suradnji su kreativni direktor Milan Anić-Antić, dizajner Nenad Stipetić, web dizajner Goran Lončar, izvršni direktor Zdravko Maršanić te moja malenkost,“ prokomentirala je Ivona Maršanić, Account Manager i voditelj projekta.