Kao industriji su nam potrebna i regionalna i međunarodna priznanja da ono što radimo, radimo dobro

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Odmah nakon završetka kanskog festivala posjetio sam obje agencije u regiji kojima je pošlo za rukom da ove godine ukrote čak sedam kanskih lavova, New Moment Beograd i Grey Ljubljana. Juče sm vam prenio atmosferu iz Beograda, a danas razgovaram sa Špelom Žorž, direktoricom agencije Grey Ljubljana o tome šta za njih znače nagrade iz Cannesa. Da budem iskren, za put u Beograd i Ljubljanu sam se tako brzo odlučio kako bih se i ja malo dopingovao, napunio  pozitivnom energijom koja nam svima nedostaje. Naročito u oglašivačkoj industriji.

Kada sam prošle godine u novembru, u Portorožu na Semplu, radio prvi intervju sa Špelom Žorž, kazala je da su joj četiri godine prije toga, kada je preuzimala direktorsku poziciju, iz centrale Greya dali odriješene ruke poručivši: „Radi kako misliš da je najbolje.“ I poslušala ih je. Grey Ljubljana je od tada višestruko povećao broj zaposlenih, ove je godine proglašen Agencijom godine na SOF-u, a sada su iz Cannesa dnijeli dva lava.

MM: Sada, kada su se utisci sredili, kakav je osjećaj doći na posao i pogledati na dva kanska lava u agenciji?

Špela Žorž: Prvi dani nakon osvajanja nagrada, bili su emocionalno vrlo intenzivni. Početna euforija se vrlo brzo smirila i danas smo opet na starim tračnicama – ozbiljno radimo i pokušavamo ostvariti sjajne projekte zajedno sa našimn klijentima. Izuzetno je lijepo doći na posao svjesni da smo ispunili zadati cilj. Vrijedno je znati da smo na pravom putu. Istovremeno, ostajemo realni i čvrsto s nogama na zemlji jer znamo da je pred nama još mnogo teškog posla.

MM: Kako su reagirali uposleni u agenciji? Da li ste kod njih primijetili neki rast optimizma, da li je bilo onoga: Yes we Cannes?

Špela Žorž: Teško je opisati emocije ljudi u agenciji. Neki nisu vjerovali, bilo ih je koji su plakali, drugi su se veselili i smijali. Sigurno je da su lavovi podigli nivo motivacije i ambicija u agenciji, istovremeno su nam na ramena natovarili veliku odgovornost. I toga su svjesni svi Greyevci u Ljubljani.

Golden Drum je u našim očima jedan od najvažnijih regionalnih festivala sa izuzetno kredibilnim žirijem

MM: Nekako se poklopilo da je odmah nakon Cannesa u posjetu Grey Ljubljana došao Alain Groenendaal, direktor Grey Europe. Kakvi su bili njegovi komentari na vaš uspjeh u Cannesu?

Špela Žorž: Alain je bio oduševljen! Kao CEO Grey Europe svoj je mandat započeo početkom godine i jedan od njegovih ciljeva je bio da u Cannesu poveća broj evropskih agencija koje će posegnuti za kanskim lavovima. Uspjelo mu je jer je ove godine čak šest evropskih Greyeva osvojilo prestižne nagrade. To da smo i mi Slovenci, kao mala država, stali uz bok najvećim, bilo mu je posebno drago. Alain je, naime, većinu svog života proveo u Latinskoj Americi gdje su isto tako male države (barem neke od njih), i male agencije.  Zato tim više zna cijeniti uspjeh male agencije, kad joj pođe za rukom veliki pogodak, jer zna kako je to teško postići.

MM: Na vrlo originalan i neuobičajen način je reagirao vaš klijent A1. Donijeli su vam betonskog lava od skoro 200 kilograma napravljenog speciajlno za Grey. Sada ga imate ispred ulaza u agenciju da vas čuva.

Špela Žorž: Mislim da smo se betonskom lavu obradovali više nego onom metalnom iz Cannesa.

To, šta je ekipa A1 pokazala tim činom, hilajdu puta je jače od svih riječi, zahvala i poruka. Morate znati da su tog lava na svojim rukama donijeli pred naš ulaz usred noći, kada je vani lilo kao iz kabla. Lav ima oko 200 kg, kad smo ga htjeli pomaći, nismo mogli! Da napraviš nešto tako moraš imati veliko srce i bezgraničan um. Ekipa A1 sve to ima u najvećoj mogućoj mjeri. I baš zbog toga je sa njima tako lijepo sarađivati.

MM: Ove ste godine bili Agencija godine na SOF-u, osvojili ste dva lava u Cannesu, slijedeći je Golden Drum?

Špela Žorž: Definitivno. Golden Drum je u našim očima jedan od najvažnijih regionalnih festivala sa izuzetno kredibilnim žirijem. Imajući u vidu da je riječ o jakoj međunarodnoj konkurenciji u takmičarskom dijelu, vrlo pažljivo biramo koje ćemo radove prijaviti za takmičenje. Zapravo, način izbora radova, koji primjenjujemo za Golden drum, sličan je onome za Cannes – kvalitet je uvijek ispred kvantiteta.

MM: Još je rano o tome govoriti, ali da li rastu ambicije za Cannes iduće godine? Prije par dana ste mi u Ljubljani, pola u šali, pola u zbilji, rekli “Iduće godine pucamo na zlato”

Špela Žorž: O tome je teško govoriti. Sigurno je da želimo ponoviti uspjeh u Cnnesu te ga dodatno oplemeniti. Da li će nam to uspjeti naredne ili neke druge godine, zavisi od više faktora. Ambicije postoje i uopšte ih ne krijemo.

U zadnje vrijeme se mnogo piše o komercijalizaciji Cannesa, kao najprestižnijeg oglašivačkog festivala. Djelomično se slažem sa svim što je napisano. S druge strane, kao industriji su nam potrebna i regionalna i međunarodna priznanja da ono što radimo, radimo dobro. Cannes je zasigurno jedan od istaknutijih festivala koji nam to kao struci omogućava i daje. Zato mislim da bi svaka agencija u Sloveniji, odnosno u regiji, trebala imati takve ambicije. Ambicije da prevazilazimo nacionalne okvire oglašivačkih standarda i pokušavamo ostvariti postignuća koja su uporediva sa najboljima u našoj struci.